שתף קטע נבחר

איילון: הסכם על פטור לחרדים לא מחייב אותנו

ח"כ עמי איילון ניסה להביא אמש את נושא חוק טל לדיון בכנסת, אך הושתק על ידי הנהלת הקואליציה. הסיבה: מגעים של אולמרט עם יהדות התורה בנוגע לכניסתה לממשלה, מחייבים שמירה על שקט תעשייתי שיאפשר שינוי בחוק טל, כך שיהיה מקובל גם עליה

הקואליציה מנסה לשמר שקט תעשייתי: ח"כ עמי איילון (עבודה) נתקל אמש (יום ג') בהתנגדות מבית, כשניסה להעלות לדיון כהצעה לסדר במליאה את נושא גיוס בחורי הישיבות, לאחר הסערה הציבורית שעוררה פסיקת בג"ץ בנושא חוק טל. הנהלת הקואליציה סירבה בתוקף לדון בנושא, והצעתו טורפדה.

 

הצעתו של איילון טורפדה דווקא באותו היום בו התייחס שר הביטחון, עמיר פרץ, לחוק טל ולפסיקת בג"ץ לפיה ימשיכו בני הישיבות ליהנות מפטור בשירות צבאי. פרץ אמר: "מצב של אי שיוויון איננו בריא, לא רק לגבי השירות בצה"ל אלא בחברה בכלל". בטקס הוקרה ליחידות מילואים מצטיינות הוסיף השר: "חובתנו כמדינה לשנות את המצב ולבטל את האי שיוויון. עלינו לעשות זאת באמצעות עידוד הגיוס, מתן עדיפות גבוהה למשרתים בצה"ל וחקיקה מתאימה". 

 

אך הצעתו של איילון נדחתה, והוא הדגיש עוד בטון מאיים: "ההסכם הקואליציוני שבין קדימה לש"ס אינו מחייב את מפלגת העבודה, ואין סיבה או היגיון שמישהו מחבריה יתנגד לעליית הנושא לדיון". לדבריו, "הכנסת קיבלה מבג"ץ הערה לגבי פגם גנטי באחד מחוקיה ואי התייחסותה לנושא מהווה פגיעה באמון הציבור. חוק טל במתכונתו אינו מוסרי ואינו ראוי".

 

בקדימה משדרים לפי שעה עמימות בנושא ומחכים לשובו של אולמרט מארה"ב, כדי להמשיך את המו"מ מול יהדות התורה. גם במפלגה החרדית מחכים לשובם של הרבנים מחו"ל ולכינוס של מועצת גדולי התורה של אגודת ישראל, שתפסוק אם הפשרה בנושא הקצבאות מקובלת עליהם.

   

החלטת בג"ץ הנוגעת לתיקון מתבקש בחוק טל עלולה לטלטל את הקואליציה שהרכיב ראש הממשלה, שכן בג"ץ חייב את אולמרט לנטרל תוך שנה, מועד פקיעת הוראת השעה של החוק, את הפערים הגדולים שיצר. ידיו של אולמרט כבולות בנושא, בגלל ההסכם שחתם עם ש"ס, ולפיו (סעיף 41) "הצדדים יפעלו לקבלת החלטה המאריכה את תקופת תוקפו של החוק. ההחלטה תתקבל בכנסת ששה חודשים ומעלה מהמועד הצפוי לפקיעת החוק". 

 

בימים אלה עושה ראש הממשלה אהוד אולמרט מאמצים גדולים לצרף את יהדות התורה לקואליציה ומבחינתו לא רצוי לדון בנושא ולהעלותו לסדר היום, אלא עדיף להגיע להסכמות לגביו. לצורך כך מקווים כי שר המשפטים חיים רמון יצליח להביא תיקון לחוק בנוסח שיהיה מקובל גם על הסיעות החרדיות.

 

מנגד טוען ח"כ אברהם רביץ מיהדות התורה, כי "בטיוטת ההסכם הקואליציוני שלנו עם קדימה, ואין על זה ויכוח, כתוב שהם יצביעו בעד הארכת חוק טל לעוד חמש שנים. גם לש"ס יש את אותו הסכם, ובכלל כל החוזה בין קדימה לש"ס מתואם עם החוזה שלנו". אך בקדימה מכחישים בתוקף כי הגיעו לסיכום בנושא עם יהדות התורה.

 

שר המשפטים חיים רמון התבקש על ידי הצדדים כלמצוא את הניסוח הגואל ואת התיקונים הדרושים לחוק שיאפשרו לכל הצדדים להישאר בספינת הקואליציה למרות הטלטלה. בעבר כבר הניח רמון על שולחן הכנסת תיקון להצעת חוק טל, המגדיר מיהו אברך שתורתו אומנתו. על פי ההצעה, החוק יאפשר מצד אחד העברת רשימות של תלמידי תורה, שיהיו פטורים מגיוס, ומנגד אברכים צעירים שלא נבחרו על ידי הרבנים באותן רשימות, ימשיכו ללמוד אך ישתלבו במעגל העבודה או יתרמו למדינה שירות לאומי.

 

רביץ הבין כי לאור החלטת בג"ץ אין מנוס מתיקון לחוק וגם הוא תולה תקוות ביצירתיות של שר המשפטים. לדבריו: "בגלל שבג"ץ מאיים על הממשלה היא חייבת להוציא תבחינים ותקנון מסודר לגבי מיהו אברך שתורתו אומנתו. רמון רוצה להציע משהו אחר. אני לא מכיר את כל הפרטים אבל יכול להיות שההצעה של רמון תהיה יותר טובה לחרדים מחוק טל הנוכחי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
איילון. טורפד
צילום: ירון ברנר
צילום: יואב גלאי
פרץ. אז מה הוא עושה עם השיוויון?
צילום: יואב גלאי
צילם: אמיר כהן
רמון. מנסח מחדש
צילם: אמיר כהן
צילום: יהדות התורה
רביץ. הסכם כמו של ש"ס
צילום: יהדות התורה
צילום: איי אף פי
אולמרט. שומרים על עמימות
צילום: איי אף פי
מומלצים