שתף קטע נבחר

אולמרט דן בחקירת המלחמה; המחאה מתעצמת

שעות ארוכות דנו ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ויועציו בשאלה מי יחקור את כשלי ומחדלי המלחמה בלבנון והאם תוקם בסופו של דבר ועדת חקירה ממלכתית. אולם בתום הישיבה החליט אולמרט לא לפרסם את החלטתו בנושא. בבוקר צפויים שורה של אירועי מחאה, בהם הפגנה של התנועה לאיכות השלטון ותחילתה של צעדה בת שלושה ימים מתל-אביב לירושלים

במעונו של ראש הממשלה בירושלים, הסתיים הלילה (יום א') הדיון בשאלה כיצד ייבדקו כשלי המלחמה בלבנון - אולם לא פורסמה החלטת אולמרט בנושא. אהוד אולמרט כינס את אנשי לשכתו ויועציו להכריע בשאלה אם להקים ועדת חקירה ממלכתית. זאת לאחר שבאחרונה ביקש סיוע מהיועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בהצגת החלופות השונות לחקירה.

 

בתום הדיון הלילי החליט אולמרט לא לפרסם לפי שעה את החלטתו בשאלת הקמת ועדת חקירה ממלכתית. הודעה בנושא תפורסם במועד אחר, אך כנראה שלא בישיבת הממשלה שתכונס הבוקר בירושלים. הנוכחים בדיון במעון ראש הממשלה התבקשו שלא לפרסם את תוכן הדיונים.

 

בבוקר תתכנס הממשלה לדיון, על רקע התגברות המחאה. עשרות פעילים מהתנועה לאיכות השלטון צפויים להפגין מול משרד ראש הממשלה, בדיוק בזמן שבו תיערך הישיבה הגורלית, שבה יוחלט האם להקים ועדת חקירה, ואיזו ועדה. בתנועה טוענים שעד כה חתמו 40 אלף אזרחים על עצומה הקוראת לכינון ועדת חקירה ממלכתית. ובכיכר רבין בתל-אביב יוקם הבוקר אוהל מחאה נוסף, שממנו תצא צעדה בת שלושה ימים לכיוון הכנסת.

 

יושב ראש התנועה לאיכות השלטון, אליעד שרגא, אמר ל-ynet: "זה יום הדין ולכן אנו פונים לאזרחי ישראל להצטרף אלינו להפגנה רבת משתתפים, אשר תפעיל לחץ אזרחי על הממשלה להחליט את ההחלטה הנכונה". בתנועה מאיימים כי אם הממשלה "תחליט שלא להחליט, או תחליט להחליט את ההחלטה הלא מתאימה לדרישותנו - יש לנו אמצעים נוספים בקנה".

 

אמש ביקר חתן פרס נובל, פרופ' ישראל אומן, באוהל המחאה של התנועה לאיכות השלטון ואמר כי "זה כבר 20 שנה של הידרדרות שבהן אנשים מסתכלים יותר על הפרט ועל עצמם מאשר על הציבור". הוא איחל הצלחה למפגינים הנאבקים להקמת ועדת חקירה ממלכתית.  

 

האם אהרון ברק יעמוד בראש ועדת חקירה? 

לפני כשבוע פתחה התנועה לאיכות השלטון בקמפיין בשם "מצפון תיפתח חקירה", הקורא להקמת ועדת חקירה ממלכתית בעלת כלים וסמכויות לחקירת כל הדרגים ובראשות שופט בית משפט עליון. על הוועדה יוטל לבדוק את התנהלות הדרג המדיני, הצבאי ואת מוכנות העורף במהלך המלחמה בלבנון. בתנועה מודעים לכך שעד פרסום מסקנות הוועדה יכולה לחלוף שנה, ולכן הם קוראים גם להקמת תת-ועדה, שתמסור את מסקנותיה בתוך חודשיים למקרה של עימות נוסף בלבנון, "על מנת שצה"ל יהיה מוכן לסיבוב הבא". 

 

אם יוחלט על ועדת חקירה ממלכתית, הממשלה תקים אותה מכוח חוק ועדות חקירה, אבל הרכבה ייקבע על-ידי נשיא בית המשפט העליון ובראשה אמור לעמוד שופט בית המשפט העליון. שמו של נשיא בית המשפט העליון היוצא, אהרון ברק, עלה כאחד המועמדים לעמוד בראש ועדה שכזו.

  

ועדת חקירה ממלכתית יכולה לזמן עדים, לחקור ולדרוש הצגת מסמכים, חייבת לדון בפומבי, מסקנותיה מתפרסמות בפומבי ובדרך כלל הממשלה לא יכולה להתעלם ממסקנותיה. בין ועדות החקירה המפורסמות שהוקמו במהלך שנות קיומה של מדינת ישראל היתה ועדת אגרנט לחקר מחדל מלחמת יום הכיפורים (1973 - 1974), שהמלצותיה הביאו בין היתר להדחת הרמטכ"ל דוד אלעזר, וגם עדת כהן לחקר הטבח בסברה ושתילה (1982), אשר המלצותיה הביאו להדחת שר הביטחון דאז אריאל שרון. 


פורסם לראשונה 27/08/2006 00:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
לקראת ישיבת ממשלה
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
הפגנת מחאה בהר הרצל
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
צעדת המילואימניקים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים