שתף קטע נבחר

האו"ם למדינות אירופה: שלחו יותר חיילים ללבנון

סגן מזכ"ל האו"ם קרא למדינות אירופה לקחת חלק נרחב יותר בבניית הכוח הרב לאומי שיתפרס בלבנון. "על הכוח להיות מגוון על מנת שיזכה לאמון שני הצדדים", אמר סגן המזכ"ל ששיבח את מדינות אסיה על מחויבותן

האו"ם קרא אמש (יום ו') למדינות אירופה לשלוח יותר חיילים לכוח הרב לאומי שעתיד להתפרס על אדמת לבנון.

 

סגן מזכיר האו"ם, מארק מלוך-בראון, הודה למדינות אסיה על מחויבותן אך ציין כי על הכוח להיות מורכב מחיילים ממדינות מגוונות. הקריאה של בראון להשתתפות רבה יותר של מדינות אירופה בכוח באה לאחר שישראל הביעה חשש מהשתתפותן בכוח של מדינות שאינן מכירות בישראל, כמו מלזיה ואינדונזיה. הלילה יגיש מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, דו"ח ביניים על התקדמות בניית הכוח הרב לאומי למועצת הביטחון - שיוצג בפני חברות המועצה ביום שלישי, אז יתכנסו לתדרון על המצב במזרח התיכון.

 

הכוח, שאמור לכלול כ-15 אלף חיילים, אמור לפקח על יישומה של הפסקת האש בדרום לבנון. זאת בנוסף לכ-15 אלף חיילים מצבא דרום לבנון שכבר החלו להתפרס בשטח.  תהליך בניית הכוח נמצא בעיצומו בימים אלו ולכלל הגורמים הבינלאומיים ברור שמדובר בתהליך ארוך - ההערכות הן כי הבנייה מתעכבת משום שכל מדינה ממתינה לראות מה יעשו המדינות האחרות בטרם תתחייב על גודל הכוח שתשלח.

 

בראון אמר כי התחייבותן של אינדונזיה, מלזיה, בנגלדש, נפאל ומדינות נוספות היא "תרומה משמעותית ועזרה עצומה". אך הוסיף: "אנחנו רוצים שהכוח הזה יהיה רב לאומי ורב צדדי, על מנת שיזכה לאמון משני הצדדים".

 

צרפת, שהסכימה להוביל את הכוח, הודיעה כי תשלח רק 200 חיילים ללבנון, בנוסף ל-200 החיילים הצרפתיים המשרתים ביוניפי"ל. גורמים באו"ם אומרים כי ציפו להשתתפות אירופית גדולה יותר בכוח וכי התאכזבו מהצעתה של צרפת.

 

בראון ניסה להתוות ביתר פירוט את משימתו של הכוח, כמענה לדרישתן של חלק מהמדינות השוקלות לשלוח את חייליהן לאזור. "הכוח לא הולך לנסות ולהביא לפירוק מנשק בקנה מידה גדול. מטרתו היא לשמור על ההסכם הפוליטי". השימוש בכוח, הבהיר בראון, יהיה זהיר ויופעל רק במידה שחמושים יסרבו באמצעות כוח לדרישה להתפרק מנשקם. לדבריו, כוח בן 3,500 חיילים צפוי להגיע ללבנון בתוך 10 ימים.

 

שרת ההגנה של צרפת, מישל אליו -מרי, הגנה על ההחלטה לשלוח רק עוד 200 חיילים ללבנון והסבירה כי מקורה בהגדרת המנדט של הכוח. "אתה לא יכול לשלוח אנשים ולהגיד להם: תראו מה קורה שם אבל אין לכם אפשרות להגן על עצמכם או לירות".

 

בניגוד להסתייגות ברוב מדינות אירופה, ממשלת איטליה הודיעה רשמית כי תשלח עד 3,000 חיילים לכוח. שר ההגנה האיטלקי, ארתורו פאריסי, אמר כי איטליה מוכנה אף לקחת על עצמה את הובלת הכוח. גרמניה לעומת זאת הציעה כוח ימי בלבד ואילו ארה"ב ובריטניה הודיעו כי יספקו תמיכה לוגיסטית לכוח.

 

נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, הביע אמש תקווה שצרפת תשגר כוח גדול יותר של חיילים מזה המתוכנן לכוח הרב לאומי בלבנון. "צרפת הבטיחה לשלוח חיילים, ואנחנו מקווים שהיא תשלח עוד. מגיעים כל מיני איתותים מצרפת. אנחנו עובדים יחד אתם בניסיון לפתור זאת. לצרפת יש חלק גדול בעתיד של לבנון".

 

לבנון: הצבא נפרס, התושבים חוזרים

כוחות צבא לבנון הגיעו אתמול בפעם הראשונה עד גבול ישראל-לבנון. החיילים עברו בכפר כילא הלבנוני וחלפו על פני שער פטמה שבאוזר מטולה, אם כי לא עצרו במקום. הכוחות הלבונים הגיעו אתמול גם לאזור חוות שבעא שבמובלעת הלבנונית, שם נערכו בעבר קרבות קשים בין ישראל לחיזבאללה.

 

במקביל, הוצבו 12 משאיות צבאיות וכוחות מזוינים מיחידות הרגלים של הצבא בעיירה אל-חיאם, המרוחקת שבעה קילומטרים מהגבול בין לבנון לישראל. מקור צבאי בכיר בלבנון מסר לסוכנות הידיעות רויטרס כי מאז אתמול התבססו כ-4,500 חיילים לבנונים דרומית לנהר הליטאני, ויחידות נוספות צפויות להצטרף אליהן. בסך הכל אמור הכוח לכלול כ-15 אלף חיילים.

 

בעוד צבא לבנון נפרס וצה"ל מסיג כוחותיו החלו החיים בדרום לבנון לשוב לשגרה. באו"ם אומרים כי 400 אלף מתושבי לבנון כבר שבו לבתיהם בדרום לבנון ובשכונות שהופצצו בביירות. ארגון חיזבאללה כבר החל בחלוקת כספים לתושבים שבתיהם נפגעו בניסיון לחזק את התמיכה בארגון בקרב השיעים ולהעמיד את ממשלת לבנון במצב מביך.


פורסם לראשונה 18/08/2006 21:09

 

בהכנת הידיעה השתתף: יצחק בן חורין, וושינגטון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אנאן. יגיש דו"ח
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
גילרמן. חשש
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
אליו-מרי. המנדט בעייתי
צילום: רויטרס
מומלצים