שתף קטע נבחר

קצב מארח: התאבדות ציבורית או גאונות שיווקית?

"אם יוגש נגדו כתב אישום, הסיפור יהיה שונה, אבל כל עוד הוא רק בגדר נחקר, הוא לא צריך להניח את הראש" או "אסטרטגיה שגויה שמעודדת פרסומים וחשיפות נגדו". שני מומחי דעת קהל נותנים לנשיא ציון על ההחלטה לפתוח את סוכתו לציבור תחת חקירה

נשיא המדינה, משה קצב, יארח היום (ב') בסוכתו שבבית הנשיא את אזרחי ישראל. הסוכה כבר מקושטת וכל הסידורים נעשו לקבל את פני הבאים, כמדי שנה בשנה. אלא שהפעם, ברקע מעיבה הפרשייה המסובכת בה מעורב הנשיא - קצב כבר נחקר מספר פעמים בחשד לעבירות מין, מרמה, הפרת אמונים, ואף ייתכן שבקרוב יוגש נגדו כתב אישום.

 

בעוד שבבית הנשיא ממתינים בדריכות ובחשש לראות האם, למרות הכל, יגיעו המוני בני ישראל לבית הנשיא, שוחח כתב ynet עם מומחים לתקשורת המונים, יחסי ציבור ועיצוב דעת קהל כדי לברר עמם האם קצב פועל נכון מבחינת האווירה הציבורית, האם זו התאבדות ציבורית-תדמיתית או צעד שיבנה את אמון הציבור בו, ויגביר את האהדה כלפיו.

 

 

ד"ר יריב בן אליעזר, מומחה לתקשורת המונים מהמרכז הבינתחומי הרצליה, מעריך כי מדובר בצעד נבון. "כאשר מדובר בהשבעת הנשיאה החדשה של בית המשפט העליון, זה בהחלט יכול להיות צורם שנשיא תחת חקירה עומד ומשביע אותה, ולכן ההחלטה אז שלא הוא יהיה המשביע היתה נכונה, גם ציבורית וגם תדמיתית. אבל עכשיו, הנשיא מקיים סוכה ופותח אותה לכול מי שרוצה לבוא - מי שרוצה בא, מי שלא רוצה שלא יבוא. לא ייתכן שמי שלא רוצה לבוא, מנסה לכפות על הנשיא לא לאפשר למי שכן רוצה לבוא, לבוא".

 

בן אליעזר מוסיף כי "נוכח ההתקפות נגד הנשיא, בעיקר של כלי תקשורת ושל כל מיני קבוצות מתחסדות וצדקניות - כל עוד הוא בחקירה בלבד - הוא צריך להמשיך לתפקד כנשיא לכל דבר. אם יוגש נגדו כתב אישום, הסיפור יהיה שונה, אבל כל עוד הוא רק בגדר נחקר, הוא לא צריך להניח את הראש מרצונו החופשי על הגיליוטינה התקשורתית".

 

להערכתו של בן אליעזר, אם יגיעו הרבה אנשים לסוכה - זה יחזק את הנשיא. אבל, אם רבים ידירו את רגליהם מהסוכה - יצא שכרו של הנשיא בהפסדו שכן הדבר יגרום לחגיגה תקשורתית על חשבונו.

 

אסטרטגיה שגויה

יובל פורת, מנכ"ל משותף בחברת הייעוץ האסטרטגי "ספין מעצבי דעת קהל", אינו מסכים עם בן אליעזר. "בעיני הנשיא טועה באופן גורף בהתנהלות שלו", הוא אומר. "מה שמנחה את התנהלות הנשיא זה ניסיון לשדר עסקים כרגיל, אבל כשמנסים לשדר מסר כזה צריך להיות קשוב גם לאיך המסר נקלט. פה המסר לא נקלט, משום שלמעשה העסקים אינם כרגיל. כשהנשיא פותח את הסוכה הוא יוצר עימות עם התקשורת, עם מפגינים נגדו, עם ארגונים לזכויות האישה והוא רק מקומם עליו שכבות נוספות".

 

לדעת פורת, מוטב היה לנשיא לומר "אני מכיר בבעיה, משוכנע בחפותי ובכך שכל הטענות נגדי הן נטולות בסיס, אבל עם זאת, אני מבין שעצם הסיטואציה של חקירה וחשדות אינה טבעית, ולכן עד שאוכיח את חפותי אני נמנע לעת עתה מאירועים פומביים".

 

לדבריו, האינטרס של הנשיא הוא לשאוף לשקט, להליך שמתנהל בינו לבין המשטרה. הניסיון של הנשיא לקיים אירועים מתוקשרים לא משרת את האינטרס שלו, בלשון המעטה - לא מול המשטרה, לא מול הפרקליטות ולא מול הציבור.

 

"יש תיאוריה שאומרת שכשיש נגדך האשמה, אתה צריך להעלות את הטענה ההופכית באופן מוחלט, להתנהל כמי שמתעלם מהאשמות ולחזור שוב ושוב על הטענה ההופכית עד שהציבור יאמין במשהו באמצע. רק שהאסטרטגיה הזו לא נכונה במקרה הזה - בתקשורת מצטברות הרבה מאוד עדויות, ראיונות ופרסומים שעומדים מול הטענה של הנשיא, ובצורה שבה הוא מתנהל הוא רק מעודד עוד פרסומים ועוד חשיפות נגדו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
קצב. בית פתוח
צילום: גיל יוחנן
האם האושפיזין יגיעו?
צילום: אפי שריר
בן אליעזר. מי שרוצה שיבוא
צילום: אפי שריר
מומלצים