שתף קטע נבחר

הנגבי סיכל קריאה לוועדת חקירה ממלכתית

מספר חברי ועדת חוץ וביטחון עזבו היום את הדיון על כשלי המלחמה, לאחר שהיו"ר הנגבי מנע הודעת סיכום הקוראת להקמת ועדת חקירה. ח"כ זהבה גלאון מדברת על חותמת גומי במקום פיקוח אמיתי: "אנחנו לא יותר ממועדון חברים ששומע סקירות ביטחוניות"

ועדת חוץ וביטחון של הכנסת התכנסה היום (ב') לדיון ראשוני, על מנת לקבוע את הדרך הראויה מבחינתה לבדיקת הכשלים שהתגלו במלחמת לבנון השנייה. בין השאר נדרשים חברי הוועדה לבדוק את עצמם - את הפיקוח או האי-פיקוח על אופן קבלת ההחלטות של הדרג המדיני והצבאי הבכיר.

 

על האווירה הטעונה בוועדה בימים שאחרי המלחמה, תעיד נטישתם של מספר מחבריה את הדיון היום, לאחר שהיו"ר ח"כ צחי הנגבי מנע הודעת סיכום הקוראת להקמת ועדת חקירה ממלכתית. ח"כ לימור לבנת (ליכוד) אמרה בצאתה מהדיון: "כל חברי הוועדה למעט היו"ר הנגבי תומכים באופן ברור בהקמת ועדת חקירה ממלכתית מאחר ורק היא יכולה לעשות את המלאכה. על ועדת חוץ וביטחון להסיק את המסקנות ולהכין את מערכת הביטחון להתמודדות הצבאית הבאה".

 

במסגרת האפשרויות שהועלו בימים האחרונים בנוגע לאופי והרכבי ועדות החקירה להתנהלות הדרגים הבכירים במלחמה, היה מי שהציע כי תוקם ועדת חקירה פרלמנטרית שתורכב מחברי ועדת חוץ וביטחון. אחד מחברי הוועדה הודה היום: "עתה ברור כי הליקויים הרבים שנתגלו במלחמה נוגעים גם לאופי ההתנהלות של ועדת חוץ וביטחון ו-ועדות המשנה שלה, שחולשות על תחומי אחריות רבים כמו בניין הכוח, ומוכנות חיילי המילואים והעורף למלחמה.


ועדת חוץ וביטחון, לפני הנטישה (צילום: רפי בן חקון)

 

"לא יהיה זה רציני, בלשון המעטה , לתת לחברי הכנסת שהיו חשופים במהלך השנים האחרונות לכל החומר המודיעני ולא העלו את נושא החיזבאללה לדיון ציבורי, לבדוק את הכשלים".

 

"לא יותר ממועדון חברים ששומעים סקירות ביטחוניות"

אחת השאלות המרכזיות עליהן יצטרכו הח"כים להשיב לעצמם, תהיה האם הכינוסים הדחופים שיזמו בעת המלחמה, אשר נועדו בעיקר לשמיעת סקירות מדרגים בכירים בממשלה ובמערכת הביטחון, שימשו כלי יעיל לפיקוח פרלמנטרי על הממשלה והצבא.

 

באחת ממגירות הוועדה מונח דו"ח ועדת רובינשטיין, אותו יזם היו"ר הקודם, ח"כ יובל שטייניץ (ליכוד), לפני למעלה משנה. תפקיד הדו"ח היה לקבוע אילו כלים יש להעניק לחברי ועדת חוץ וביטחון על מנת שהפיקוח שלהם על המערכת הצבאית והמדינית יהיה טוב ואפקטיבי יותר. פרופסור אמנון רובינשטיין עמד בראש מחברי הדו"ח ולצידו סייעו שני רמטכ"לים לשעבר - אמנון לפיקין-שחק ודן שומרון.

 

אחת המסקנות הבולטות של ועדת רובינשטיין הייתה כי "יש להביא לידיעת חברי ועדת חוץ וביטחון תקנון מפורט של ועדת השרים לענייני ביטחון (קבינט)...המחייב להביא בפניה עניינים מסוגים שונים של פעילויות צבאיות וביטחוניות ולא להתיר עניינים אלו להחלטת ראש הממשלה בלבד או ממשלה כלשהי, זאת על מנת לוודא שיש פיקוח פרלמנטרי".

 

אבל אותה מסקנה לא זכתה לביטוי בחוק וכך קרה שהפעולה הצבאית הנרחבת שהחלה ביום שישי בלילה, קצת לפני הפסקת האש בלבנון, לא הובאה על ידי ראש הממשלה ושר הביטחון לאישור בפני ועדת החוץ והביטחון. באותן 48 שעות, כזכור, נהרגו 33 חיילים.

 

חברת הכנסת זהבה גלאון (מרצ), מהמתנגדות הבולטות למלחמה, סבורה כי אילו הייתה מיושמת ההחלטה "חייהם של רבים היו נחסכים. אני בטוחה כי הוועדה לא הייתה מאשרת לממשלה לצאת לפעולה קרקעית נרחבת. 90 אחוזים מההחלטות של ראש הממשלה ושר הביטחון לא הובאו לאישור הקבינט. כך לדוגמא אמר בשבוע שעבר שר הביטחון עמיר פרץ כי לא יהיו חיילים ישראלים על אדמת לבנון. אתמול פתאום הוא אומר כי חיילי צה"ל לא ייצאו משם עד אשר יגיע כח רב לאומי. החלטות מהסוג הזה אסור - ולא יכול להיות - שיעברו ללא אישור ועדת חוץ וביטחון.

 

"ברור עתה כי ועדת חוץ וביטחון נכשלה בפיקוח על מוכנות הצבא והעורף", פוסקת גלאון. "לוועדה אין באמת שיניים, יש לה שיניים תותבות בלבד. מדובר בלא יותר ממועדון חברים ששומעים סקירות ביטחוניות ללא יכולת פיקוח ממשי. אילו היינו מיישמים את החלטות ועדת רובינשטיין היינו חוסכים חיים".

 

ח"כ גלאון אף שיגרה מכתב דחוף ליו"ר הכנסת, דליה איציק, בו קראה "לפעול בדחיפות לחיזוק ויישום מסקנות ועדת רובינשטיין. לאור הגילויים החמורים המתפרסמים, זעקת החיילים ותושבי העורף, אני קוראת לך לפעול בדחיפות לשינוי חוק יסוד: הכנסת ותקנון הכנסת, על מנת לאפשר לוועדת חוץ וביטחון סמכויות לפעולה שיימנעו כשלים עתידיים".

 

ח"כ יובל שטייניץ, יו"ר הוועדה היוצא, הסביר היום מדוע לא יושמו מסקנות ועדת רובינשטיין: "לא התלהבנו מהמהמלצה כי לא חשבנו שזה כל כך קריטי. היו מי שרצו להשאיר גמישות החלטה לממשלה ואני לא מצטער על זה".

 

על הטענה כי יישום ההמלצה יכול היה לחסוך חיי אדם אמר שטייניץ: "יכול להיות שבמקרה הזה של אישור הפעולה הקרקעית הנרחבת זה היה מועיל, אבל יכול להיות שבמקרים אחרים זה היה דווקא מזיק. בעת מלחמה ראש הממשלה ושר הביטחון צריכים להיות מסוגלים להחליט על דברים בעצמם. לא תמיד טוב לקבל כל החלטה בפורום גדול כמו קבינט או ועדת חוץ וביטחון".


פורסם לראשונה 21/08/2006 12:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הנגבי, היום בוועדת חוץ וביטחון
צילום: גיל יוחנן
צילום: אלי אלגרט
ח"כ גלאון. "חיי רבים היו נחסכים"
צילום: אלי אלגרט
צילום: אלי אלגרט
ח"כ שטייניץ. "לא התלהבנו מההמלצה"
צילום: אלי אלגרט
מומלצים