שתף קטע נבחר
צילום: ויז'ואל/פוטוס, איי פי

תופעה בסוריה: הופכים לשיעים בגלל נסראללה

סונים רבים לא הסתפקו באמונה שחיזבאללה ניצח את ישראל במלחמה, והפכו לשיעים לאות הערכה. עוד בסוריה: סגנו לשעבר של אסד קורא לצבא למרוד. במצרים, הנשיא לוקח דוגמה מאיראן ומתעקש על זכות ארצו לפתח גרעין. ומי עדיין במחבוא? רשת "אל-מנאר". טור שבועי

המלחמה בלבנון ממשיכה לתת אותותיה במזרח התיכון. האסכולה השיעית באיסלאם, שאנשיה נרדפו באזור במשך שנים, הפכה לאטרקטיבית בעקבות המלחמה. בסוריה החלו סונים, המהווים כ-70 אחוזים מהאוכלוסייה, לאמץ הלכות שיעיות. המניע של רבים אינו דתי, אלא רצון להביע הערכה לארגון חיזבאללה השיעי.

 

מוסא א-סאדה, איש דת שיעי, סיפר לתחנת "אל-ערבייה" שסונים רבים שואלים אותו "מה עלי לעשות כדי להיות שיעי?". "בתמיכתו בישראל, בוש עשה לנו שירות ואיחד את הערבים" אמר א-סאדה, והוסיף שהוא מכיר 75 סונים מדמשק שהמירו את האסכולה הדתית שלהם לשיעה מתחילת המלחמה.


אסד ותומכים סורים צעירים, בסוף השבוע (צילום: רויטרס)

 

מוניר א-סייד, עו"ד בן 43 מהעיר חלב, סיפר: "אני סוני אולם אני משתייך לחסן נסראללה. המרתי (את האסכולה) מהבחינה המדינית". הוא הודה שהוא התפלל כשיעי במהלך המלחמה ואימץ שורת מנהגים שיעים.

 

אצל ואא'ל חליל, סטודנט בן 21 למשפט בינלאומי באוניברסיטת דמשק, השינוי חל כשצפה בערוצי הטלוויזיה הערביים וראה "שחמושי חיזבאללה מביסים את הכוחות הישראלים בקלות". לדבריו, זו הפעם הראשונה שראה מלחמה בה הערבים מנצחים.

 

לפני כמה שנים התאספו תושבי העיירה האתלה, הנמצאת כחמש שעות נסיעה מדמשק וכ-150 קילומטרים ממחוז אנבר הסוני בעיראק, והמירו יחד את האסכולה שלהם מהסונה לשיעה. "חמש שנים חששנו להצהיר שקיבלנו עלינו את השיעה", סיפר אחד השייחים בכפר, אך ציין שבעקבות סיקור תקשורתי נרחב יותר של שיעים בשנים האחרונות, בעיקר בעיראק, המצב השתפר.

 

על-פי דיווחים, גורמים בדמשק אינם מרוצים ממגמת השינוי, שכן לדעתם מדובר בעדות להשפעה גוברת של איראן באזור. לעומתם, כמה פרשנים מדיניים העריכו שהמשטר הסורי מעודד את הגברת הפופולריות של נסראללה כדי לתמוך בזו של אסד. לראייה: בעת האחרונה הופצו מדבקות עם דמויותיהם של נסראללה ואסד, ואף תמונות של הנשיא האיראני.

 

חדאם לצבא סוריה: "עיזבו את משפחת אסד"

נסיונות החיזוק של אסד נחוצים כנראה, כי מנגד יש מי שמנסה לשמוט את הקרקע תחת רגליו. ביום שישי ציינו בסוריה את יום השנה לניצחון ב"מלחמת אוקטובר" (מלחמת יום הכיפורים), ומי שהיה סגנו של אסד האב והבן עד לא מכבר, עבד אל-חלים חדאם, ניצל את ההזדמנות וקרא לצבא למרוד בשלטון.

 

באגרת ששלח לצבא סוריה אמר מי שערק לצרפת וסייע להקים את "חזית ההצלה הלאומית" המתנגדת למשטר הסורי, שהצבא נמצא בפני "בחירה היסטורית". לדבריו, המשטר הסורי הגיע לסף תהום וכל שנשאר לצבא הוא לבחור צד: השלטון או המולדת. "בחירתכם לעמוד לצד משפחת השלטון היא אובדן גדול עבורכם ועבור המולדת", כתב חדאם באגרת שהגיעה לידי סוכנות UPI.

