שתף קטע נבחר

גילרמן: "אמליץ לאולמרט להתעלם מהאו"ם"

האו"ם כבר הקצה תקציב ראשוני לטובת הוועדה שתחקור את האירוע בבית חנון, אבל נסיון העבר מלמד שכלל לא בטוח שחבריה יגיעו ארצה וימלאו את תפקידם, בעיקר משום שהגורמים בישראל לא צפויים לשתף עימם פעולה. שגריר ישראל באו"ם: "הוועדה הזו נולדה בחטא. הכל מכור מראש. הם יכולים לחבר כבר את הדו"ח מבלי לצאת מניו-יורק"

החלטה ללא שיניים? "הוועדה לחקר העובדות" אשר על הקמתה החליט האו"ם ביום שישי בלילה ואשר אמורה לבדוק את האירוע בבית חנון, היא למעשה ניסוח מעודן לוועדת חקירה. עם זאת, עוד לפני שהתחילה הוועדה את עבודתה כבר ברור כי תתקשה לפעול בשטח שכן ישראל - גם אם לא תצהיר על כך באופן פומבי - לא תמהר לשתף עימה פעולה.

 

שגריר ישראל באו"ם, דני גילרמן, אמר אמש (שבת) בשיחה עם ynet כי המדינה אינה צריכה לשתף פעולה עם ועדת החקירה. "לדעתי לא צריך לשתף פעולה עם הוועדה הזו וגם ההמלצה שלי לראש הממשלה ולשרת החוץ תהיה להתעלם ממנה", אמר גילרמן. "זו ההמלצה שלי אבל ההחלטה היא של הממשלה".

 

"ועדת החקירה היא גוף שנולד בחטא", המשיך גילרמן. "היא התקבלה בעצרת האו"ם שהיא המגרש הביתי של החבר'ה האלה (המדינות המצביעות באופן אוטומטי נגד ישראל). זה ממילא משחק מכור, אז חבל על הכסף של ועדת החקירה הזו. הם יכולים לחבר כבר את הדו"ח מבלי לצאת מניו-יורק. אנחנו לא צריכים להתרגש יותר מדי מההחלטה הזו".

 

במשרד החוץ בירושלים אמרו השבת כי החלטת האו"ם היא חד צדדית ומעניקה פרס לטרוריסטים. "ישראל נסוגה מרצועת עזה אך הפלסטינים מוסיפים לירות רקטות קסאם אל עבר ערי ויישובי ישראל ופוגעים באזרחים חפים מפשע", נמסר ממשרד החוץ. "למרות זאת, המדינות החברות באו"ם מעדיפות לצאת נגד אלו הנלחמים בטרור במקום נגד הטרוריסטים עצמם".


ההצבעה באו"ם. גילרמן: "הכל משחק מכור" (צילום: רויטרס) 

 

עבודתה של ועדת חקירה מטעם האו"ם מחייבת שיתוף פעולה מצד ישראל כדי לאפשר הכנסת החוקרים לתחומי המדינה, ובמקרה של בית חנון, לאפשר לחוקרים להגיע עד למפקדי הסוללה שירתה אל שכונת המגורים על מנת לשאול אותם ממי קיבלו את הפקודות, ואף אל התותחן ששיגר את הפגז הקטלני על מנת לתשאל אותו.

 

ועדת חקירה כזו תורכב מאנשי מקצוע, בהם עובדי או"ם שהם אנשי צבא עם ידע בארטילריה, ובראשה תעמוד אישיות פוליטית. כמה ראשי מדינות לשעבר מפינלנד, יפן ואף הנשיא האמריקני לשעבר ג'ימי קרטר, מוזכרים כמי שעשויים לאייש את תפקיד ראש הוועדה. עד כה אושר לטובת הוועדה תקציב ראשוני של 120 אלף דולר הנועד להקמת מזכירות ומימון שהות אנשי הצוות בארץ. הוועדה תידרש להגיש למזכ"ל האו"ם דו"ח עם ממצאיה הוא יחליט אם להעבירו לעצרת האו"ם. מכל מקום, מדובר בתהליך ממושך ואין לצפות כי בשבוע הקרוב ינחת בישראל המטוס ובו חברי הוועדה.

 

הוועדה הגיעה לרמטכ"ל, אבל רק לביקור נימוסים

כאמור, ישראל צפויה להערים קשיים על עבודת האו"ם, כפי שכבר קרה מספר פעמים בעבר. לפני כמה חודשים בפרשת כפר כנא - לאחר שצה"ל פגע באזרחים במהלך מלחמת לבנון השניה - היתה דרישה באו"ם להקמת ועדת חקירה אך ישראל הודיעה שלא תאפשר לחקור את האירוע והנושא ירד מן הפרק.

 

בעיצומה של אינתיפאדת אל-אקצא, בעקבות הקרבות הקשים במסגרת מבצע "חומת מגן" בג'נין והטענות של הפלסטינים לטבח ורצח עם, החליטה עצרת חירום של האו"ם להקים ועדת חקירה. ישראל טענה בתגובה שמתקיימת חקירה פנימית, לא שיתפה פעולה עם האו"ם ובסופו של דבר אכן לא הגיעה הוועדה לישראל לחקור את האירוע.

 

דוגמה נוספת לרגישות של ועדות בדיקה חיצוניות, הייתה לאחר שצה"ל הרג בטעות ארבעה אנשי או"ם בכפר אל-חיאם במסגרת מלחמת לבנון בקיץ האחרון. ישראל פתחה בחקירה ובמקביל קיים האו"ם חקירה מקבילה משלו על ידי צוות בראשות גנרל אוסטרלי. ישראל הקפידה שלא לשתף פעולה עם חוקרי האו"ם ולא אפשרה להם לתחקר את אנשי בסיס חיל האוויר ממנו יצאו המטוסים שירו אל הכפר. רק כמחווה של רצון טוב קיבל הרמטכ"ל, רב-אלוף דן חלוץ, את החוקרים לפגישת נימוסין.

 

לפני שנתיים נתקבלה על ידי האו"ם החלטה חריפה יותר מזו שנתקבלה ביום שישי בלילה. בעקבות חוות הדעת המשפטית של בית הדין הבינלאומי בהאג על פגיעת תוואי גדר הבטחון בפלסטינים, כונסה העצרת הכללית לישיבת חירום. הרוב האוטומטי של המדינות המוסלמיות והבלתי מזדהות (130-140 מתוך 192 המדינות החברות באו"ם) החליט אז על הקמת מנגנון בו יוכלו להיעזר כל הפלסטינים החשים עצמם נפגעים מתוואי הגדר. ישראל טענה שהדרך היעילה יותר היא פניה לבג"צ אבל טענתה נדחתה ולאחר כשבועיים הוקם המנגנון המיוחד לרישום תביעת הפלסטינים.


פורסם לראשונה 18/11/2006 22:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
גילרמן. התקפה חריפה על האו"ם
צילום: ירון ברנר
צילום: רויטרס
מבצע "חומת מגן". ועדת החקירה לא הגיעה לישראל
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
אל-חיאם. הוועדה התקבלה לביקור אצל חלוץ - ותו לא
צילום: רויטרס
מומלצים