שתף קטע נבחר

על חתולים ומסמרים

טופי, חתולת בית שובבה וסקרנית, פיתחה חיבה מסוכנת לבליעת גופים זרים. לפני כחצי שנה היא הפתיעה את בעליה לאחר שבלעה באופן מסתורי שתי סיכות שדכן גדולות וזכתה לחיים חדשים תודות לניתוח חירום. לפני כשבוע היא בלעה מסמר עם אטב פלסטיק ושוב הובהלה למרפאה. הסקרנות כמעט והרגה את החתולה. הפעם זה הסתיים בסוף טוב עם צלקת קטנה

לפני כעשרה חודשים החליטה טניה טרויאנובסקי, סטודנטית בת 24, לאמץ לחיקה חתולה, כדי שתוכל לבלות עימה בדירתה השכורה ברמת-גן. לאחר שפצחה במסע חיפוש אחר החתולה המיועדת, היא הדרימה עד לערד בכדי לאמץ את טופי, חתולת רחוב קטנה וחובבת תעלולים. 

 

"אחרי שנפגעתי בתאונת דרכים השתגעתי להיות בבית בלי חתול וטופי הגיעה בדיוק בזמן. היא חתולה משוגעת, אוהבת לשחק עם ניירות, להטביע את הצעצועים בצלוחית המים שלה. היא תמיד מייללת כשאני עולה במדרגות הביתה ומחכה לי בכניסה", אמרה טניה ל-ynet. "ביולי האחרון הייתי אמורה לקחת אותה לעיקור. הווטרינר המטפל המליץ לעשות צילום רנטגן לריאות של טופי, על מנת לוודא שהיא תהיה מסוגלת לעמוד בהרדמה".

 

צילום מציל חיים

 

צילום הרנטגן השגרתי הציל למעשה את חייה של טופי, לאחר שנתגלו בבטנה של החתולה חובבת המתכות, שתי סיכות שדכן גדולות. טניה וטופי, הגיעו לאחר ייעוץ וטרינרי בהול למרכז הווטרינרי ברעננה, שם זכתה החתולה לניתוח משולב שכלל עיקור והוצאת הסיכות.

צילום: ד

 

"פתחנו לטופי את חלל הבטן בדיוק בנקודה שבה מצאנו את הסיכות ולאחר שפתחנו את צינור המעי הדק, הצלחנו להוציאן שלמות לחלוטין", מספר ד"ר עופר צדוק.

 

"הסיכות לא יכולות לגרום לחסימת מעיים, אך עלולות לקרוע את דופן המעי, וכתוצאה מכך יכול להיגרם נזק חמור, במיוחד אם תכולת המעי יוצאת לתכולת הבטן. הדבר עלול להוביל למוות תוך מספר שעות".

 

 

טניה משערת כי טופי הצליחה להגיע לסיכות מאחר ובדירה השכורה מתגוררים שני שותפים נוספים, גם הם סטודנטים, אך ברוב שעות היממה, אין לטופי גישה לחדרי השותפים. "יכול להיות שנפלו להם סיכות בחדר או בבית, אבל אני עדיין לא מבינה מה משך אותה לבלוע אותן. היא חתולה שאוהבת לאכול גזר, לכרסם ניירות, במיוחד חשבוניות ולפעמים היא מתנהגת כמו תינוק שאוהב לבדוק כל דבר ולהכניסו לפה. למזלי היא התאוששה מהניתוח מהר מאוד, אולי בגלל שהיא היתה עדיין חתולה צעירה. אז חשבתי שהצרות הבריאותיות הסתיימו".

 

בולעת סדרתית

 

לפני מספר ימים, לאחר שישה חודשים נטולי הפרעות ובליעת גופים זרים, הבחינה טניה כי טופי אינה חשה בטוב. "היא החלה להקיא ואחרי שקיבלתי הנחיות מהווטרינר לעקוב אחריה, מצבה השתפר. במשך יומיים היא הרגישה טוב יותר עד שהחלה הידרדרות פתאומית במצבה".

 


 

"אוהבת לרוץ בבית ולהטביע את הצעצועים בצלוחית המים". טופי ברגע של מנוחה

 

טופי הובהלה שוב למרפאה ברעננה ובצילום רנטגן שנעשה לה במקום, נתגלה כי הפעם היא החליטה לוותר על סיכות שדכן דקות ולעבור לגופים בעלי נוכחות מרשימה יותר: מסמר מתכת המחובר לאטב מפלסטיק.

 

חפצים מסוכנים לחיות המחמד

 

תופעת בליעת חפצים נפוצה במיוחד בקרב כלבים ופחות בקרב חתולים. במידה ואתם מפנקים את חיית המחמד שלכם בצעצועים מוכנים או מאולתרים, חשוב להקפיד שלא להשתמש בצעצועים המתפרקים לגורמים קטנים, או צעצועים הניתנים לבליעה בקלות. הדבר מסוכן במיוחד בקרב גורים קטנים או כלבים בוגרים. במשפחות רבות בעלות תינוק, המגדלות כלב, נפוצה התופעה של בליעת מוצצים על ידי חיית המחמד.

 

במידה והבחנתם בהפרעות עיכול, הפרעות ביציאות והקאות בקרב חיית המחמד שברשותכם, ייתכן והיא בלעה גוף זר שגרם לנזק. במידה והכלב או החתול מאבדים באופן חלקי או מלא את התיאבון, הבטן נפוחה וכואבת, יש לגשת בהקדם האפשרי לוטרינר המטפל.

 

"אצל כלבים הסימנים הם קצת יותר בולטים. במקרה של חסימה במעיים וכאבים בבטן, תהיה נפיחות באיזור הבטן, גב קמור, קושי והגבלה בתנועה ושינויים בהרגלי האכילה", מוסיף ד"ר צדוק. "בקרב החתולים, זו משימה קצת קשה יותר לזיהוי, כי הם בעלי חיים השומרים דברים בבטן ומסוגלים להחביא את הסימניים הקליניים עד כמה שאפשר".

 

כנגד כל הסיכויים

 

ד"ר צדוק הופתע לראות שוב את טופי במרפאתו ועם בעיה רפואית דומה. "אצל חתולים הפתולוגיה הזו היא יותר נדירה מאשר אצל כלבים. חתולים יבלעו פחות גופים זרים מאשר כלב וטופי, כנגד כל הסיכויים, עושה זאת שוב ושוב", אומר ד"ר צדוק.

 


 

המסמר בביטנה של טופי (צילום: ד"ר עופר צדוק)

 

"בתחילה שיערנו כי יש לה הפרעות במעיים ובעיכול, אך בצילום הרנטגן הבחנו במסמר חד בחלל המעי. המסמר והאטב גרמו לה לחסימת מעיים ולגירוי במעי. הפעם השארנו לה מעין ריצ'רץ' קטן בבטן, עד לפעם הבאה". הוסיף בחיוך ד"ר צדוק.  

 


בליעת גוף זר עלולה לגרום למוות חיית המחמד (צילום: ד"ר עופר צדוק)

 

"חתולים הם סקרנים ושובבים, בעיקר כשהם גורים. הם משחקים בכל דבר שזז, קופצים מתרוצצים, מטפסים ובודקים חפצים בפיהם ובכפותיהם. חתלתולים הם קטנטנים והם מסוגלים להדחק לכל מיני פינות וחריצים, כמו, למשל, מאחורי המקרר או מתחתיו, והם מסוגלים גם לטפס ולהגיע למדפים גבוהים", אומרת יעל צפריר, מומחית להתנהגות חתולים ומחברת הספר "שגעון של חתול".

 

"לפני שמכניסים חתלתול הביתה, יש לערוך בדיקה קפדנית של המרחב כדי ליצור סביבה בטיחותית ככל האפשר. בליעת חפצים בגיל מבוגר יותר איננה אופיינית לחתולים, וכשחתול הופך ל"בולע סידרתי", יתכן שהוא סובל משעמום או מסטרס. האמצעים הראשונים בהם כדאי לנקוט למניעת שעמום והקטנת סטרס הם משחקי חכה והעשרת המרחב בו החתול חי", מציינת צפריר. "במשחק חכה מישהו מחזיק בידו מוט אליו קשור חוט שבקצהו חפץ רך והוא מזיז אותו כאילו היה עכבר או ציפור ונותן לחתול לנסות לתפוס אותו. משחק כזה מספק לחתול פעילות טבעית, מעניינת ומרגיעה, דרך טובה לפריקת מרץ ולבניית בטחון עצמי, והוא גם מחזק את הקשר הטוב שיש לו עם בני הבית. כדי להעשיר את מרחב המחיה של החתול, כדאי להתקין לו מקומות גבוהים אליהם יוכל לטפס ומקומות צפיה מעניינים, למשל ליד חלונות".

 

למרבה המזל, טופי צלחה את הניתוח השני בשלום וחזרה בשבוע שעבר לביתה. לדברי טניה, היא מקווה שטופי למדה את הלקח. 

 

"היא עדיין לא חזרה לעצמה באופן מלא, אולי בגלל השפעת האנטיביוטיקה, אבל בינתיים היא הפכה לחתולה שקטה יותר ופתאום גם יש לה קול מעט צרוד ופחות נשי. היא כבר לא משוגעת כמו פעם ורצה פחות בבית. אני מקווה שזה יעבור לה מהר.

 

זה לא קל למנוע מחתולה סקרנית למצוא חפצים קטנים בבית, אני עדיין מחפשת את הדרך הנכונה לעצור אותה מלבלוע דברים קטנים, ובמיוחד מסמרים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טופי מתאוששת לאחר הניתוח.
צילום: טניה טרויאנובסקי
משיכה בלתי מוסברת למתכות קלות
צילום: טניה טרויאנובסקי
בלעה מסמר ונשארה בחיים
צילום: ד"ר עופר צדוק
מומלצים