 

חדאם אף "פתח פה" על הנשיא המנוח, חאפז אסד, וטען שהמדיניות הריכוזית אותה הנהיג מאז תום המלחמה ב-73' והחולשה מול קרוביו רק החלישו את סוריה. "רגשותיו גברו על אחריותו הלאומית וכפו על המדינה משטר של משפחה מבלי שיילקחו בחשבון הערכים המדיניים והמפלגתיים". גם מקומו של אסד הבן לא נפקד בדברים שהופנו לחיילים: "אחרי שש שנות שלטונו של בשאר אסד, האם שאלתם עצמכם מה השיגה המדינה? האינכם רואים את גודל הטעויות שמבוצעות מידי יום, מסבות נזק למולדת ומגבירות את סבלו של העם הסורי?".

 

מציינים את "מלחמת אוקטובר"

גם במצרים התייחסו, כבכל שנה, למלחמת יום הכיפורים, למרות שהשנה הנושא תפס חשיבות משנית לרמדאן וליום השנה ה-25 להתנקשות בנשיא אנואר סאדאת. שגריר מצרים בישראל לשעבר, מוחמד בסיוני, ציין במאמר לעיתון "אל אהראם" את שהיה ידוע תמיד. "בחנו את השפעת כל אחד מהחגים על הליכי הגיוס בצה"ל ונמצא שיום הכיפורים הוא היחיד בו מפסיקים הרדיו והטלוויזיה את שידוריהם ולא ניתן לקיים גיוס פומבי ומהיר".

 

גם הנשיא המצרי, חוסני מובארק, התייחס למלחמה בראיון לעיתון הצבא "אל-קוואת אל-מוסלחה" ואמר שהכוחות המזויינים נמצאים "בדרגות המוכנות העליונות לביצוע כל משימה". הוא הזהיר שהאזור עלול להיגרר למלחמה חדשה אם יימשך הקיפאון בתהליך השלום.

 

מובארק שב והתייחס לסוגיית הקמת תחנות כוח גרעיניות. "איש לא יכול לקחת מאיתנו את הזכות לפעול בדרך זו בסוגייה האסטרטגית הנדונה. נחליט בעניין זה בהתאם לאינטרסים הלאומיים וטובת בנינו".

 

ומה עם אל-מנאר? עדיין במחבוא

למרות הזמן שעבר מאז תום המלחמה בלבנון, נראה שבחיזבאללה ממשיכים לשמור על כוננות גבוהה על כל צרה שלא תבוא. מנהל תחנת הטלוויזיה "אל-מנאר" של הארגון, עבדאללה קסיר, גילה שהתחנה סירבה להצעות לשדר במלחמה מבירות אחרות. "העדפנו להישאר בין בני המשפחה ולהילחם כדי שקולה של 'אל-מנאר' לא יושתק".

 

קסיר גילה שהתחנה ממשיכה לשדר ממקום מסתורה החשאי שהוקם בשבוע הראשון למלחמה, יומיים בלבד אחרי שהמבנה הראשי שלה הוחרב בידי חיל האוויר. העיתון "אל-קודס אל-ערבי" דיווח שהתחנה סבלה ממספר קשיים בימי הקרבות אך הנהגת חיזבאללה החליטה שלא להפסיק את השידורים בכל מחיר.

 

אשר למלחמה עצמה, בחיזבאללה טוענים ש-800 איש בלבד לקחו חלק בקרבות מול צה"ל ומהם נהרגו 150 בלבד. הארגון גורס שעשה שימוש בכ-6 אחוזים בלבד מכוחותיו המזויינים וכוחות נוספים היו מוכנים להיכנס ללחימה בקווים האחוריים. קסיר הודיע שבימים הקרובים יוודעו פרטים נוספים על "האמת שמאחורי לחימת הישראלים בשדה הקרב".

פורסם לראשונה 08/10/2006 00:02

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עושה כבוד לשיעים. נסראללה
צילום: איי פי
צילום: איי פי
חדאם (משמאל) ואסד בימים אחרים
צילום: איי פי
צילום: איי פי
משידורי "אל-מנאר"
צילום: איי פי
מומלצים