שתף קטע נבחר

Wired מאפשר לקוראיו לערוך כתבה: האם הניסוי יצליח?

האתר עורך ניסוי במסגרתו כל גולש יכול לערוך כתבה בת 1,059 מילים, בדיוק כפי שעורך היה עושה. האם הקהילה יכולה להחליף עורכים מקצועיים?

האם תרצו לערוך מחדש את הידיעה הזו, לטובת קוראים אחרים? אולי תצליחו לבחור כותרת מוצלחת יותר או לכתוב פתיח מעניין מכפי שמופיע? קוראי אתר Wired News מקבלים הזדמנות לעצב את החדשות ולהשתתף בעריכת כתבה על תוכנת wiki עבור מסמכים הנכתבים ומתפרסמים במשותף על ידי כלל הגולשים באינטרנט.

 

האתר מציע לקוראיו לערוך את הכתבה בת 1,059 המילים בדיוק כפי שעורך היה עושה. "המשימה שלכם, אם תבחרו לקבל אותה, היא להיכנס לנעליו של עורך ב-Wired News", נכתב באתר, "אל תשנו את הציטוטים, אך תהיו חופשיים לארגן אותם מחדש, לחתוך ולעדן את הטקסט או להוסיף קישורים – כל מה שדרוש כדי להפוך את הכתבה לאטרקטיבית ומעניינת יותר".

 

כתב הכתבה, ריאן סינגל, הגיב לביקורת, הוסיף לכתבה הערות שוליים והוא מוכן לערוך תחקיר נוסף ולענות על שאלות מצד עורכיו – כלומר, קהילת הגולשים.

 

במהלך השבוע האחרון זכתה הכתבה ליותר מ-300 שינויי עריכה מצד הקוראים-כותבים, שהביאו להכפלה במספר המילים. קוראת אחת ערכה ראיון משלה והוסיפה אותו אל תוך הכתבה. חברות המפתחות מוצרי wiki הוסיפו קישורים למוצרים שלהן ושילבו בכתבה דוגמאות משלהן לחיזוק הטיעונים המוצגים בו.

 

מה זה ויקי?

אתרים המבוססים על Wiki הם אתרי אינטרנט שיתופיים, המאפשרים לכל גולש להשתתף בתהליך כתיבתם ועריכתם, ללא היררכיה מובחנת. הגולשים יכולים לערוך טקסט, להוסיף ואף למחוק פסקאות, בין אם הם מבינים בתכנים ובין אם לא.

 

סינגל ציין כי הניסוי מתנהל כשורה עד כה, ללא מתיחות או מקרי ונדליזם מהם חשש כאשר Wired פתח את הכתבה לעריכה של כלל הגולשים.

 

עם זאת, הוא אינו מאמין כי הקהילה תוכל אי פעם להחליף עורכים מקצועיים: גולשים רבים לא יצליחו בקלות להסכים ביניהם אילו חלקים מהטקסט יש להשמיט ואילו לשנות, והם לא מספיק זהירים כדי לשמור על הסגנון המקורי של הכותב.

 

"הכתבה המקורית התאפיינה בנרטיב והיא 'זרמה'", הוא אמר, "התוספות של הגולשים פגעו מעט בזרימה. חלקים מתוכה מזכירים ספרי הדרכה".

 

עורכי Wired מתכוונים לפרסם היום (ה') גירסה סופית של הכתבה לאחר בדיקה של העורכים שנועדה לבחון אם נפלו בכתבה שגיאות בזמן העריכה.

 

ניסויים קודמים

אתרי חדשות ניסו את המתכונת של כתבות שיתופיות גם בעבר, לא בהצלחה גדולה. המגזין Esquire ערך ניסוי דומה בכתבה על האנציקלופדיה הפתוחה ויקיפדיה. העיתון לוס אנג'לס טיימס פתח לתקופה קצרה את מאמרי המערכת שלו לעריכת הציבור, אך השעה את האפשרות הזו לאחר פרק זמן קצר, כאשר התברר כי גולשים מנצלים את חופש העריכה לשילוב קללות ופורנוגרפיה במאמרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
כל גולש יכול להיות עורך
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים