שתף קטע נבחר

טיפולי פוריות: איזה דיכאון זה לעשות תינוק

בני הזוג נכנסים למערבולת של רגשות. זרים מעורבים ברגעים הכי אינטימיים שלהם, הספונטניות מתחלפת בצורך בתזמון וטבלאות מעקב. התשוקה והחושניות מתחלפות בתחושת משימה ודבקות במטרה. הרפואה המתקדמת מאפשרת לזוגות רבים להשיג פרי בטן, אך התהליך איננו פשוט ומלווה בתסכול, כאב וכעס, שעלולים להשפיע על הזוגיות

נפגשנו כבר בסיפורי התורה עם הרגשות והיצרים העזים שמלווים זוגות שכל רצונם הוא בהמשכיות, ולהעניק מאהבתם לפרי אהבתם והדבר לא עולה בידם. בסיפורם של אברהם ושרה, מרירותה וחוסר תקוותה של שרה ניכרת: "ותצחק שרה בקרבה לאמר אחרי בלותי היתה לי עדנה", וגם סיפור יעקב ורחל מתאר את כאבם ותסכולם של בני הזוג שאינם מצליחים להרות "..ותקנא רחל באחותה ותאמר אל יעקב הבה לי בנים ואם אין מתה אנוכי". כשרחל יולדת סופסוף, לאחר שנים רבות של עקרות, היא קוראת לבנם יוסף - "אסף ה' את חרפתי".

 

בימינו, מדע הרפואה מספק פתרונות לזוגות רבים שאינם מצליחים להרות. לעיתים מתברר לבני הזוג שישנה בעיה של אי פוריות, או עקרות. מרגע הגילוי שיש בעיה להרות באופן טבעי ונדרשים טיפולי פוריות, בני הזוג נכנסים למערבולת של רגשות, מעורבות של אחרים ברגעים הכי אינטימיים שלהם, הספונטניות בגילויי האהבה והמיניות מתחלפת בצורך בתזמון וטבלאות מעקב. התשוקה והחושניות מתחלפות בתחושת משימה וברצון להשיג את המטרה המיוחלת. הרפואה המתקדמת מאפשרת לזוגות רבים להשיג פרי בטן, אך התהליך איננו פשוט ומלווה בתסכול, בכאב ובכעס, שעלולים במקרים מסוימים להשפיע על התפקוד המיני של בני הזוג.

 

אחד הגורמים המשמעותיים להתפתחותן של ליקויים בקשר הזוגי ובתפקוד המיני הוא תחושת המתח. מחקרים רבים מוכיחים שנשים שדיווחו על תחושת מתח בקשר הזוגי נדרשו לטיפולים רבים יותר כדי להרות, וזאת לעומת נשים שרמת המתח שלהן היתה נמוכה יותר. גם בקרב גברים שרמת המתח שלהם גבוהה נמצאה השפעה על הפוריות.

 

הסטטיסטיקה מלמדת שבקרב זוגות שאינם מצליחים להרות, ב- 30 עד 40 אחוז מהמקרים מדובר באי פריון של הגבר, ושיעור דומה של הבעיות קשורות באשה.

 

בין הגורמים האפשריים לאי פוריות של הגבר: בעיות הקשורות בזרע - כמותו, איכותו, יכולתו לנוע מיד עם הכניסה לנרתיק. עליה בטמפרטורה בכיס האשכים כתוצאה מווריד דליתי יכולה להשפיע על כמות הזרע ואיכותו. סיבות נוספות הן טיפולי קרינה באזור איברי המין, לחץ ומתח, תזונה לקויה, שימוש בסמים ואלכוהול, מחלות מין כגון זיבה, דלקת הערמונית, סוכרת קשה, עודף או תת משקל.

 

בין הגורמים האפשריים לאי פוריות של האשה: דלקות בשחלות, בחצוצרות וברחם כתוצאה מזיהומים. סיבות נוספות הן בעיות הורמונליות; רירית הרחם שמסיבות שונות נעה ממקומה הטבעי ומפריעה לביוץ; רחם מעוות או שאינו במקומו הטבעי; ציסטות המכסות את השחלות; שימוש בסמים.

 

כשמתגלה קושי להרות באופן טבעי נדרשים בני הזוג לעבור בחינה מדוקדקת של ההיסטוריה הרפואית שלהם ובדיקות פיזיולוגיות נוספות, כדי שהרופא יוכל לאתר את הבעיה המונעת הריון טבעי. לאחר שאובחנה הבעיה ניתן לבנות תוכנית טיפול יחד עם בני הזוג.

 

הליקויים בתפקוד המיני רק מגבירים את המתח והתסכול

 

לעיתים בזמן התהליך הטיפולי עלולים להתפתח ליקויים בתפקוד המיני של בני הזוג, ביניהם: ירידה בחשק המיני או היעדרו, פגיעה ביכולת לחוות אורגזמה אצל האשה, אצל הגבר ייתכנו בעיות בזיקפה ובשפיכה. במקרים רבים הליקויים בתפקוד המיני מתפתחים על רקע של מתח ותסכול, שמתעוררים בעקבות הטיפולים הקשים ולעיתים בשל כשלון הטיפולים. הליקויים בתפקוד המיני רק מגבירים את המתח והתסכול והאכזבה, מקשים על הניסיונות להרות, ובמקרים רבים גם מעמידים במבחן את המשך קיומו של הקשר הזוגי.

 

ליקויים אפשריים בתפקודו המיני של הגבר הלוקה בפוריותו:

 

ליקויים כאלה יכולים להיות תוצאה של פגיעה בדימויו הגברי ובדימויו כבעל יכולת מינית ובתפיסתו את מעמדו בקשר הזוגי. יש מקרים בהם כתוצאה מליקוי בפוריות הגבר יסתגר, יימנע מקשרים חברתיים במיוחד עם חברים שכבר יש להם ילדים. הזמן והכוחות שצריך להשקיע בבדיקות ובטיפולים יכולים לפגוע גם בקריירה ובקשרים עם המעביד והקולגות, מה שהופך להיות גורם לחץ נוסף. גורמים אלה עלולים לגרום פגיעה בדימוי העצמי ובתפיסה העצמית של הגבר, מה שעלול להביא להתפתחותן של בעיות בזיקפה, שפיכה מוקדמת ושפיכה מעוכבת.

 

הלחץ הנפשי שנגרם מהצורך בטיפולים עלול להוביל לחרדת ביצוע, שגם היא עלולה לגרום ליקוי בהשגת זיקפה. הדרישה מהגבר לספק את הסחורה - הזרע - ביום ושעה מסוימת עלולה לגרום מתח. הצורך להגיע לשפיכה בתוך כוסית פלסטיק מאוננות בחדר קטן או חדר שירותים בבית חולים עלולים גם הם לגרום ליקויים בזיקפה.

 

התגובה העיקרית ובעוצמה רבה ביותר היא חרדה

 

במהלך טיפולי הפוריות הזוג עובר חוויה קשה, בה מתקיים קשר גומלין בין גוף ונפש. החוויה מערבת ומעוררת רגשות רבים כגון: כעס, צער, דיכאון, שמחה ואשמה. התגובה העיקרית ובעוצמה רבה ביותר היא חרדה. שביטויה יכול להיות גם בשפיכה מוקדמת. הטיפול בבעיה מומלץ לאחר סיום הטיפולים, ההריון ולאחר התאוששת מהלידה.

 

המתח והלחץ לתפקד ביום מסוים ובשעה מסוימת לתת זרע באוננות ולא על ידי יחסי מין עלול להיחוות אצל חלק מהגברים כמצב של חוסר שליטה. אצל גברים שיש להם צורך בשליטה עלולה להתפתח במצב זה שליטת יתר בשפיכה ובצורה לא מודעת, יתקשו לשפוך ויפתחו שפיכה מעוכבת.

