שתף קטע נבחר

"לוועדת אדמוני אין סמכות ואין שיניים"

במערכת הפוליטית והמשפטית מותחים ביקורת על הרכב ועדות החקירה ועל העובדה שאולמרט הוא שמינה את החברים. השרים פינס וכבל יצביעו בממשלה נגד: "רק ועדה בראשות ברק או חשין תוכל להגיע לחקר האמת". בלשכת רה"מ הודפים את הביקורת: "במקום פופוליזם ועריפת ראשים, צריך להפיק לקחים ולהשתפר לקראת הסיבוב הבא". מסקנות הביניים צפויות תוך מספר חודשים

"יוקרה במקום שיניים". כך מכנים היום (ג') גורמים במערכת המשפטית את ועדות החקירה הממשלתיות שהקים ראש הממשלה, אהוד אולמרט. משפטנים מציינים כי בעוד שעל-פי החוק, ועדת חקירה ממלכתית נהנית ממעמד של בית-משפט ורשאית לחייב עדים להופיע בפניה - כאן מדובר בוועדות "חסרות שיניים וחסרות סמכות", עם הסמכות המצומצמת ביותר, בעיקר לאור העובדה שבניגוד לוועדת זיילר למשל - הפעם לא הועמד בראש שופט בדימוס.

  

"הוועדה הזאת לא תוכל לזמן עדים, הנחקרים בה אינם נהנים מחיסיון, היא פועלת שלא מכוח החוק - וכך לא ניתן לבצע תחקיר ראוי", אמרו משפטנים בכירים. בנוסף, הם הזכירו כי חלקים מתוך ממצאי הוועדה יוכלו להישאר חסויים, לשיקולו של הגורם הממנה - קרי ראש הממשלה. מאותה סיבה הודיעו במאהל המחאה בירושלים על המשך המאבק.  

 

אשר להרכב הוועדה, אמרו ל-ynet גורמי משפט בכירים: "לא ברור מה עושים אנשים כל-כך ראויים בוועדה כל-כך לא ראויה, שנראית כניסיון של אולמרט להיחלץ מקולות המחאה באמצעות יוקרתם". לעומתם, באופוזיציה הפוליטית מדברים על הרכב "תמוה" בוועדה.

  

"צריך לשים לב הן לגיל המבוגר של מי שנבחר להיות בוועדה, והן לאופי שלהם", אמרו ל-ynet בכירים בליכוד. "גם נחום אדמוני

 וגם פרופ' יחזקאל דרור הם אנשים מבוגרים. ראש הממשלה אומר כי הוועדה צריכה לפעול מהר כי אין זמן - אבל מי מאמין כי האנשים האלה יהיו מסוגלים לפעול הן מהר והן בצורה רצינית?" גורמים בליכוד אף מתחו ביקורת על נוכחותה של פרופ' רות גביזון בוועדה.

 

בלשכתו של אולמרט טוענים שארבעת חבריה - ראש המוסד לשעבר נחום אדמוני, פרופ' רות גביזון, אלוף (מיל') ידידיה יערי, פרופ' יחזקאל דרור ודמות נוספת מן המימסד הצבאי-ביטחוני, שזהותה טרם פורסמה - "ראויים בהחלט לחקור את הדרג המדיני". לדברי גורם בלשכה, "כל חברי הוועדה הם אנשים משכמם ומעלה, שאי אפשר לערער על עצמאותם. במעמדם ועל פי המנדט שינתן להם, הם רשאים לחקור בכל רובד מתבקש את הדרג המדיני ובראשו ראש הממשלה".

 

עוצמת השבר

אבל לא רק בליכוד מוחים על הוועדה. השרים אופיר פינס ואיתן כבל, שביקשו ועדת חקירה ממלכתית, מתכוונים להצביע בממשלה נגד מינוי הוועדות של אולמרט. "רק ועדה בראשות שופט ברמתם של אהרון ברק או מישאל חשין מסוגלת לרדת לחקר האמת ולהפיק את הלקחים הדרושים", הסביר פינס.

 

עמיתו לממשלה ולמפלגת העבודה, כבל, הבהיר: "אני מתנגד התנגדות נחרצת לוועדה הזאת, ואשכנע את חבריי לעשות כמוני. יש כנראה אנשים שלא מבינים את השבר שבין האזרחים לממשלה, בין החיילים לדרג הצבאי הבכיר. אני סבור שהשבר הגדול הוא בצבא. אני אומר זאת למרות שלדעתי כן השבנו לנו את כוח ההרתעה". ח"כ אפי איתם (איחוד לאומי-מפד"ל), ששוחח עם חברים בעבודה, כבר יוזם מהלך בוועדת חוץ וביטחון, בניסיון להשיג התנגדות משותפת להקמת הוועדות.  

 

בלשכת רה"מ הודפים את הביקורת: "הכי קל והכי פופוליסטי זה למנות ועדה ברשות שופט, כל הגורמים הפוליטיים שהיו מעורבים בהתייעצויות ובהתלבטויות המליצו לראש הממשלה לעשות כך - אך לא גורמי הצבא, הממשל והמשפטנים. ועדה בראשות שופט חוקרת את העבר, חוקרת מי אשם ומי אחראי - אך אינה מטפלת במה צריך לעשות בעתיד. היא עוסקת בקביעת אחריות ולא באיך נערכים הלאה, איך ממלאים ימ"חים, איך נלחמים בנשק נ"ט, איך מכינים את העורף, איך מטפלים באיום הנשק הטילי. עבודתה גם עלולה להימשך שנים. לא צריך עכשיו עריפת ראשים או דין פלילי לקציני צה"ל".

 

להערכת גורמים בלשכת ראש הממשלה, ועדת אדמוני תפיק בתוך מספר חודשים דו"ח ביניים לבדיקת כשלי מלחמת לבנון - ואלו

 ישמשו להפקת לקחים מיידית על-ידי הדרג המדיני. הדו"ח המסכם של הוועדה יוגש במועד מאוחר יותר. כתב המינוי של הוועדה יובא בפני הממשלה בישיבתה הקרובה, ביום רביעי בשבוע הבא. במסגרת כתב המינויי יקבעו סמכויות הוועדה, מועד הגשת מסקנותיה, היבטים משפטיים בפעולתה, מהם התחומים אותם תחקור ועד היכן תרחיק לאחור בבדיקתה - האם רק עד פרק הזמן שקדם למלחמה, או שמא עד לנסיגה מלבנון בשנת 2000 ואף קודם לכן.

 

לצד ועדת אדמוני תפעל ועדה נפרדת, לחקר תפקוד הצבא. ככל הנראה, תהא זו אותה הוועדה בראשות אמנון ליפקין-שחק, שמונתה על-ידי שר הביטחון והקפיאה את פעולתה. עתה נותר לקבוע מחדש - בתיאום בין משרד הביטחון, הפרקליטות הצבאית ומשרד היועץ המשפטי לממשלה - את סמכויותיה, את המסגרת המשפטית בה תפעל ואת סוגיית ההגנה לקצינים שיופיעו בפניה.

 

החקירה השלישית תהיה אזרחית. מבקר המדינה הוא שיבדוק את מוכנות העורף ואת אופן הטיפול בו מצד הרשויות. אנשי אולמרט הסבירו כי משרד המבקר בקיא בכל מה שנוגע לתפקוד הרשויות ומערך המשק לשעת חירום - ולכן הוחלט ששם תתבצע הבדיקה. "בדיקה על-ידי המבקר רק תקצר את התהליכים, מחשש שמא צפוי לנו סיבוב נוסף", נמסר.  

 

בהכנת הידיעה השתתפו רוני סופר, אבירם זינו ואטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
תמוה או ראוי? פרופ' דרור
צילום: צביקה טישלר
צילום: גבי מנשה
שבר גדול בצבא: השר כבל
צילום: גבי מנשה
צילום: חגי אהרון
לקצר תהליכים: אולמרט נואם בחיפה
צילום: חגי אהרון
מומלצים