שתף קטע נבחר

האו"ם החליט לחקור את ההרג בבית חנון

ברוב של 156 מדינות תומכות מול שבע מתנגדות קיבלה עצרת האו"ם את ההצעה לחקור את הרג האזרחים הפלסטינים בבית חנון. הוחלט שלא לגנות את ישראל אלא "להביע צער" על המקרה, לצד גינוי הפלסטינים על ירי רקטות הקסאם. שגריר ארה"ב אמר מוקדם יותר כי "מטרתה של החלטה כזו היא להסיח את הדעת ממדינות העוינות את ישראל"

העצרת הכללית של האו"ם החליטה הלילה (שבת) להקים ועדה "לחקר העובדות" בפרשת הרג 19 הפלסטינים בבית חנון. ההחלטה התקבלה ברוב של 156 מדינות תומכות מול שבע מתנגדות ושש נמנעות.

 

כל מדינות האיחוד האירופי הצטרפו לתמיכה בהצעת ההחלטה הערבית, לאחר שהנוסח שלה רוכך וכלל גם גינוי של ירי רקטות הקסאם לשטח ישראל. חברות האו"ם החליטו "להביע צער" על האירוע בבית חנון, ולא לגנות את ישראל.

 

כמו כן הוחלט לקרוא לישראל להסיג את כוחותיה מרצועת עזה לאתלר. במקום דרישה לשגר מנגנון הגנה של האו"ם על התושבים הפלסטינים, שונה הנוסח ל"בדיקת האפשרות" להקמת מנגנון, תחת פיקוח הקוורטט. המשמעות המעשית של ההחלטה היא שלארצות הברית תהיה עליה זכות וטו.

 

להצעה התנגדו ישראל, ארצות הברית, אוסטרליה, מיקרונזיה, פלאו, נאורו ואיי מארשל. קנדה, חוף השנהב, פפואה גינאה החדשה, ואנוטו, טונגה, וטובאלו נמנעו.

 

ישיבת העצרת נתארכה אל תוך הלילה, לאחר שארה"ב החליטה להערים קשיים ולדרוש בדיקה של מימון פעילות משלחת החקירה של האו"ם. האמריקנים זעמו על עקיפת הווטו שלהם במועצת הביטחון, והבאת הנושא להצבעה בעצרת הכללית.

 

בולטון: אל תהפכו את האו"ם לפורום נגד ישראל 

מורת הרוח של האמריקנים ניכרה בנאומו של שגריר ארצות הברית באו"ם, ג'ון בולטון, שאמר כי "רבות מהשותפות להחלטה נגד ישראל ידועות בעצמן כמפרות זכויות אדם ומחפשות דרך להסיח את הדעת מהמדיניות שלהן". בולטון הוסיף כי "ישראל היתה במשך שנים מטרה של עוינות בעצרת הכללית".

 

השגריר האמריקני, שהצביע נגד ההחלטה, אמר כי "העצרת הכללית מתכנסת לדיון חירום עם הצעה לא מאוזנת וחד-צדדית בעימות הישראלי-פלסטיני. מטרתה של החלטה כזו היא רק להסיח את הדעת ממדינות העוינות את ישראל ושאינן מכירות בזכותה להתקיים".

 

בולטון הזהיר כי בקבלת ההחלטה נגד ישראל, שומט האו"ם את הבסיס לפעילותו. "הפעולות כאן מגבירות את החשד ביכולתו של האו"ם. הדבר מוליך רבים למסקנה שהארגון הזה אינו מסוגל למלא תפקיד מועיל. האו"ם צריך להתמודד עם שאלה יותר משמעותית של הרלוונטיות והיכולת שלו למלא תפקיד במאה ה-21. אנחנו חושבים שהאו"ם פועל לא כשורה כשחברות בו מנסות להפוך את הארגון לפורום שמשרת מדינות להתקפות נגד ישראל וארצות הברית".

 

השגריר האמריקני הוסיף כי ההחלטה הזו היא עוד דוגמה למדינות מתונות המשמשות בנות ערובה של מדינות קיצוניות. "המועצה לזכויות האדם נפלה לאותה מלכודת והפכה את עצמה ללא לגיטימית בהתמקדות בלעדית בישראל, בעוד שהיא נכשלה בהתמודדות עם בעיות אמיתיות של הפרת זכויות אדם בבורמה, דרפור, צפון קוריאה ומדינות אחרות. הבעיה של אפליה נגד ישראל אינה בלעדית למועצה לזכויות האדם. זוהי מגיפה בתרבות של האו"ם. זוהי בעיה של עשרות שנים של הארגון והסוכנויות שלו".

 

מוקדם יותר, התבטא שגריר ישראל באו"ם, דני גילרמן, בחריפות נגד ההצעה ואמר כי "כוחות הרשע לקחו את העצרת הכללית כבת ערובה. המושב הזה הוא ביזוי וניצול ציני של האו"ם. הקורבנות שעליהם הם מדברים על קורבנות של הרשות הפלסטינית. ברגע שייפסק הטרור, ייפסק גם ההרג".

 

גילרמן הזהיר כי "כל מי שייתן ידו להחלטה זו יהיה שותף לטרור. אם אתם הייתם מותקפים, מה הייתם עושים?" השגריר הישראלי פנה בציניות לנציג הצרפתי ואמר "אם עיר בצרפת היתה מופגזת מעבר לגבול, הייתם שולחים להם פרחים? בהצעה הזו אתם שולחים פרחים לטרוריסטים, שיונחו מחר על קברו של החלל הישראלי הבא". 

 

המשקיף הפלסטיני באו"ם, ריאד מנצור, אמר במהלך הדיון כי זו הפעם ה-31 שארה"ב הטילה וטו על החלטות הקשורות לפלסטינים. "השימוש החוזר בווטו שולח מסר מוטעה לישראל והיא ממשיכה לבצע פשעים". המשקיף הפלסטיני האשים את ישראל בביצוע "פשעי מלחמה" ובביצוע "טבח בית חנון".


פורסם לראשונה 18/11/2006 01:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בולטון. התנגד
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
"פרחים לטרוריסטים". גילרמן
צילום: רויטרס
מומלצים