שתף קטע נבחר

"חיזבאללה השתמש בנו כמגן אנושי"

החייל הקנדי, מייג'ור פייטה הס וון קרודנר, שיגר דואר אלקטרוני למפקדו לשעבר וסיפר כי חיזבאללה פועל בסמוך למוצב האו"ם בדרום לבנון. כעבור ימים ספורים מת בהפצצת חיל האוויר. מפקדו חשף כי הוא אמר שתקיפות צה"ל נועדו לפגוע במחבלים ולא במשקיפים הזרים. אשתו סינתיה: "תקיפת צה"ל הייתה מכוונת - אני דורשת תשובות ממדינת ישראל"

מספר ימים לפני שנהרג החייל הקנדי, מייג'ור פייטה הס וון קרודנר, מאש צה"ל בדרום לבנון, הוא שלח דואר אלקטרוני למפקדו לשעבר בצבא קנדה. החייל סיפר שאנשי חיזבאללה "שורצים בכל מקום" בסמוך למוצב האו"ם שהותקף על ידי צה"ל וכי הם משתמשים בעמדה כמעין "מגן" מפני תקיפות ישראל. כך סיפר מפקדו לשעבר, מייג'ור גנרל לואיס מקנזי. 

 

מקנזי, שפיקד בעברו על כוחות האו"ם בבוסניה, התראיין בתוכנית רדיו של איגוד השידור הקנדי (CBC) ואמר כי הס וון קרודנר "כתב שתקיפות צה"ל בסמוך למוצב, בימים שלפני מותו, היו 'הכרחיות וכי לא ירו באופן מכוון לעבר המוצב'. הוא אמר שאנשי חיזבאללה נמצאים במקומות רבים מסביב לעמדה וכי צה"ל ניסה לפגוע בהם, כחלק מטקטיקה ידועה של לוחמים שאינם מיוצגים באו"ם. הם משתמשים באו"ם כמגן אנושי מבלי להיענש על כך".

 

הס וון קרודנר אף שלח ימים לפני מותו דוא"ל לרשת הטלוויזיה הקנדית "CTV", ובו סיפר על הפגזות של צה"ל בקרבת מוצב האו"ם שבו שירת, ואמר שהוא חושש לחייו. הוא ביקש לספק לציבור בארצו "נקודת מבט קנדית" על המלחמה בלבנון, ממוצב יוניפי"ל, במרחק של כעשרה קילומטרים מגבול המדינה עם ישראל. שלושה משקיפים נוספים של האו"ם נהרגו בתקיפה.

 

בדוא"ל ששלח שישה ימים לפני הריגתו כתב הס-וון קודנר כי הוא חש בסכנה ממשית לחייו. "אני יכול לספר לכם כי בימים האחרונים, המוצב שלנו ספג אש - ישירה ועקיפה - מתותחים ומהפגזות אוויריות. פגז אחד נפל במרחק של רק שני מטרים מהמוצב שלנו. באחת ההפגזות האוויריות נחתו פצצות במשקל של מאות קילוגרמים במרחק של כמאה מטרים מאיתנו", כתב.

 

החייל הקנדי ניסה לתאר לאזרחי מדינתו את תחושותיו של חייל, שלא אוחז בנשק, אך עדיין נמצא בקו החזית. "אנו צופים בהתנהלותם של שני הצדדים בסכסוך במטרה לדווח על כל הפרת חוק. אולם, לא יצאנו לסיורים שגרתיים בימים האחרונים מחשש שניפגע. כיום אנו רק משקיפים על הנעשה באזור בין היתר מכיוון שהמוצב ממוקם בנקודה שחולשת על האזור כולו ואף מעניקה תצפית על רמת הגולן".

 

הס וון קרודנר, שמכתביו האחרונים צוטטו רבות בערוצי תקשורת בקנדה ובעולם, הוצב בעמדה של יוניפי"ל בדרום לבנון במשך תשעה חודשים. הוא שירת כקצין בחיל הרגלים הקנדי במשך 20 שנה והוצב בעבר בקפריסין, קונגו וקוסובו. שלושה משקיפים נוספים של האו"ם נהרגו בתקיפה. 

 

אשתו של הס וון קרודנר, סינתיה, דורשת כעת לקבל תשובות ממדינת ישראל לשאלה, מדוע תקף צה"ל את מוצב האו"ם. האלמנה אמרה לעיתונאים בביתה בעיר קינגסטון שבאונטריו כי התקיפה הייתה מכוונת וכי בעלה סיפר לה כי המוצב הותקף פעמים רבות בעבר על ידי צה"ל.

 

פעולה מכוונת?

 

בדיון באו"ם נמתחה ביקורת חריפה על ישראל ונטען שעמדת המשקיפים הייתה תחת הפגזה במשך שעות ארוכות עד שנפגעה לבסוף ממה שכינו אנשי האו"ם "טיל מונחה מדוייק". באו"ם הביעו תרעומת על כך שלפחות 21 פגזים נחתו סמוך למוצב, והביעו תמיהה כיצד קורה שישראל מפגיזה עמדה מסומנת ומוכרת של האו"ם.

 

גורמים באו"ם אמרו שפנו לישראל 16 פעמים בנוגע לפגיעת פגזים של צה"ל קרוב לעמדתם. תת-מזכ"ל האו"ם מרק מלוך-בראון אמר שפנה בעצמו לגורמים בישראל, התלונן על ההפגזות שהלכו והתקרבו לעמדות האו"ם ודרש להפסיק את הירי.

 

ראש הממשלה אהוד אולמרט טילפן שלשום למזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, והביע צער עמוק על הריגתם של ארבעה חיילי הארגון בלבנון. אולמרט אמר לאנאן כי הנחה את צה"ל לערוך חקירה מקיפה של האירוע, ולכשתסתיים יחלוק עמו את תוצאותיה. במהלך השיחה הביע אולמרט את הסתייגותו מהודעת מזכ"ל האו"ם, לפיה אפשר שהפעולה הישראלית "נעשתה במכוון". מאוחר יותר, הסתייג אנאן מהתבטאותו.

 

גם שרת החוץ ציפי לבני התייחסה במסיבת עיתונאים שנערכה שלשום בחיפה להתבטאות של מזכ"ל האו"ם ואמרה: "לא יהיה מפקד בצבא שיכוון בכוונת מכוון אש לעבר אזרחים או חיילי האו"ם". לדבריה: "הבענו את צערנו על התקרית. שוחחתי עם שרי החוץ של אוסטריה וקנדה, שחייליהן נהרגו אתמול והתנצלתי על התקרית".

 

ראש ממשלת קנדה, סטיבן הרפר, אמר כי הוא אינו מאמין שישראל תקפה באופן מכוון את עמדת האו"ם. "אני בהחלט מפקפק בכך שזה המקרה. ישראל שיתפה פעולה במאמצי הפינוי של אזרחים קנדים מלבנון", אמר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
עמדה של האו"ם בלבנון (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: גיל יוחנן
אולמרט. צער עמוק
צילום: גיל יוחנן
צילום: איי פי
אנאן. הסתייג
צילום: איי פי
מומלצים