שתף קטע נבחר

צפון-קוריאה: סנקציות מלאות - הכרזת מלחמה

עוד בטרם גיבש העולם תגובה לניסוי הגרעיני, מתריעה פיונגיאנג כי תראה בחומרה סנקציות בהיקף מלא. בינתיים הודיעה יפן שתטיל על פיונגיאנג סנקציות עצמאיות חריפות. החרדה באזור גבוהה: צבא דרום-קוריאה בוחן את רמת המוכנות למלחמה גרעינית וביפן דיווחו על ניסוי שני - שהיה רעידת אדמה רגילה

בעוד העולם מנסה לגבש את תגובתו נוכח הניסוי הגרעיני בצפון-קוריאה, בפיוניאנג לא מנסים להרגיע את הרוחות - אלא דווקא מלבים אותן: גורם רשמי במדינה הקומוניסטית אמר הבוקר (יום ד') כי ארצו תראה בסנקציות חריפות נגדה כאיום על ריבונותה.

 

"סנקציות זה קשקוש. אם סנקציות בהיקף מלא יוטלו עלינו נראה זאת כהכרזת מלחמה וננקוט בשורה של צעדים פיסיים מתאימים", אמר גורם במשרד החוץ של צפון קוריאה בהודעה שפורסמה באמצעות סוכנות הידיעות הרשמית של המדינה. "אנו מוכנים לדיאלוג אך גם לעימות".

 

סגנו של מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג-איל, אמר כי המשך הניסויים בנשק גרעיני תלוי בתגובת ארצות הברית לאירועים. כך הודיעה סוכנות הידיעות היפנית "קיודו". הסגן, קים יונג-נאם, אמר כי היחס שתקבל מדינתו מארצות הברית ישפיע באופן ישיר על מסלול תוכניתה הגרעינית.

 

ייתכן שההצהרות הלוחמניות קשורות לדברים שאמר שגריר סין באו"ם, אמש לפיהם ארצו מוכנה לשקול "צעדי ענישה" נגד פיונגיאנג. "אני סבור שצריכים להיות כמה צעד ענישה אולם עליהם להיות מתאימים", אמר השגריר וואנג גואנגיה. מדובר בהתבטאות חריגה בהתחשב בקשרים ההדוקים שיש בין סין לצפון קוריאה.

 

סין היא התומכת הבלעדית כמעט של משטרו של קים ג'ונג איל, אולם לאחר הניסוי גם היא הצטרפה למגנים. הייתה זו הפעם הראשונה בה גינתה בייג'ינג בפומבי את תוכנית הגרעין של צפון קוריאה.

 

השאלה כעת היא כמה רחוק ילכו סין, וגם רוסיה - שתיהן חברות קבועות ובעלות זכות וטו במועצת הביטחון - בנתיב המוצע של סנקציות נגד צפון קוריאה. ארצות הברית ויפן הציעו שורה של עיצומים מתוקף פרק 7 של אמנת האו"ם.


מפגין שורף דגל של צפון קוריאה בסיאול (צילום: איי.פי)

 

פרק 7 מדבר על מצבים בהם קיים "איום לשלום ולביטחון העולם" ומתיר שורה של צעדים חריפים וכמוצא אחרון - שימוש בכוח צבאי נגד הפרה של החלטות מועצת הביטחון. "אנו רוצים לראות עוד אלמנטים מתוך פרק 7" אמר השגריר הסיני, רמז לכך שסין לא השתכנעה שניסוי גרעיני צפון קוריאני מהווה איום ממשי ומיידי על שלום העולם.

 

ועם זאת, דיפלומטים באו"ם אמרו שהשגריר הסיני רמז שארצו תתנגד לסנקציות שיכללו סגר ימי על צפון קוריאה. פקיד סיני בכיר שנשאל על אפשרות של פעולה צבאית נגד צפון קוריאה אמר שמדובר בצעד "שלא יעלה על הדעת".  

