שתף קטע נבחר

הח"כים הישראלים בסוריה: אסד רוצה שלום

ח"כ ג'מאל זחאלקה נועד עם נשיא סוריה בדמשק, והתרשם כי סוריה דבקה בשלום, אך האמריקנים הם שמונעים מישראל לעשות צעד בכיוון. את ביקורו בארץ אוייב השווה לעבודה עיתונאית מחוץ לגבולות ישראל ומה עם פעולה בנושא החטופים? "אף אחד לא ביקש מאיתנו לדבר בנושא"

"שמענו מנשיא סוריה, בשאר אסד שסוריה דבקה באסטרטגיה של שלום על בסיס יוזמת השלום הערבית", כך חבר הכנסת ג'מאל זחאלקה (בל"ד) בשיחה שערך עם ynet מארמון הנשיאות בדמשק. 

 

זחאלקה נטל חלק בפגישה שקיימו חמשת חברי המשלחת הישראלית, ובהם שלושת חברי הכנסת של בל"ד, עם נשיא סוריה בשאר אסד. ביקורם בבירה הסורית לראשונה מזה חמש שנים עורר זעם רב בישראל.

 

זחאלקה הוסיף: "שמענו מהנשיא שלמרות הביקורת שיש לסוריה על החלטה 1701, היא מעודדת מדינות להשתתף בכוחות יוניפי"ל שאמורים להתפרס מדרום לליטני. הסורים סבורים כי פריסת כוחות האו"ם וכוחות צבא לבנון באזור זה יכולים למנוע סיבוב שני של מלחמה בלבנון, במיוחד כשמדובר בישראל", הוא אמר.  

כשנשאל האם פניה של סוריה לשלום או למלחמה עם ישראל, "הנשיא אסד אמר שהעמדות של סוריה ידועות לכולם וכי הוא לא רואה שום תזוזה מצד ישראל, שמתפתה בנכונות למשא ומתן". לדבריו, אסד אף סבור שארה"ב היא זאת שמונעת מישראל לנהל משא ומתן.

 

זחאלקה הוסיף: "שמענו גם מהנשיא, גם מסגנו פארוק א-שרע ומאחרים כי סוריה איננה מעוניינת במלחמה, אלא בשלום ובהסדר. אולם לא בכל הסדר, אלא בהסדר על בסיס יוזמת השלום הערבית".

 

לדבריו, לפי א-שרע על הקהילה הבינלאומית לפעול בכיוון הזה כדי להכשיר את המשא ומתן. הסורים אף סבורים שאם ישראל לא היתה מפסיקה בשנת 2000 את המשא ומתן בין הצדדים, אולי כל המצב בלבנון היה נמנע. "שמענו מא-שרע במפורש כי סוריה איננה מעוניינת במלחמה, אלא בשלום צודק".

  

זחאלקה הוסיף כי בתקופה זו מתקיימת פעילות דיפלומטית ענפה של נציגים אירופיים בציר שבין ביירות לדמשק בעקבות המלחמה בלבנון, אולם לפעילות זו אין קשר לתהליך מדיני כלשהו עם ישראל.

 

בשעה שנפגשו חברי המשלחת עם הנשיא הסורי ארעו לא הרחק משם חילופי אש בשעה שחוליה ניסתה לבצע פיגוע בשגרירות ארה"ב בדמשק. "שמעתי על כך מיד לאחר הפגישה שלנו. הארוע התרחש ככל הנראה ממש כשיצאנו, כשהיינו במכוניות בחזרה. לפי מה שאני מבין כוחות הביטחון הסורים עורכים חקירה מדוקדקת בנושא".  

 

חבר הכנסת אמר עוד כי אסד מעודכן בנעשה בזירה הפלסטינית ובהקמתה של ממשלת אחדות פלסטינית. "הנשיא אסד סיפר כי יש לו קשר ישיר עם אבו מאזן וכי אבו מאזן התקשר אליו ועידכן אותו בנעשה".

  

האם במהלך ביקורכם העלתם את נושא החיילים החטופים?

 

"אף אחד לא ביקש מאיתנו לדבר בנושא הזה. עמדתנו היא כי יש לקיים בנושא הזה משא ומתן מזורז. לא העלנו את הנושא משום שאין זה רלוונטי להעלות אותו בשעה שיש מאמצים בינלאומיים. אם כך מה יש לנו לומר על הנושא הה מבעבר? אין לנו זכות לטפל בנושא כל עוד לא פנו אלינו".  

 

בהתייחס לתחושותיהם של חברי המשלחת נוכח ביקורם בסוריה, הסביר זחאלקה כי מבחינה משפטית הם מקיימים פעילות פוליטית במסגרת החסינות החוקית של כל ח"כ. "איננו צריכים את העצות של בר-און או של אפי איתם. אנו מקיימים יחסים עם מדינות ערב על בסיס קבוע ואף אחד לא שאל אותנו מהי מטרת הביקור. רק כשאנחנו מבקרים בסוריה כולם עושים מזה סיפור. לפני שבועיים ביקר העיתונאי רון בן ישי בביירות, בעקבות עבודתו העיתונאית. העבודה הפוליטית לא פחות חשובה מהעבודה העיתונאית, במיוחד שהמסרים שלנו הם למנוע מלחמה ולהתקדם לשלום".

  

זחאלקה סיפר כי המשלחת תמשיך להיפגש עם ראשי הצמרת הסורית עד לסוף השבוע, אז תחזור לישראל. אין בכוונתם להיפגש עם אנשי החמאס בדמשק.

 

"הערכנו שמדיניות הכוח כשלה, מדיניות השלבים של אוסלו, מדיניות התכתיבים של קמפ דיוויד והמדיניות חד צדדית כשלו אף הן. מה שצריך הוא לקחת את יוזמת השלום הערבית כבסיס למשא ומתן ולדבר עם הפלסטינים וסוריה, וזה מה שהאמריקנים מנסים למנוע מישראל", הוא אמר. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
זחאלקה. הביקור עורר זעם
צילום: חגי אהרון
צילום: איי אף פי
אסד. מעוניין בשלום
צילום: איי אף פי
מומלצים