שתף קטע נבחר

איך מנצחים בהסברה? לא מתנצלים

תקרית ההפגזה בבית חנון הנחיתה מכה קשה על ישראל בקרב על דעת הקהל העולמית. אז מה הדרך לשפר את ההסברה? ד"ר רענן גיסין סבור שיש לעקוב אחר חוליות קסאמים שיורות מבתי אזרחים ולהפיץ את התמונות. שגריר ישראל לשעבר במצרים ובשבדיה, צבי מזאל, סבור שצריך לומר בקול ברור שהאשם רובץ רק לפתחם של ארגוני הטרור

התמונות הקשות ששודרו אתמול (יום ד') מהבית שהופגז בטעות בבית חנון זעזעו את העולם. תמונות ההרוגים במקררי המתים, הפצועים המדממים ובני המשפחות הזועקות בכאב החרידו את הצופים, וגרמו לנזק תדמיתי קשה לישראל. אז כיצד מתמודדים עם זה בזירה התקשורתית? מומחים מסבירים.

 

"מה שקרה ברצועת עזה זה כפר קנא - סיבוב שלישי", מצר ד"ר רענן גיסין, מי שהיה יועץ התקשורת והאסטרטגיה של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון, וכיום מומחה לתקשורת בינלאומית, "בפעם הראשונה ב-1995 לא היינו מוכנים, והאירוע אפילו הוביל לנפילת הממשלה. הפעם השנייה הייתה במלחמת לבנון השנייה, ושם הוכח שלא הפקנו לקחים איך להתמודד עם תקרית שכזו. אז מה נגיד עכשיו, בפעם השלישית? כנראה ששוב לא הפקנו את הלקחים שנדרשו".

 

 

לדברי גיסין, ישראל מתמודדת עם הפלסטינים בשני אופנים: בזירה הקרקעית ובזירה הווירטואלית, התקשורתית. "אנחנו חייבים להבין שאין לנו ברירה ואנחנו חייבים לנצח בכל הזירות - משום שאם לא ננצח, דרגות חופש הפעולה שלנו יצטמצמו. צריך להתכונן לזירה התקשורתית כמו שמתכוננים למלחמה הפיזית - וזה כולל דוקטרינת מאבק, איסוף מודיעין והכנה מתאימה.

 

"אז איך עושים את זה? מפרסמים תמונות שבהן רואים איך ארגוני הטרור מחביאים את הקסאמים ומשגרים אותם מתוך שטח בנוי. העולם לא רואה מספיק תמונות כאלה. קח חוליה אחת, אל תחסל אותה, תעקוב אחריה, ואז תראה אותה לעולם כשהיא משגרת מתוך שטח אזרחי. הרי אם הרגת את החוליה והעולם לא ראה אותה, הוא לא יאמין שהיתה חוליה כזו".

 

גיסין טוען בנוסף שיש לכלכל נכון גם את השימוש באסונות שעוברים הישראלים. הוא מזכיר את חוכמת האיפוק של שרון אחרי הפיגוע בדולפינריום: "העולם ראה במשך 48 שעות את גודל הזוועה וכך השגנו את הרווח המתאים - כולל האפשרות לבצע את מבצע חומת מגן, עם התנגדות בינלאומית לא משמעותית".

 

כמובן שמערך הסברה ראוי דורש משאבים לא מעטים. כדוגמה לכך מציין גיסין את החיזבאללה שלדבריו משקיע 15% מתוך 100 מיליון הדולר שנתנה לו איראן בהפעלתה של רשת אל-מנאר. הדוברים צריכים להיות אנשים ראויים, ו"לא רק כאלו שדוברים אנגלית רהוטה". גיסין טוען כי לעתים נשלחים קציני צבא להסביר בשם ישראל, אך מכיוון שאין הם אמונים על רזי הדוברות לעתים "הם אומרים דברים לא מתאימים במקומות הלא נכונים".  

 

אבל הכי חשוב, כך אומר גיסין, הוא להשיג כמה שיותר נצחונות בזירה התקשורתית עוד קודם שקורה אירוע כמו בבית חנון, כי "לאחר מכן כבר אין כל כך מה לעשות - התמונה שלהם היא הדומיננטית".

 

"לקרוא לקסאמים טילים"

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, מיהר להביע צער על מותם של האזרחים, אבל לצבי מזאל, לשעבר שגריר ישראל במצרים ובשבדיה, אסטרטגיה שונה מעט. הוא סבור שלישראל אסור להתנצל על מה שקרה בבית חנון: "צריך לומר לעולם בצורה הברורה ביותר שכל האחריות מוטלת על ארגוני הטרור, שמביאים זאת על עצמם בכוונת תחילה. שרת החוץ לבני הייתה צריכה לכנס כבר בצהריים את העיתונות הזרה ולהסביר לעיתונאים שארגוני הטרור פועלים באופן קבוע בתוך אוכלוסייה אזרחית במטרה למשוך לשם את צה"ל".


מקררי המתים בשירות ההסברה הפלסטינית (צילום: איי.אף.פי) 

 

לדברי מזאל, יש להבהיר לעולם שלמרות נסיגת צה"ל מעזה וסיום הכיבוש, הפלסטינים ממשיכים לשגר את הקסאמים ללא הרף לעבר יישובים ישראליים במטרה להרוג. "העולם חייב להבין שחייהם של אזרחי ישראל הפכו לגיהנום - שהם אינם יכולים לחיות ולעבוד ושירי הקסאמים פוגע בכלכלה הישראלית. אם לבני וחבריה היו אומרים את זה, אז מצבנו היה שונה לגמרי".

 

מזאל מלין גם הטרמינולוגיה שבה עושה ישראל שימוש. לטענתו, "יש לקרוא לקסאמים 'טילים', שמטרתם להרוג אזרחים. ארגוני הטרור מבצעים פשעים נגד האנושות ואני סבור שעיתונאים זרים לא יוכלו להתעלם מהמציאות הזו, אם יציגו להם אותה בצורה הברורה ביותר. אין לנו על מה להתנצל - אנו פועלים נגד אויב שקורא להשמדתנו ולמעשה, הם שמכריחים אותנו לפגוע בהם בתוך ריכוזי אוכלוסייה.

 

"אני חושב שמישהו ירד מהפסים במדינה הזו - מתברר שממשלת ישראל אינה יודעת להגן על מדינת ישראל בחזית המדינית וההסברתית". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רפי בן חקון
גיסין. בזכות חוכמת האיפוק
צילום: רפי בן חקון
מזאל. "מישהו במדינה ירד מהפסים"
מומלצים