שתף קטע נבחר

למה בכל איזור הצפון יש רק מחלקה נוירוכירורגית אחת?

קשה להאמין, אבל בכל איזור הצפון קיים רק בית חולים אחד בו מצויה מחלקה נוירוכירורגית. מה יקרה אם הקטיושות ישביתו את המחלקה היחידה ברמב"ם? 1.2 מיליון איש יהיו ללא מענה למקרה הצורך בפגיעות ראש

בימים בהם הצפון מצוי במצב של כוננות מתמשכת חוזרים ומבקשים מנהלי בתי החולים באזור לפתוח באיזור מחלקות נירוכירורגיות לנפגעי ראש, מלבד זו היחידה הקיימת ברמב"ם. "לא יכול להיות שבאזור המטפל ב-1.2 מיליון תושבים לא יהיה מענה לנפגעי ראש", אומר מנהל בית החולים בנהריה פרופסור שאול שאשא.

 

בשנת 2002 פנה שאשא לשר הבריאות דאז ניסים דהאן: "אם חס וחלילה תהיה פגיעה בבית החולים רמב"ם על ידי טיל, עשוי כל הצפון להישאר ללא מחלקה נוירוכירורגית".

 

ארבע שנים אחרי, המכתב הופך למציאות וטילים נופלים בחיפה ובאיזור. בית החולים, שנמצא בטווח פגיעה אמנם לא ספג קטיושות, אך במציאות העכשוויות אומרים גורמים בבית החולים נהריה והעמק, הכל יכול לקרות. "המלחמה הזו מבליטה מאוד את העובדה שלא ייתכן שכל איזור הצפון מחדרה ועד קריית שמונה יסמוך על מחלקה אחת שנמצא היום באיזור פגיע", אמר פרופסור שאשא.

 

פניות דומות למכתבו של שאשא הועברו למשרד הבריאות גם על ידי בית החולים העמק בעפולה. "מדובר באיזור שמתמודד עם תאונות דרכים ופיגועים והיום גם עם מלחמה לא יכול להיות שלא נוכל לתת מענה לחולים המגיעים אלינו", אומרים בשני בתי החולים.

 

מן הנתונים שקיימים בבתי החולים עולה כי בית החולים בנהריה מעביר לבית החולים רמב"ם חיפה 25 נפגעי ראש. בבית החולים העמק הנתונים דומה. "ישנם נפגעים רבים שמד"א אפילו לא מפנה אלינו מאחר והוא יודע שלא נוכל לתת להם מענה", אומרת מנהלת בית החולים העמק בעפולה ד"ר אורנה בלונדהיים. "כשמדובר בטראומה, כל רגע פוגע, השהיית הטיפול פוגעת בהתאוששות של המוח".

 

את הדחיפות בהקמת מחלקה כזו מבינים גם במשרד הבריאות, אולם לטענת שאשא ובלונדהיים אחת הסיבות שפתיחת מחלקה כזו מתעכבת היא שבמשרד הבריאות מעדיפים לשמר את הייחודיות של בית החולים רמב"ם. "הם עושים הכל כדי לשמור על האינטרסים של רמב"ם, וברמב"ם מבחינתם לא מעונינים במתחרים", אומר פרופסור שאשא", אין ספק שבתי חולים גדולים רוצים לשמור על היתרון שלהם, הם לא רוצים שבתי החולים הקטנים יקחו להם נתח מהעוגה".

 

בכל הקשור לתחום הנוירוכירורגי הטיפול הינו בשלושה מישורים: מומים, גידולים וטראומה. במשרד הבריאות טוענים שריבוי מחלקות יוביל להתמקצעות פחותה מאחר והרופאים יידרשו לטפל בפחות חולים. "אני מסכימה עם האמירה הזו לכן חשוב שבצד מרכזים שיתמחו בניתוחי מוח של גידולים סרטניים הצעתי שתוקם אצלנו בבית החולים שלוחה של בילינסון לדוגמא, שתיתן כאן בעמק מענה בנושא הטראומה ובמידה ויהיה צורך לתת מענה בכל הקשור בתחום גידולים במוח יועברו החולים לבלינסון", אומרת ד"ר בלונדהיים.

 

פרופסור שאשא בניגוד אליה אינו מסכים עם האמירה הזו ואומר כי הגיעה העת שאיזור הצפון יפסיק להיות מקופח ומופלה לרעה. "הטענות שמעלים במשרד הבריאות אינן ענייניות, בכל פעם שרצינו להקים מחלקה כזו או אחרת החל מטיפול נמרץ וכלה במחלקה אונקולוגית עלו טענות דומות, אך בסוף המחלקות קמו ואף מחלקה בבית חולים אחר לא נפגעה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניב קלדרון
פינוי פצועים לרמב"ם. המקום היחיד בצפון עם מחלקת טיפולי ראש
צילום: ניב קלדרון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים