שתף קטע נבחר

מערכת ממוחשבת בחדרי מיון תזהה אלימות בילדים

היום (ד') תושק באופן רשמי מערכת מיחשוב חדשה שתקשר בין בתי החולים ותאותת לעובדת הסוציאלית בחדר המיון על חשד לאלימות כלפי ילדים. פיילוט של המערכת הותקן בשלושה בתי חולים ובהמשך יוצב בכל חדרי המיון בישראל

משרד הבריאות נלחם באלימות בילדים: הבוקר (ד') תושק לראשונה באופן רשמי מערכת מידע חדשה לשיתוף מידע בין בתי החולים במקרי אלימות במשפחה. הפרוייקט אותו יזם מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' אבי ישראלי, נועד לתרום משמעותית לצמצום תופעת האלימות במשפחה, באמצעות איתור וזיהוי מוקדם של נפגעי התופעה.

 

המערכת נועדה לשמש כלי עזר לעובדים הסוציאליים בחדרי המיון ובמחלקות בתי החולים, על ידי הצגת תמונה מלאה של ביקורי המטופל בחדרי מיון, אשפוז ומרפאות בכלל בתי החולים בארץ ובכך לאפשר זמינות מיידית של מידע חיוני זה בכל שעות היממה ובכל ימות השבוע.

 


מערכת זיהוי האלימות במשפחה. ממשק גרפי מאובטח

 

תופעת האלימות במשפחה מאופיינת בהישנות, בהחמרה לאורך הזמן ובניסיון להסתירה. הפגיעות מחייבות לעיתים פניה של הנפגעים לקבלת טיפול רפואי בחדרי מיון או באשפוז, והדפוס השכיח במקרים כאלו הינו פניה למסגרות שונות, כדי להסתיר את אופייה החוזר של הפגיעה ולמנוע את חשיפתה. לאור זאת קיימת הנחיית חוזר מנכ"ל משרד הבריאות לביצוע בדיקה טלפונית של ביקורי המטופל בבתי חולים אחרים.

 

היסטוריית הפניות מתגלה 

המערכת החדשה תהפוך את המידע הזה לנגיש וזמין בלחיצת כפתור. וכך זה פועל: העובדת הסוציאלית נכנסת לאתר אינטרנט ייחודי, מקלידה קוד אישי, מספר תעודת זהות של הנפגע, ולעיניה נפרסת היסטוריית הפניות לטיפול הרפואי. כך ניתן יהיה לחשוף תופעות של מעבר בין בתי חולים או בין גורמים מטפלים, מהלך המאפיין אלימות מסוג זה, ולאתר קורבן לאלימות במשפחה כאשר עדיין ניתן למנוע את המשך הפגיעה.

 

תהליך השימוש במערכת מתחיל כאשר עולה חשד אצל הצוות המטפל לגבי מטופל שהגיע לחדר המיון שהוא נפגע אלימות במשפחה. במקרה כזה, מחויב השירות הסוציאלי לפנות לבתי חולים אחרים באזור ולבדוק האם המטופל ביקר בהם בנסיבות המגבירות את החשד. ביצועה הידני של בדיקה זו לא תמיד התאפשר מיידית, והיה כרוך בסרבול ובקושי רב. המערכת הממוחשבת הופכת זאת להפעלה פשוטה של בירור ממוחשב. המידע המוזרם מבתי החולים כולל תאריכי ביקורים במיון, אישפוז ומרפאות, שמות המחלקות, איבחונים ושירותים שניתנו במהלך הביקור.

 

משתמשי המערכת יהיו בעיקר העובדים הסוציאליים בחדר המיון, שלכל אחד מהם יהיה קוד אישי והתפעול כאמור יתבצע על גבי דפדפן אינטרנט. על מנת להקל על השימוש השוטף במערכת שולבו בה אלמנטים גרפיים המתארים את מצב הקשר עם בתי החולים. איור בצורת רמזור יאפשר מעקב אחר איסוף הנתונים ויציג בבהירות מאילו בתי חולים הגיע מידע, משמע שהמטופל שהה בהם בעבר.

 

מידע מאובטח ודו"חות שוטפים

חיווי נוסף ניתן לבדיקת שמו של המטופל למול תעודת הזהות שלו. כך תושג בקרה על רמת ההתאמה בין פרטי המטופל הנשלחים מבית חולים אחרים ובין שמו הרשום בבית החולים בו הוא מאושפז כעת. בדיקה זו מתבצעת על מנת לתת מענה לבעיות רישום שגוי או עיוות שמו של המטופל במתכוון.

 

דגש רב ניתן לנושא אבטחת המידע מאחר שמדובר במידע רפואי אישי רגיש. במערכת ננקטו אמצעים המונעים שימוש ללא צורך במערכת: היא פועלת על רשת ייעודית ומוצפנת המקשרת בין בתי החולים ובין משרד הבריאות ואינה נגישה מתוך

האינטרנט לציבור הרחב. בנוסף, כל שימוש במערכת נרשם בקובץ וכולל את שם מבקש הנתונים, את תעודת הזהות של נשוא השאילתא ואת מועד ביצועה. בתוך כך יפיק משרד הבריאות דו"חות ניטור תקופתיים ברמת משתמש, שיישלחו לאחראי האבטחה בבתי החולים, כאשר מנגנון חכם יאתר גורמים המנסים לנצל את המערכת לרעה.

 

בינתיים הותקנה המערכת כניסוי "הפעלה שקטה" בבתי החולים הלל יפה, כרמל ובני ציון. היום (ד'), כאמור, תושק המערכת באופן רשמי ובהמשך תותקן גם בבתי החולים הדסה עין כרם שיבא ובשלב הסופי בכל בתי החולים בישראל. בעתיד מתכוונים במשרד הבריאות לפתח על סמך הטכנולוגיה והתשתית שנבנו, שיתופי מידע נוספים לשימוש ברפואת חירום ולהקמת פרוייקט הרשומה הרפואית הלאומית.


פורסם לראשונה 31/10/2006 23:02

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
התעללות. המערכת הממוחשבת תגלה חשד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים