שתף קטע נבחר

פרץ שר הביטחון? "הוא יצטרך ללמוד מהר את החומר"

במערכת הביטחון לא ששים להתבטא לגבי הבוס הבא המסתמן, עמיר פרץ. את התנהלותו העתידית במשרד מגדירים כ"תעלומה" ומוכנים לתת לו צ'אנס, אך מתחת לפני השטח מציץ לפעמים חוסר האמון בדמות הצעות לעמיר "לקחת סגן שר עם ניסיון ביטחוני", והצהרות כי "במערכת כל אחד יודע את העבודה שלו, ולא משנה איזה שר ביטחון עומד בראש". ומה לגבי התקציב? במערכת מקווים שפרץ יבין, כשיתיישב על כסא השר, ש"דברים שרואים מכאן לא רואים משם", ושקיצוץ בתקציב הוא כמעט בלתי אפשרי

"לא נראה לי שלעמיר פרץ תהיה בעיה בביצוע התפקיד, יידרש קצת זמן עד שהוא יבין איך הדברים פועלים. בעיה תהיה רק אם הוא יחליט על מהפכות, על שינויים גדולים". כך הסביר היום (שבת) ל-ynet גורם ביטחוני שכיהן במשך שנים רבות במערכת הביטחון, בהתייחס למינויו הצפוי של יו"ר מפלגת העבודה, עמיר פרץ, לתפקיד שר הביטחון.

 

אין ספק שמינויו הקרוב של פרץ יביא עימו שינוי מסוים, רוח חדשה. בשבועות האחרונים, מאז שעלה רעיון זה על הפרק, נשמעו רק מעט דעות של בכירים במערכת והביטחון ובצה"ל. אף אחד לא דיבר בפומבי, איש מלובשי המדים גם לא העז להמר מה יהיו ההשלכות של המהלך. אפילו בקרב אלה שכבר פרשו מתפקידיהם, היו הדעות חלוקות לגבי הצורה בה ינהל פרץ את המערכת הרגישה ביותר בישראל.

 

גם היום, כשמהלך נראה קרוב מתמיד, מעדיפים רובם לא להתבטא בנושא. משה ארנס, שר הביטחון בעבר, אמר שאין לו מה לומר. "אני לא פרשן", נימק. בכיר אחר לשעבר במערכת הביטחון קבע: "זאת תעלומה, רק הזמן ילמד אותנו על הצעד הזה".

 

אדם שכיהן משך שנים במערכת הביטחון הסביר: "במערכת הביטחון כל אחד יודע את העבודה שלו ולא משנה איזה שר ביטחון עומד בראש המערכת. צה"ל ימשיך לפעול, להציע דרכי פעולה משלו לכל סיטואציה שתתרחש, כך גם יתר הזרועות. בסוף הכל מתנקז לשר, בדיונים יומיומיים, בהערכות המצב השבועיות. הוא זה שרואה הכל, מערבב את המידע עם ההשלכות של כל פעולה מעבר לגבולות הפיסיים שלה ומחליט מה כן ומה לא".

 

לדבריו, "אני לא חושב שיהיו כאלה שינצלו את העובדה שאינו מגיע מהמערכת. בסוף כל אחד יהיה אחראי למה שהציע. כל כישלון יהיה גם שלו. לדעתי בתקופה הראשונה זו תהיה מעין תעלומה לכולנו, אבל מהר מאוד יתפזר העשן. אם פרץ יקח תחתיו אדם עם ניסיון ביטחוני, יתן לו סמכויות מעבר לסגן שר, הערפל יתפזר מהר יותר".

 

"הוא יעבור טירונות"

 

במערכת הביטחון מסבירים כי לארגוני הטרור יש תמיד מוטיבציה לבצע פיגועים, כמה שיותר וכמה שיותר קשים, בלי קשר לבחירות או לחגים. גם בלי קשר למינוי שר ביטחון חדש, מנוסה מאוד או טירון בשטח. "אני לא חושב שהגי'האד האיסלמי יכין פיגועים דווקא לרגל כניסת שר ביטחון כזה או אחר לתפקיד. כל ארגוני הטרור רוצים לבצע פיגועים כל הזמן, ורבים מהם מסוכלים. ברור שאם ייווצר מצב שכניסתו של פרץ תלווה בהסלמה ביטחונית הוא יצטרך ללמוד מהר את החומר ולהגיב", הסביר הגורם.

 

קודם לפרץ, איישו את המשרד גנרלים או לפחות דמויות שעסקו בנושאים ביטחוניים תקופה ארוכה, גם משה ארנס, שעמד בראש התעשיות הביטחוניות מספר שנים והבין היטב את החומר. פרץ, שהשתחרר מצה"ל לפני שנים רבות בדרגת סרן, יצטרך להתחיל מהתחלה, ללמוד מושגים פשוטים כדי להמתצא בחומר, או כמו שהגדיר זאת קצין בכיר בצה"ל לפני כשבועיים כשעוד לא היה ברור אם בכלל האפשרות ריאלית, "הוא יעבור טירונות במלוא מובן המילה".

 

כשייכנס פרץ למשרדו החדש יהיה עליו אם כן ללמוד, והרבה: מהפרצות בגבול ישראל מצרים והטרור שמתגבר שם, דרך רצועת עזה וטרור הקסאמים, וגם על תשתיות הטרור בצפון השומרון שעל אף הפעילות המאסיבית בערים והמחסומים שסביבן, מצליחות לשלח מחבלים לפיגועים בלב תל אביב. גם השקט בצפון מטעה, והחיזבאללה ממתין רק לשניה אחת של חוסר תשומת לב של צה"ל כדי לחטוף חייל. אלה רק הבעיות הנקודתיות. מינוי ג'מאל אבו סמהדנה לפני מספר ימים למנכ"ל משרד הפנים הפלסטיני גם מלמד על מורכבות המצב בו החמאס עומד בראש הרשות הפלסטינית. גם איראן וסוריה נכנסות לרשימת הנושאים שעל פרץ להרחיב בהם את הדעת. 

 

המפסיד: מופז

 

המצב הביטחוני הרגיש בישראל מביא לכך שכל החלטה הרת גורל עוברת משולחן שר הביטחון בקריה לשולחנו של ראש הממשלה אהוד אולמרט. אפילו השאלה אם לסגור את מעבר הפועלים ארז על רקע עליית החמאס נדון בסוף אצל ראש הממשלה. מופז חשב שיש לסגור את המעבר, ואולמרט חשב אחרת. המעבר נותר פתוח, עד שנסגר באחרונה בשל ההתרעות הרבות. גם השאלה כיצד פרץ ואולמרט חסרי הניסיון הביטחוני ינהלו את המערכת, נותרת פתוחה. גם בתקופה הנוכחית וגם בעבר הוקפאו לא פעם מהלכים צבאיים או הוכנסו למגירה, בגלל היבטים בינלאומיים. גם התקופה הקרובה תהיה דומה.

 

על אף התעלומה האופפת את פרץ בתפקיד החדש, דבר אחד בטוח: מופז רוצה מאוד להמשיך בתפקיד, הוא גם אמר זאת במספר הזדמנויות. הוא לא יאמר מילה רעה על פרץ, רק כמה חשוב שהוא זה שימשיך לעמוד בראש המערכת. פיצוי? נראה שכל דבר שיקבל לא יכפר על תחושת האכזבה שלו.

 

התקווה: התקציב לא יצטמצם בהרבה

 

סוגיה נוספת שתעמוד בפני שר הביטחון החדש היא סוגיית תקציב הביטחון. 34.05 מיליארד שקל - זהו התקציב עימו צריך להתמודד צה"ל ויתר הגופים במערכת בשנת 2006, ולפי הבטחה של אריאל שרון בשנים 2007 ו-2008.

 

הרמטכ"ל דן חלוץ התבטא בנושא זה באחרונה, ואמר כי

בין השנים 2002 ל-2005 נאלץ צה"ל להצטמצם בהיקף של 17 מיליארד שקלים - סכום שמתקרב לתקציבו השנתי של הצבא. עוד אמר חלוץ כי לא ניתן לפגוע עוד באנשי הקבע בכל הקשור לתנאים בהם מועסקים: "הגענו לקו התחתון של היכולת לפגוע בהם", אמר.

 

במערכת הביטחון מדברים בצורה ברורה שכל קיצוץ נוסף בתקציב יהווה פגיעה אנושה בפעילויות, ומקווים שפרץ - כשיגיע לכיסא שר הביטחון - יבין ש"דברים שרואים מכאן לא רואים משם", ולא ימהר לקצץ. פרץ, איש חברתי, ימצא עצמו בעמדה לא פשוטה כאשר ילמד את המספרים והכיוונים, ההערכה היא גם קיצוץ נוסף יהיה, כנראה לא גדול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
פרץ. "לא משנה מי עומד בראש המערכת"
צילום: אלי אלגרט
צילום: ירון ברנר
מופז. לא יגיד מלה רעה
צילום: ירון ברנר
צילום: גיל יוחנן
אולמרט. מכריע בהחלטות הרות גורל
צילום: גיל יוחנן
צילום: איי אף פי
הכור האיראני. חומר לימוד לפרץ
צילום: איי אף פי
צילום: יהודית מור
קסאם. טרור מהרצועה
צילום: יהודית מור
מומלצים