שתף קטע נבחר

הדי התרסקות המטוס בסין עלולים להגיע לת"א

בשבוע שעבר התרסק מטוס צבאי סיני במה שנראה תחילה כתאונה שגרתית. ה"סאנדיי טיימס" הבריטי מדווח שעל המטוס הייתה ככל הנראה מערכת שליטה אווירית מתקדמת, אותה בנו הסינים לאחר ביטול עסקת ה"פלקון" עם ישראל. העיתון מעריך כי אפשר שהידע לבניית המערכת נרכש בישראל

התרסקות מטוס צבאי סיני בשבוע שעבר, כ-200 קילומטרים מערבית לשנגחאי, לא זכתה כמעט לסיקור תקשורתי ברחבי העולם. על סיפון המטוס היו כ-40 נוסעים ואנשי צוות, וכולם נהרגו. הנשיא ג'ינטאו הורה על חקירה ועל הלוויות צבאיות לכל הנספים. זה נראה כמו תאונה צבאית שגרתית.

 

אבל הדי ההתרסקות ההיא עלולים להגיע בקרוב לוושינגטון ולישראל, ולחשוף פרטים על מאמציה החשאיים של סין להתחרות ביכולותיה הצבאיות של ארה"ב על ידי העתקת טכנולוגיה ישראלית מתקדמת.

 

על פי הדיווח היום (א') בעיתון הבריטי "סאנדיי טיימס", הפרטים הראשונים שהעידו שלא מדובר בתאונה צבאית שגרתית נחשפו בשבוע שעבר בעיתונים סיניים. עיתונים אלה דיווחו כי המטוס שהתרסק היה גרסה סינית של מטוס הביון האמריקני המתקדם "אייוואקס", המשמש את ארה"ב לפיקוד ושליטה על זירות קרב באוויר, ביבשה ובים.

 

על פי הדיווחים בסין, מדובר היה במטוס תובלה רוסי מדגם "איליושין" ששודרג ונבנה מחדש על מנת להכין ציוד האזנה וניטור מתקדם. הוא התרסק, על פי הדיווח, באחת מטיסות הניסוי שלו. על המטוס היו, על פי הדיווח, 35 מבכירי הטכנאים של סין בתחום הלוחמה האלקטרונית, ועוד חמישה אנשי צוות. כולם נספו; מכה קשה לצבא הסיני.

 

ההתעצמות הצבאית הסינית מדאיגה מאוד את ארה"ב, החוששת בין השאר, מעימות אזורי עתידי בו ידה של סין תהיה על העליונה. ככל שהסינים ניסו לרכוש, לגנוב או להעתיק טכנולוגיה צבאית מתקדמת, כך ניסה ה-CIA האמריקני לשבש את מהלכיהם.

 

ב-1999 סברו הסינים שהצליחו לפרוץ את המכשולים האמריקנים. הם רכשו מטוס תובלה רוסי, הטיסו אותו לישראל שם הוא צוייד במערכת שליטה אווירית מתקדמת הידועה בשם "פלקון". האמריקנים זעמו ודרשו מישראל לבטל את העיסקה, ששוויה היה 250 מיליון דולר. ביולי 2000 הבהיר ראש הממשלה דאז, אהוד ברק, שהעסקה אכן בוטלה ושהוא בעצמו שלח מכתב התנצלות לנשיא סין.

 

על פי הדיווח ב"סאנדיי טיימס", בהתבסס על גורמים יודעי דבר בתחום התעופה, ב-2002 הוצאו מהמטוס הרוסי כל המערכות הישראליות והוא הוטס חזרה לסין. אלא שהסינים לא ויתרו כל כך מהר. "אין זה בלתי הגיוני להעריך שהישראלים הציעו לסינים שיתוף מסויים בתחום התעשיה כדי לסגור את העיסקה היקרה", צוטט גורם צבאי אמריקני בפירסום רשמי של צבא ארה"ב. הוא ציין שמערכת הפלקון עושה שימוש בציוד אזרחי שמצוי בשוק, בעזרתו ניתן לבנות את המערכת בחלקים.

 

אשתקד רכשו הסינים ראדארים מתקדמים מחברה אמריקנית שמספקת ציוד גם לצי מטוסי ה"אייוואקס" האמריקנים. במסמכי הרכישה נטען שמטרת הציוד היא אזרחית. הרכישה עוררה זעם בקונגרס שם נטען כי הסינים רוכשים ציוד "דו שימושי" - ציוד אזרחי היכול לשמש למטרות צבאיות. 

 

מומחים מעריכים שהציוד האמריקני שנרכש שולב במערכת שליטה אווירית אותה בנו הסינים בעצמם, ככל הנראה בסיוע ידע ישראלי שרכשו המומחים בתקופת עסקת הפלקון. המומחים מעריכים שהמטוס שהתרסק בשבוע שעבר בסין צוייד במערכת האמורה.

 

על החומרה הרבה של התקרית והרצינות שמייחסים בסין לנושא יעיד הדווח לפיו האיש שהופקד על חקירת האירוע הוא סגן יו"ר הוועדה הצבאית של המפלגה הקומוניסטית, בכיר בהנהגה הסינית שמטפל בדרך כלל בנושאים רגישים. בסין לא שכחו עדיין את מטוס הבואינג שהזמינו מארה"ב עבור הנשיא לשעבר ז'יאנג זימן, שהגיע לבייג'ינג זרוע מיקרופונים וציוד האזנה, ובוודאי יחקרו את האירוע הנוכחי לא רק כתאונה מקרית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
המטוס הרוסי עם מערכת "פלקון" הישראלית (ארכיון)
צילום: שאול גולן
מומלצים