 

יפן הטילה סנקציות עצמאיות

יפן אינה ממתינה להתקדמות האיטית של המהלכים הדיפלומטים במועצת הביטחון והטילה על צפון קוריאה סנקציות משלה - עדות לחומרה הרבה בה רואים את הניסוי בטוקיו. יפן תחרים יבוא של סחורות מצפון קוריאה ותמנע מספינותיה לעגון בנמלים יפניים. כמו כן תרחיב יפן את המגבלות על אזרחי צפון קוריאה בכניסתם ליפן. מדובר בהחמרה של הסנקציות שהטילה יפן באופן עצמאי על צפון קוריאה לאחר שזו האחרונה ביצעה ניסוי טילים בחודש יולי.

 

בתוך כך השכנה מדרום אינה אדישה להתפתחויות: מפקדי צבאה הודיעו לשר הביטחון בארצם, כי החלו לבחון את מוכנות הכוחות לאפשרות של מלחמה גרעינית באזור, וציינו בפניו שיש לשפר את יכולות החיילים והצבא בתחום. ועם זאת, ראש הממשלה אמר שארצו מעדיפה לפתור את המשבר באמצעות דיאלוג ושוללת פעולה צבאית. נשיא דרום קוריאה, רו מו-היון, אמר כי טענותיה של צפון קוריאה כאילו הניסוי הגרעיני נובע מהיותה תחת איום הן "מוגזמות וריקות מתוכן". הייתה זו התבטאות חריגה בחריפותה מצד סיאול כלפי המשטר הקומוניסטי.

 

רייס מרגיעה

על רקע הדיווחים והדיונים על דרכי הפעולה האפשריות של המערב נגד פיוניאנג, הבהירה אמש מזכירת המדינה האמריקנית, קונדולזיה רייס, כי ארצות-הברית לא התכוונה לתקוף את צפון-קוריאה. בכך הפריכה רייס את הטענות הקוריאניות, ולפיהן בוצע הניסוי כדי להרתיע בפני פלישה אפשרית.

 

עם זאת , ארה"ב נחושה לפעול להטלת סנקצית על צפון קוריאה. במסגרת הסנקציות הנשקלות הציעה וושינגטון להטיל סגר ימי על צפון קוריאה במסגרתו ייבדקו כל המטענים הנכנסים למדינה, פעולות כלכליות נגד תוכנית הגרעין ופרויקט הטילים שלה, הגבלות על יבוא של ציוד צבאי וסחורות.

 

על רמת החרדה הגבוהה במזרח אסיה תעיד גם הדרמה הלילית ביפן, שם דיווחו הלילה כלי-תקשורת כי הממשלה בודקת חשד לפיו צפון-קוריאה ביצעה ניסוי גרעיני שני. בתוך זמן קצר התברר שמדובר בהתרעת שווא, שנגרמה ככל הנראה בשל רעידת אדמה בעוצמה של 6 בסולם ריכטר, אשר הורגשה בצפון-מזרח המדינה.

 

הרוחות נרגעו לאחר שראש המרכז לחקר רעידות אדמה בדרום-קוריאה אמר כי מכשירי מדידה לא הבחינו בפעילות ססמולוגית, שיכולה הייתה להצביע על האפשרות שצפון-קוריאה ביצעה ניסוי נוסף. "אין שום סימן מצפון-קוריאה, אפילו לא של אירוע קטן", הוא הבהיר. מאוחר יותר מסר ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, כי לא קיבל מידע שיכול לאמת את החשדות, וגם דובר של הבית הלבן בוושינגטון השמיע דברים דומים. 

 

  • שרת ההגנה של צרפת, מישל אליו-מרי, הצטרפה למטילים ספק באמיתות הניסוי הגרעיני של צפון קוריאה. לדבריה, הניסוי היה בקנה מידה קטן מאוד ואם אכן היה גרעיני - הוא נכשל. בראיון לרדיו "אירופה-1" היא אמרה: "בהתחשב בחולשה של הפיצוץ, קשה היה לקבוע בוודאות האם מדובר היה בפיצוץ של כמות גדולה של חומר נפץ רגיל או פיצוץ גרעיני. בכל מקרה, אם זה היה ניסוי גרעיני, מדובר בכישלון - למרות שזה לא מפחית מחומרת העניין", דברי אליו-מרי.

פורסם לראשונה 11/10/2006 02:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קיודו ניוז, איי פי
הכל תלוי בארה"ב. קים יונג-נאם
צילום: קיודו ניוז, איי פי
צילום: איי פי
סנקציות חריפות. ראש ממשלת יפן, שינזו אבה
צילום: איי פי
מומלצים