 

ליקויים אפשריים בתפקודה המיני של אשה הלוקה בפוריותה:

 

אצל אשה הלוקה בפוריותה עלולה להתפתח פגיעה בתפיסת הנשיות, דימוי הגוף והמיניות. ליקוי בפריון עלול להיתפס בחברות מסוימות כעונש משמיים. במקרים מסוימים, עלולה להתפתח מתיחות בקשר הזוגי. האשה עלולה להרגיש עצב, מתח, צער, דיכאון, כעס, תסכול ולעיתים אף חוסר אונים, ואלה עלולים לגרום לליקויים בתפקודה המיני.

 

רגשות האובדן והדיכאון והפגיעה בנשיות עלולים לגרום להתפתחות וגיניזמוס – כיווץ בלתי רצוני של השרירים סביב הנרתיק. החדירה לא נתפסת כחלק מאקט של אהבה וקבלה, אלא כאקט מכאיב ופולשני, שבכל פעם מבטא את חוסר האונים של האשה. לעיתים הווגיניזמוס הוא ללא קשר לפוריות האשה, והוא זה שאיננו מאפשר לבני הזוג לקיים יחסי מין מלאים ולהרות. הטיפול הוא באמצעות הרפיה, להביא את האשה להחדיר דיאלטורים (מרחיבים) לנרתיק. בשלב מסוים ישולב גם בן הזוג, עד לשלב בו תוכל האשה לקיים יחסי מין מלאים ו/או לעבור בדיקות גניקולוגיות.

 

בתהליך הבדיקות וטיפולי ההפריה העיסוק בגופה עלול לגרום לכך שהאשה תתנתק מההנאה שבמעשה המיני ותתמקד במטרה - הריון. התמקדות במטרה ורגשות הצער, האובדן והדיכאון, ולא בהנאה, עלולים למנוע מהאשה מלהתרכז בחוויה המינית ולחוות אורגזמה.

 

תופעה שכיחה נוספת שעלולה להתפתח אצל גברים ונשים שנמצאים בתהליך של טיפולי פוריות היא ירידה בחשק המיני. לעיתים מתעוררים בין בני הזוג רגשות כעס ואשם אחד כלפי השני. רגשות אלה עלולים לגרום התרחקות בין בני הזוג, התכנסות כל אחד בעצמו ואיבוד היכולת להקשיב זה לזה. עלולות להתפתח גם האשמות הדדיות, במיוחד כלפי בן הזוג הלוקה בפוריותו. במצב זה קשה מאוד לבני הזוג לשמור על האינטימיות ועל קירבה מתוך תשוקה, אינטימיות וספונטניות.

 

להבטיח זה לזה שהזוגיות היא במקום הראשון

 

יכולתם של בני הזוג להבטיח זה לזה שהזוגיות היא במקום הראשון, ועליה לא מוותרים, יכולה לסייע מאוד לעבור את תקופת הטיפולים. על בני הזוג לקבוע מראש שהם מקדישים זמן לזוגיות ולא רק מתמקדים בטיפולים ובבדיקות. לעשות יחד את הדברים שאוהבים, ולהקפיד למלא אחר המשאלות ההדדיות. לא לוותר על חגיגות משותפות, יום נישואים, ימי הולדת, ביקורי חברים ומשפחה. לדבר ולשתף בחוויות ורגשות ולכבד את הנאמר ולא לפנות מיד לעמדה מתגוננת או מתקיפה. להקפיד על ביטויי חיבה ואהבה מילוליים ופיזיים, לחבק, לנשק, ללטף. הקפדה על שמירת הקשר הזוגי מלא באהבה, משיכה ותשוקה רק תסייע בהשגת המטרה הנכספת - הריון.

 

 

דרור אלרון הוא פסיכותרפיסט וסקסולוג.

 

ניתן לשלוח באימייל שאלות בענייני מין, והתשובות הנבחרות יתפרסמו כאן בטשטוש הפרטים המזהים. לצערנו, אין אפשרות להתייחס אישית לכל הפונים.  

 

האתר של דרור

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
הדרישה מהגבר לספק את הסחורה - הזרע - ביום ושעה מסוימת עלולה לגרום מתח
צילום: ויז'ואל/פוטוס
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים