שתף קטע נבחר

אמנסטי על ישראל: ירי מכוון ופרוע נגד פלסטינים

דו"ח אמנסטי לשנת 2005 מותח ביקורת נוקבת על מדיניות ישראל מול הפלסטינים. על פי הדו"ח, כוחות הביטחון הישראלים עשו שימוש מופרז בכוח וגרמו למות אזרחים. עוד נכתב כי למרות ביצוע תוכנית ההתנתקות, ישראל המשיכה לבנות ולהרחיב התנחלויות בלתי חוקיות. כלפי הפלסטינים הביקורת מתונה יותר, ועוסקת בעיקר בכך שעשרות עוברי אורח, ובכללם ילדים, נהרגו או נפצעו בעימותים בין הארגונים

כ-190 פלסטינים נהרגו, מהם כ-50 ילדים, בידי כוחות הביטחון של ישראל בשנת 2005. 50 ישראלים, בהם שישה ילדים, נהרגו בהתקפות של ארגונים פלסטינים חמושים. זהו מניין הדמים של השנה החולפת על פי דו"ח אמנסטי, ארגון זכויות האדם הבינלאומי, שמתפרסם היום (ג').

 

על פי הדו"ח, רבים מההרוגים הפלסטינים נהרגו "בירי מכוון ופרוע, בהתקפות אוויריות על אזורים מאוכלסים בצפיפות, או כתוצאה משימוש מוגזם בכוח. קצתם הוצאו להורג בחיסולים ממוקדים ואחרים מתו בהתנגשויות מזויינות עם חיילים ישראלים. מאות אנשים אחרים נפצעו". 

 

הדו"ח מותח ביקורת קשה על מדיניות ישראל כלפי הפלסטינים ובפתיחתו נכתב: "ישראל הוציאה את מתנחליה וכוחותיה מרצועת עזה ופירקה ארבע

 התנחלויות קטנות בצפון הגדה המערבית. עם זאת, היא המשיכה לבנות ולהרחיב התנחלויות ותשתיות בלתי חוקיות, כולל גדר/חומת הפרדה באורך 600 קילומטר על שטח פלסטיני בגדה המערבית. מחסומים צבאיים והגבלות שכפתה ישראל על תנועת פלסטינים בתוך השטחים המשיכו לגרום לאבטלה ועוני גבוהים בקרב האוכלוסייה הפלסטינית".

 

באמנסטי ציינו כי בשל הגבלות התנועה שללו מהפלסטינים חופש מעבר בין ערים וכפרים בתוך יישובי השטחים, כך שפלסטינים רבים נותקו מהמשקים שלהם - "מקור מחייתם העיקרי". מאחרים, כך לפי הדו"ח, נמנעה כניסה למקום עבודתם, למוסדות חינוך ובריאות ולשירותים אחרים.

  

"משפטים צבאיים לא הוגנים"

 

גם כוחות הביטחון זוכים לביקורת נוקבת בדו"ח. בנוגע להפגנות הקבועות נגד גדר ההפרדה בבילעין ובאתרים נוספים בארץ נכתב כי "כוחות ישראליים השתמשו באופן שגרתי בכוח מופרז נגד מפגינים לא אלימים, שהפגינו נגד הרס האדמה החקלאית הפלסטינית ונגד עבודות הבנייה של של גדר ההפרדה". עם זאת מצוין בדו"ח כי למרות שהרס בתים ואדמה פלסטינית על ידי כוחות הביטחון נמשכו השנה, היה זה בהיקף נמוך יותר מבשנים עברו. 

 

באשר למערכת הצדק במדינה נכתב בדו"ח כי בשנה האחרונה עיכב צה"ל מאות פלסטינים, שרובם שוחררו לאחר מכן ללא כתב אישום, אם כי כמה מהם הואשמו בעבירות ביטחון. לטענת הארגון, "משפטים בבתי דין צבאיים לא תמיד תאמו סטנדרטים בינלאומיים של הגינות, בין השאר בשל טענות לגבי עינויים ויחס בלתי הולם לעצורים. בסך הכל כ-1,000 פלסטינים עוכבו במעצר מינהלי ללא כתב אישום או משפט במשך השנה". בנוסף על כך מציין הדו"ח כי בחודש יולי העבירה ישראל חוק "מפלה" המונע פיצויים מקורבנות פלסטינים שנפגעו על ידי הכוחות הישראליים.

 

גם מהמתנחלים הדו"ח לא חוסך את שבטו. לטענת אמנסטי, "מתנחלים ישראלים בגדה המערבית ביצעו התקפות חוזרות ונשנות נגד פלסטינים ורכושם. הם הרסו יבולים, ניסרו ושרפו עצי זית, זיהמו מאגרי מים ומנעו מחקלאים לעבד את אדמתם, במטרה לגרום להם לעזוב. התקפות אלו התגברו במהלך אוקטובר ונובמבר - חודשי מסיק הזיתים". כך למשל ניתנה בדו"ח דוגמה למקרה שבו "כ-300 דונם של מטעי זיתים ליד היישוב סאלם שבצפון יהודה ושומרון נשרפו על ידי מתנחלים".

 

בדו"ח מצויינת ישראל לשלילה על כך ש"כמה ישראלים, שסירבו לשרת בצבא בשל התנגדותם לכיבוש הישראלי בשטחים ואי רצונם לשרת שם, נכלאו לתקופות של עד ארבע חודשים. הם היו אסירי מצפון".

 

הרשות הפלסטינית: עוברי אורח וילדים נהרגים

 

גם הרשות הפלסטינית לא יוצאת נקייה מדו"ח הארגון, אם כי הארגון אינו מותח עליה ביקורת חריפה בסגנון שבו השתמש כלפי הצד הישראלי. בפתח הדיון ברשות הפלסטינית נכתב כי "ארגונים פלסטיניים חמושים הרגו 50 ישראלים, רובם אזרחים, ובהם שישה ילדים, הן בשטחים והן בתוך שטחי ישראל. על מרבית ההתקפות נגד ישראלים לקחו אחריות גדודי חללי אל אקצה והג'יהאד האיסלאמי... בנוסף, ארגונים פלסטיניים הפגיזו במרגמות מרצועת עזה עיירות ישראליות סמוכות".

 

הדו"ח מנתח את הידרדרות שלטון החוק ברשות הפלסטינית וכיצד גרם התהליך לפגיעה באוכלוסייה הפלסטינית. "ריבוי הארגונים החמושים, היעדר שלטון החוק והחסינות השיטתית החמירו את תחושת חוסר הביטחון. עשרות עוברי אורח, בכללם ילדים, נהרגו או נפצעו בעימותים בין ארגונים חמושים וכוחות ביטחון, ובשל שימוש פזיז של הארגונים הפלסטיניים החמושים בנשק ובחומרי נפץ.

 

"מרגמות פלסטיניות שהיו מיועדות לפגוע בערים ישראליות קרובות, החטיאו לעתים קרובות את יעדן ונחתו באזורים פלסטיניים מיושבים ברצועת עזה. ארגונים חמושים המשיכו להשתמש בילדים לביצוע התקפות או להובלת חומרי נפץ או כלי נשק. כמה ילדים פלסטיניים נעצרו על ידי הצבא הישראלי בגין מעורבות לכאורה בפעילויות כאלה. הארגונים החמושים הראשיים התכחשו לשימוש בילדים, וקצתם תלו ניצול זה בתאים מקומיים שפעלו ביוזמה עצמאית".

 

אמנסטי מציין כי במהלך השנה האחרונה נחטפו ברשות הפלסטינית יותר מ-20 פלסטינים ואזרחים זרים, בכללם עיתונאים ואנשי סיוע, "במקרים רבים דרשו הארגונים החוטפים משרות, או שהפגינו נגד מעשים או מדיניות של הרשות הפלסטינית. רוב החטופים שוחררו ללא פגע בתוך שעות", נכתב בדו"ח.

 

פרט לחטיפות, בשנה שעברה נרשמו יותר מ-100 פלסטינים שנהרגו במאבקים פנימיים בין פלגים פוליטיים, סכסוכים משפחתיים וחיסולי חשבונות, וכמה אנשים נהרגו או הותקפו על ידי ארגונים חמושים שהאשימו אותם בשיתוף פעולה עם כוחות הביטחון הישראליים. רוב מעשי ההרג יוחסו לגדודי חללי אל אקצה ולזרמים אחרים של פת"ח.

 

בדו"ח הארגון מצויינת הרשות לשלילה גם בשל העובדה כי לאחר שלוש שנים שבהן לא היו הוצאות להורג במדינה, הורה היו"ר אבו מאזן ביוני 2005 להוציא להורג ארבעה ארבעה אסירים שהורשעו ברצח בין השנים 1995 ל-2000.  כמו כן נמתחת ביקורת על הרשות בגין אלימות כלפי נשים: "רבות מהן סבלו מהתעללות קשה בביתן וידוע על לפחות ארבע נשים שנרצחו על ידי גברים קרובי משפחה, במה שמכונה 'רצח על כבוד המשפחה'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"שימוש מוגזם בכוח". חיילים בקבטיה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
התנקשות בפעילים פלסטינים בג'נין
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
הגדר באזור א-ראם. "גורמת לאבטלה ועוני"
צילום: רויטרס
מומלצים