שתף קטע נבחר

ארה"ב מציעה: אמברגו נשק ופיקוח מטענים על צפון קוריאה

האמריקנים הגישו למועצת הביטחון טיוטת הצעה בנוגע לסנקציות שיש להטיל על צפון קוריאה בעקבות הניסוי הגרעיני שביצעה השבוע. סין צפויה להתנגד לסנקציות מחמירות. סקר בדרום קוריאה: הרוב רוצים תכנית גרעין

ארצות הברית הגישה הלילה (ה') למועצת הביטחון של האו"ם טיוטת הצעת החלטה נגד צפון קוריאה הכוללת עיצומים נגדה, בתגובה לניסוי הגרעיני שביצעה השבוע.

 

שגריר ארצות הברית באו"ם, ג'ון בולטון, הודיע שיגיש היום את הטיוטה באופן רשמי ל-15 החברות במועצת הביטחון, בתקווה שתעלה להצבעה כבר ביום שישי. טיוטת ההצעה צפויה לעורר התנגדות מצד סין, שגינתה בחריפות את הניסוי אך מתנגדת לכל תקיפה של בת בריתה הקומוניסטית וגם לסנקציות מחמירות.

 

אחד הסעיפים השנויים במחלוקת בהצעה מתייחס לפיקוח בינלאומי שיוטל על מטענים שנכנסים לצפון קוריאה ויוצאים ממנה. מטרת סעיף זה - לוודא שאותם מטענים אינם מכילים נשק להשמדה המונית או מרכיבים שלו. דיפלומטים מעריכים כי סין תתנגד לסעיף, כפי שהתנגדה לו בנוסח קודם של ההצעה.

 

הטיוטה, שזוכה לגיבוי מלא מצד יפן, מציעה להטיל על צפון קוריאה גם אמברגו בתחום הנשק, כמו גם איסור על כל העברה או פיתוח של נשק להשמדה המונית. לפי סעיף נוסף בהצעה, יוקפאו נכסיהם של אנשים או חברות, הקשורות לתוך הגרעין של פיונגיאנג ולתוכנית הטילים הבליסטיים שלה. הצעה נוספת עוסקת בכך שמדינות שונות יוכלו למנוע כניסה של יחידים או ארגונים אשר תומכים במדיניות הגרעין של צפון קוריאה.

 

מדיווחים שונים עולה כי ההצעה לא תכלול את הדרישה היפנית לאסור על ספינות צפון קוריאניות להיכנס לנמלי הים בעולם, ולמנוע מכלי טיס של המדינה הקומוניסטית להמריא או לנחות במדינות העולם.

 

ההצעה צפויה לעלות לדיון במועצת הביטחון ביום שישי. באותו יום צפוי הקבינט היפני להטיל על צפון קוריאה סנקציות עצמאיות. יפן רואה בניסוי ובטילים של צפון קוריאה איום ישיר וממשי נגדה ולא רצתה להמתין לתוצאות הדיון במועצת הביטחון. הממשלה החליטה לאסור יבוא של סחורות מצפון קוריאה, למנוע מספינות של צפון קוריאה לעגון בנמליה ולהגביל את אזרחי צפון קוריאה להיכנס לתחומה.

 

ההצעה האמריקנית רוככה במטרה להשיג את תמיכת רוסיה וסין, כוללת בכל זאת התייחסות לפרק 7 של אמנת האו"ם, המתייחס למצבים בהם קיים "איום לשלום ולביטחון העולם", ומתיר שורה של צעדים חריפים וכמוצא אחרון - שימוש בכוח צבאי נגד הפרה של החלטות מועצת הביטחון. שגריר סין באו"ם, וונג גוונגיה, אמר כי ארצו דורשת להגביל את ההתייחסות לפרק 7 ולמקד את הסנקציות סביב סעיף אחר – מספר 41 – שמאפשר הטלת סנקציות כלכליות ודיפלומטיות אך לא מאפשר שימוש בכוח צבאי. 

 

נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, קרא אמש להטיל סנקציות חמורות על צפון קוריאה אך הודיע במקביל כי לארצו אין "כל כוונה לתקוף" את המדינה הקומוניסטית המבודדת. במסיבת עיתונאים שקיים בגן הוורדים שבבית הלבן, אמר בוש כי ארה"ב עדיין מחויבת לערוץ הדיפלומטי, אך "שומרת את מלוא האפשרויות פתוחות כדי להגן על ידידינו באסיה". בוש התחייב כי ארה"ב תרחיב את שיתוף הפעולה הצבאי עם בנות-בריתה, במסגרתו תחזק את מערכת ההגנה נגד טילים בליסטיים, ותגביר את המאמצים למנוע מפיונגיאנג לייבא טכנולוגיית טילים וגרעין.

 

לפנות בוקר הודיע מכון למחקר גרעיני בדרום קוריאה כי לא התגלתה עלייה ברמות הקרינה הרדיואקטיבית בצפון קוריאה, לאחר שזו הודיעה על ביצוע הניסוי הגרעיני. מהמכון הממשלתי נמסר כי הם בוחנים דגימות אוויר, מאז הודיעה המדינה הקומוניסטית על השלמת הניסוי.

 

תושבי דרום קוריאה רוצים גרעין

ובתוך כך מתפרסם הבוקר סקר החדש, המצביע על כך שמרבית אזרחי דרום קוריאה מאמינים שתגובת ממשלתם לניסוי של שכנתם צריכה להיות פיתוח תוכנית גרעינית משלהם. לפי הסקר, שפורסם בעיתון "ג'ונגאנג אילבו", 65% מתושבי המדינה סבורים שעל דרום קוריאה להפוך למדינה בעלת כוח גרעיני.

 

"הדרום-קוריאנים ביקורתיים הרבה יותר כלפי ממשלתם בעקבות הניסוי", אמר אחד הסוקרים. 75% מהנשאלים אף אמרו כי הם תומכים בכך שסיאול תשנה את האופן שבו היא מחוייבת לצפון בשיתוף פעולה כלכלי והומניטרי.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ג'ון בולטון, שגריר ארה"ב באו"ם
צילום: איי פי
צבא צפון קוריאה. הדי הניסוי נמשכים
צילום: רויטרס
מומלצים