שתף קטע נבחר

"פינוי פצצות צה"ל מלבנון יימשך יותר משנה"

אנשי האו"ם פועלים בימים אלה לנטרל את פצצות המצרר שנורו על-ישראל בזמן המלחמה בלבנון. לדברי בכיר באו"ם, הפצצות יפונו עד לסוף שנת 2007. מלבנון נמסר כי 15 בני אדם נהרגו אחרי המלחמה כתוצאה מפיצוץ אותן פצצות

בכיר באו"ם אמר היום (ג') כי עד סוף שנת 2007 יימשך תהליך נטרול מיליון פצצות מצרר שפוזרו בשטחי דרום לבנון על-ידי צה"ל, ולא התפוצצו. הבכיר, כריס קלראק, אמר כי "פצצות רבות פוזרו בשטחי דרום לבנון ב-34 ימי לחימה וחלקן נותרו שם".

 

במסיבת עיתונאים שנערכה בביירות נטען שאותן פצצות קטנות, מחצית מגודלה של פחית שתיה, גרמו למותם של 15 אזרחים לבנונים ולפציעתם של 90 נוספים, מאז שהפסקת האש נכנס לתוקפה באמצע חודש אוגוסט. "העבודה בפינוי הפצצות עדיין לא נגמרה, מספר הנפגעים כתוצאה מהפצצות ישבור שיא עד סוף השנה הבאה".


פצצות מצרר שנמצאו בדרום לבנון  (צילום: סי"צ)

 

קלארק התלונן על-כך שישראל עדיין לא הגיבה לבקשה למסור פרטים, לאילו מקומות נורו או שוגרו אותן פצצות. "אנחנו לא קיבלנו שום תגובה מישראל. ביקשנו ממנה לתת פרטים פעם נוספת ואנחנו עדיין מחכים לתשובה", אמר קלארק.

 

לדבריו, אוכלוסיית הילדים חשופה יותר לפגיעה, מכיוון שהם אינם יכולים לזהות שמדובר בפצצות ולכן הם מרימים אותם בידיהם. על-פי נתונים האו"ם נהרגו שני ילדים ו-32 נפצעו כתוצאה מפצצות המצרר לאחר הפסקת האש. עוד נמסר כי הפצצה גורמת לפגיעה קשה למי שעומד ברדיוס של שניים עד שלושה מטרים ממקור הפיצוץ.

 

עוד נמסר מהאו"ם כי עד כה אותרו 590 אזורים אליהם נורו פצצות מצרר. חבלני האו"ם ניטרלו קרוב ל-30 אלף פצצות שנורו מתותחים או ששוגרו ממטוסים.

 

מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, גינה בחודש שעבר את השימוש בפצצות מצרר שעשתה ישראל בלבנון. "ביקשתי מהרשויות בישראל לתת לנו אינדיקציה באילו מקומות הוטלו הפצצות האלה, כדי שניתן יהיה לאתר אותן ולהגן על האוכלוסייה האזרחית", אמר אנאן.

 

ישראל טוענת כי חיל האוויר לא ייעד את הפצצות לעבר כפרים מיושבים, וכי כל כלי הנשק שצה"ל נוהג להשתמש בהם תואמים את החוק הבינלאומי. ארגוני המחאה הבינלאומיים נגד שדות מוקשים פתחו במתקפה חזיתית על ישראל. לחצם של הארגונים להפעלת חרם בינלאומי על שימוש בפצצות מצרר עלה מדרגה משהתבררו, לטענתם, מימדי ההרס שהשאירו פצצות אלו בדרום לבנון לאחר התקפות חיל האוויר.

 

הסכם השימוש בפצצות המצרר נחתם בין ארצות הברית לישראל ב-1976, לאחר העברת משלוח הפצצות הראשון. פרטי העסקה לא נחשפו מעולם, אך לאורך השנים נודע כי השימוש בפצצות הותר לישראל רק נגד צבאות ערבים מאורגנים ובתנאי מלחמה. בחקירה שערך הקונגרס האמריקני לאחר פלישת צה"ל ללבנון ב-1982, נמצא כי ישראל עשתה שימוש בפצצות נגד מטרות אזרחיות. בתגובה הטיל ממשלו של הנשיא רונלד רייגן איסור על מכירת פצצות מצרר לישראל במשך שש שנים.

 

במקביל, מסרה סוכנות הפליטים של האו"ם כי 200 אלף בני אדם טרם חזרו לבתיהם בדרום לבנון. לדברי בכירים בסוכנות אותם אזרחים מפחדים לחזור לבתיהם, לאור הסכנות הצפויות להם, בין היתר מפצצות מצרר. באו"ם מעריכים כי רק בעוד שנתיים יחזרו כל תושבי דרום לבנון שנמלטו בזמן המלחמה לבתיהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אנשי או"ם מחפשים פצצות
צילום: איי פי
צילום: איי פי
חבלן בוחן פצצת מצרר בדרום לבנון
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
חיילי או"ם בדרום לבנון
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
אנאן. גינה את ישראל
צילום: רויטרס
מומלצים