שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

בוש על תליית סדאם: נעשה צדק

זמן קצר לאחר שנתלה סדאם מסר הנשיא בוש כי ההוצאה להורג היא "הצדק שסדאם מנע מקורבנות משטרו האלים". בבריטניה ובצרפת ציינו את התנגדותם לעונש המוות, אך קראו לעיראק להביט קדימה - לאתגרים חדשים ולפיוס. ואילו בחמאס אמרו כי מדובר בהתנקשות פוליטית

הוצאתו להורג של הרודן העיראקי המודח עוררה כמעט מייד הדים בכל רחבי העולם. נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, היה בין הראשונים להגיב. הבוקר (שבת) מסר הודעה ובה נאמר כי ההוצאה להורג היא "הצדק שסדאם מנע מקורבנות משטרו האלים".

 

"זהו סיום לשנה קשה עבור העם העיראקי ועבור חיילינו", אמר בוש. הוא הזהיר כי ההוצאה להרוג של סדאם חוסיין לא תשים קץ לאלימות הקשה בעיראק, אולם הוסיף כי "מדובר באבן דרך חשובה במסלול הפיכתה של עיראק לדמוקרטיה שיכולה לשלוט, לקיים עצמה ולהגן על עצמה, ולהוות בת-ברית במלחמה נגד הטרור".

 

משרד החוץ הצרפתי קרא לעם העיראקי "להביט קדימה, אל העתיד" הצרפתים מסרו עוד כי על העיראקים לפעול כעת למען פיוס ואחדות לאומית. "כעת, יותר מתמיד, המטרה צריכה להיות חזרה לריבונות מלאה ויציבות בעיראק", נכתב בהודעה. הצרפתים הביעו גם התנגדות לעונש המוות בתגובתם להוצאה להורג, אולם כתבו כי "זוהי החלטת העם והרשויות הריבוניות של עיראק" ועל כן יש לכבדה.

 

גם הבריטים מיהרו להגיב. שרת החוץ הבריטית, מרגרט בקט, ציינה שסדאם שילם את המחיר על כמה מפשעיו נגד העם העיראקי. "אני מברכת על כך שסדאם חוסיין נשפט בפני בית דין עיראקי - לפחות על כמה מפשעיו החמורים נגד עמו. כעת הוא שילם את המחיר", אמרה בקט.

 

גם בקט ציינה כי "ממשלת בריטניה אינה תומכת בהפעלת עונש מוות - לא בעיראק ולא בשום מקום אחר". לדבריה, "אנו פועלים כדי לשים קץ לעונשי המוות ברחבי העולם, בלי קשר לאיש או לפשעיו. הבהרנו את עמדתנו לרשויות העיראקיות אולם אנו מכבדים את ההחלטה של עיראק הריבונית".

 

עוד ציינה בקט כי "עיראק עומדת בפני אתגרים גדולים, אך יש לה כעת ממשלה שנבחרה באופן דמוקרטי, מייצגת את כל הקהילות, ומחוייבת לפיוס. נמשיך לעבוד עמה ועם העם העיראקי כדי לבנות עתיד של שגשוג וביטחון".

 

גם אוסטרליה הודיעה כי היא מכבדת את ההחלטה של רשויות עיראק להוציא להורג את סדאם חוסיין, למרות התנגדותה העקרונית לעונש מוות. שר החוץ האוסטרלי, אלכסנדר דאונר, אמר כי "לא משנה מה עמדתנו לגבי עונש המוות, עלינו לכבד את זכותה של מדינה ריבונית לגזור דין של נאשם בפשעים נגד אזרחי אותה מדינה".

 

איראן בירכה אף היא על ההוצאה להורג. שר החוץ האיראני, חמיד ראזה אספי, הגדיר את ההוצאה להורג כ"ניצחון לעם העיראקי".

 

חמאס: זו התנקשות פוליטית

אבל היו גם כאלו שגינו את התלייה של הרודן העיראקי. דובר מטעם תנועת החמאס גינה את הוצאתו להורג של שליט עיראק לשעבר. לדברי הדובר, פאוזי ברהום, מדובר ב"התנקשות פוליטית". מושיר אל מסרי, חבר בבית המחוקקים מטעם חמאס, הוסיף כי "זו הוכחה למדיניות הפושעת והטרוריסטית של ארצות הברית במלחמתה נגד כוחות ההתנגדות בעולם".

 

דובר הוותיקן, האב פדריקו לומברדי, אמר כי הוצאתו להורג של נשיא עיראק לשעבר סדאם חוסיין היא "טרגדיה חדשה". שגריר עיראק באו"ם בתקופת שלטונו של סדאם חוסיין, מוחמד אל דורי, אמר כי "העולם הערבי איבד גיבור". לדברי השגריר לשעבר, תלייתו של סדאם היא האחרונה בשרשרת "טעויות גדולות" של הכיבוש האמריקני, שכבר גרר את עיראק לסבל חסר תקדים.

 

מפקד בכיר בארגון הטליבאן באפגניסטן אמר שהוצאתו להורג של  סדאם חוסיין תיתן דחיפה עזה להתנגדות המוסלמית ולפעילות הג'יהאד נגד ארצות הברית. לדבריו, הבחירה לתלות את סדאם דווקא בחג הקורבן היא התגרות מכוונת במוסלמים. "אלפי בני אדם יקומו עם שנאה כלפי אמריקה. מותו של סדאם ייחזק את רוחם של המוסלמים".

 

בלוב הכריזו על שלושה ימי אבל. בהודעה שפירסם הממשל בלוב הוגדר חוסיין כ"שבוי מלחמה". לוב היא המדינה הערבית הראשונה שיצאה נגד הוצאתו להורג של חוסיין. משרד החוץ הרוסי הביע צער על ההוצאה להורג. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נעשה צדק. בוש
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
נגד עונש המוות. בקט
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
להביט קדימה. נשיא צרפת, שיראק
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
ניצחון לעם העיראקי. אחמדי-נג'אד
צילום: רויטרס
מומלצים