שתף קטע נבחר

הרופא שגרם לבהלת החיסונים עלול לעמוד למשפט

הוא הבהיל מיליונים ברחבי העולם כשפרסם מחקר שטען כי קיים קשר בין חיסון MMR שניתן לילדים לבין אוטיזם. בעקבות זאת במשך שנים חששו הורים רבים לחסן את ילדיהם וסיכנו את חייהם. כעת הוא עלול לאבד את רשיונו הרפואי

בשנת 1998 פרסם הרופא הבריטי ד"ר אנדרו וייקפילד מחקר הקושר בין החיסון המשולש MMR נגד חזרת חצבת ואדמת, ובין אוטיזם. בעקבות מאמרו אלפי הורים סירבו לחסן את ילדם, מה שהביא לעליה דרמטית במקרי ההדבקה במחלת החצבת. כעת הוא עלול לעמוד למשפט בשל הטעיית ציבור חמורה.

 

מידי שנה ניתן החיסון המשולש (MMR) כנגד מחלות האדמת, החזרת והחצבת ל-120 אלף ילדים בישראל, בגיל שנה ושוב בכיתה א'. היתרון המרכזי שבחיסון הוא במניעת מחלת החצבת, שיכולה לגרום לסיבוכים רציניים כמו דלקת מוח קשה ואפילו מוות.

 

פרסומים קודמים טענו כי חומר השימור "תימרוסאל", המכיל כספית , שהוכנס בעבר לחיסונים, הוא הגורם לאוטיזם, הפרעות קשב והיפראקטיביות ומחלות אחרות במערכת העצבים. החשש מכספית נולד לאחר שילדים ביפן נחשפו לכמויות גבוהות של החומר ולקו בהפרעות התפתחויות.

 

לדברי מומחים, כל המחקרים שפורסמו עד כה הראו כי אין קשר בין החיסון לבין אוטיזם. מחקרים אחרים הראו כי שכיחות האוטיזם אצל ילדים שלא חוסנו אף גבוהה יותר מאצל אלה שחוסנו. זאת ועוד: במרבית המקרים ניתן לאתר סימנים ראשוניים לאוטיזם עוד לפני גיל שנה, אז ניתן החיסון הראשון.

 

אלא שבמסמך אותו פרסמו אשתקד חוקרים בכתב העת The Lancet נקבע כי אין קשר ישיר בין החיסון MMR לבין האפשרות כי הילד המחוסן ילקה באוטיזם. המחקר המקורי, הם אומרים, כלל רק 12 ילדים, ואינו משמעותי מבחינה מדעית כדי לציין קשר ישיר. "האפשרות כי קיים קשר כזה אכן הועלה על ידנו אז במחקר", כותבים החוקרים, "אך חשוב לנו לבהיר כי אין למעשה קשר בין חיסון ה- MMR לבין אוטיזם".

 

מחקר חדש יותר שפורסם לפני מספר חודשים, כבר הפריך את חששם של מיליוני הורים ברחבי העולם מהחיסון המשולש הניתן לתינוקות. החוקרים שבדקו יותר מ- 140 אלף ילדים, קבעו במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics כי אין קשר ישיר בין החיסון לאוטיזם או הפרעות קשב.

 

מאז פרסום מחקרו של וייקפילד צנח מספר הילדים המחוסנים ב-MMR, ובעותה עת עלה מספר מקרי התחלואה בחצבת במאות אחוזים. מאוחר יותר נתגלה כי וייקפילד קיבל תשלום כדי למצוא קשר בין אוטיזם לבין חיסוני הילדים.

 

כעת עומד וייקפילד בפני ארבעה אישומים חמורים: פרסום מחקר מוטה שמומן מראש, חוסר בעדות מדעית לטיעוניו, קבלת כספים שלא באופן נאות והעמדת ילדים שלא חוסנו בעקבות מחקרו בפני סכנה רפואית וטיפולים שלא לצורך. השימוע בעניינו ייערך בבריטניה בשנה הבאה. אם יורשע, צפוי וייקפילד לאבד את רשיונו הרפואי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
חיסון. אין סכנה
צילום: איי פי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים