שתף קטע נבחר

חוזרים לטוס: החרדים חתמו על הסכם עם אל על

לפני כחודש הכריזו נציגי החרדים חרם על חברת התעופה לאחר שהוציאה טיסות בשבת בעקבות השביתה במשק. הבוקר חתמו הצדדים על חידוש שיתוף הפעולה. ל-ynet נודע כי הוחלט שבמידה ותפר החברה את ההסכם, ייתרם סכום כרטיסי הטיסה לקרן תרופות שאינן בסל הבריאות. הרב עמאר יהיה זה שימליץ באילו מקרים מותר לטוס בשבת

לאחר למעלה מחודש הגיע המשבר בין החרדים לחברת אל על לקיצו. הבוקר (ו') נועדו שני הצדדים במשרדו של עו"ד יעקב ויינרוט, נציגם של החרדים בתל אביב ובתום הפגישה פרסמה הוועדה למען השבת, בה יושבים נציגיהם של כלל הרבנים החרדיים, הודעה כי הצדדים הגיעו להסכמה "אשר תאפשר לציבור החרדי להמשיך ולטוס באל על".

 

החרם מצד החרדים על חברת התעופה החל לאחר שזו ערכה מספר טיסות בשבת שלאחר השביתה הגדולה במשק על מנת להדביק את הפער שנוצר בלוח הזמנים.

 

"במסגרת ההסכמה הודיעה חברת אל על כי בכוונתה להמשיך את שמירת השבת כפי שהונהגה בחברה מאז ההסכם שקיבלה בשנת 82' וכפי שהחברה הודיעה בעבר", נכתב בהודעה שנמסרה על ידי שני הצדדים - הוועדה למען השבת ומשרד דובר אל על.

 

מזכיר הוועדה למען השבת, יצחק גולדקנוף, מסר ל-ynet כי ההסכם הושג לאחר ש"הובא בפני גדולי ישראל שנתנו את אישורם לתוכנו".

 

לעת עתה, אף אחד מהצדדים לא הסכים להעביר פרטים נוספים על תוכן ההסכם. גורמים המקורבים למשא ומתן מצד אל על הסכימו רק לומר כי ההסכם כולל סעיף הקובע שהראשון לציון, הרב הראשי שלמה עמאר, ישמש כרב אשר יכריע באילו מקרים מדובר בפיקוח נפש המתיר לטוס בשבת". גורמים המקורבים למשא ומתן מצד אל על הסתייגו מהצהרות החרדים ואמרו כי הרב עמאר, על פי ההסכם, הוא על תקן רב מייעץ.

 

גורמים בלשכתו של הרב עמאר מסרו כי הרב הוא "הרב הפוסק ועל פיו יישק כל דבר וחייבים לציית לו". עוד נמסר כי בעל הון יהודי-חרדי המתגורר ארצות הברית פתח קרן צדקה לתרופות שאינן בסל הבריאות בה הפקיד חצי מיליון דולר ובמידה ואל על תפר את ההסכם, יועבר הכסף מכרטיסי הטיסה לקרן זו. מי שיחליט על התרופות בהן יושקע הכסף יהיו פרופסור גבי ברבש ומנהל בית החולים הדסה עין כרם, פרופסור איתן מור יוסף.

 

כאמור, מצד החרדים לא נמסרו כל פרטים על תוכן ההסכם, אולם בשיחה ל-ynet אמר עו"ד ויינרוט, נציגם של החרדים, כי "הושג הסכם לשביעות רצונם של שני הצדדים. יש הסכמה מוחלטת בין אל על לציבור החרדי".

 

בראיון שהעניק הרב הראשי לשעבר, מרדכי אליהו, לתחנת הרדיו "כל האמת" הוא התייחס להסכם בין אל על לחרדים. "אם אני הייתי רב ראשי לישראל כיום לא הייתי מחכה שיפנו אלי, אלא אני הייתי פונה לאל על", אמר.

 

מי שניהל את המשא ומתן עם אל על לאורך החודש האחרון לא היו הרבנים הראשיים אלא נציגי הוועדה למען קדושת השבת, אשר מונתה על ידי מנהיג הפלג הליטאי, הרב יוסף שלום אלישיב. הדרישה החד משמעית של הרב אלישיב ושאר הרבנים היתה להגיע להסכם מעוגן משפטית בין הצדדים, בו תתחייב החברה שלא לחלל את השבת וכי במקרים של פיקוח נפש, תעשה פנייה לרבנים שייפסקו אם להתיר את הטיסה בשבת אם לאו.

 

כשבוע לאחר פרוץ המשבר פרסמה הוועדה למען השבת הודעה רשמית, אשר התפרסמה בעיתונות החרדית הרשמית, בה קרא הרב אלישיב ואמר כי "אין זה כבוד שמיים ואין ראוי לטוס בחברת אל על גם במחיר הפסד ממון". לקריאתו הצטרפו גם שותפו להנהגה, הרב אהרון לייב שטיינמן, הרב חיים קנייסבסקי וחברי מועצת גדולי התורה, הרבנים שמואל הלוי וואזנר ומיכאל יהודה לפקוביץ'. אל מאבקם חבר גם מנהיג תנועת ש"ס, הרב עובדיה יוסף אשר בוועדת השבת יושב נציג מטעמו.

 

שבוע לאחר מכן, לאחר ימים רבים של משא ומתן אינטנסיבי שלא הוביל לסיום המשבר, החריפו הרבנים את צעדיהם וחתמו על כרוז הקורא להחרמת החברה. לאחר החתמת הרבנים כולם, ההוראה שניתנה היתה להפקיד לעת עתה את מודעת החרם בכספת ולא לפרסמה בציבור, זאת על מנת להותיר לחברת אל על פתח אחרון להתדיינות עם החרדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
הרב יוסף שלום אלישיב
צילום: חיים צח
צילום: אילן מרסיאנו
הרב עמאר. ימליץ במקרי חירום
צילום: אילן מרסיאנו
צילום: גלעד קוולרציק
מטוסי אל על. רק לא בשבת
צילום: גלעד קוולרציק
מומלצים