שתף קטע נבחר

החלל של חלוץ

לאור האתגרים שבדרך, מתבקש שוב מפקד אווירי לצה"ל - ואין בנמצא איש כזה בשיעור קומתו

ודאי לא אחדש דבר כאשר אומר שהמלחמה האחרונה הייתה כישלון צבאי, כתם על צה"ל ועלבון להערכה העצמית שלנו. לא אחדש דבר כאשר אומר כי רבים אחראים למלחמה הזו וביניהם הדרג המדיני, כמה וכמה אלופים בצה"ל, וכן, גם הרמטכ"ל. אולם היותם אחראים עדיין אינה הופכת אותם לאשמים ולחייבים בעונש. אילו היינו כולנו עומדים לדין על אחריות שלא עמדנו בה - כמעט שלא היו נשארים מפקדים להנהיג את הצבא.

 

האחריות - פנים רבות לה. ישנה אחריות על מעשים שביצעת שלא כראוי, או על מעשים שלא ביצעת. זוהי אחריות על העבר. אולם ישנה אחריות גדולה וחשובה לא פחות - והיא האחריות לעתיד; לפיתוח צה"ל, להכנתו למלחמות הבאות, לקידומו למלחמה שאקרא לה מלחמה פוסט-מודרנית.

 

מהם מאפייניה של המלחמה הבאה? מלחמת המפרץ ב-1991 והמלחמה האחרונה השאירו את טביעות האצבע של המלחמות הבאות. ברגע זה, רוב מקורות האיום על ישראל מתרכזים בצפון הקרוב והרחוק - חיזבאללה, סוריה ואיראן. שלוש המלחמות המאיימות עלינו הן בעלות תכונות חדשות למדי. כיבוש קרקע אמנם נושא בחובו מטרות קלאסיות כמו איום על היריב, לחץ להפסקת אש וקלף מיקוח - אך אלו תופסות רק מקום משנה. המטרה העיקרית היא מניעת כושר פעולה רקטי בטווח קצר ויצירת חיץ בין מקורות האש קצרי הטווח של האויב לבין יישובינו. תכונה נוספת היא שהמערכה העיקרית אינה עוד קרב תמרון באמצעות כוחות שריון, אלא קרב אש מטווח קרוב ורחוק, באמצעות נשק רקטי. התכונה השלישית והקשה מכולן - מעבר מתקיפת כוח צבאי לתקיפת מרכזי האוכלוסייה שלנו, ככל שיד אויבינו משגת.

 

תכונות אלו מעצבות את אופיין של המלחמות הבאות ואת המשימות העקריות שיעמדו בפני צה"ל. משימות אלו כוללות: בניית הרתעה, השמדת המערך הרקטי של האויב, מיגון והגנה על האזרחים ואילוץ היריב לחדול אש. במידת הצורך, יש להשלים את המשימות הללו בכיבוש שטחים חיוניים ובתפיסת אתרים אסטרטגיים. אין בכוחנו להגיע לאיראן בכוח יבשתי גדול. קשה עד מאוד להגיע לעומק סוריה, לאזורי שיגור אפשריים, עם אוגדות משוריינות. ננהג בחוכמה אם נימנע מכיבוש שטח לבנוני כל עוד אפשר.

 

המסקנה היא כי עיקר נטל המלחמה יוטל שוב על הכוח האווירי, בסיוע קומנדו ויחידות אחרות. לכן, אנו זקוקים עד ייאוש למפקד מקצוען בתחומי הפעלת הכוח האווירי. מפקד שמבין את הדקויות הפרטניות, אשר קובעות גורלם של מבצעים אוויריים אסטרטגיים; שמכיר היטב את נקודות החולשה של כוח אווירי ויודע כיצד להתגבר עליהן; שמסוגל להנחות את קציני התכנון, לשאול את השאלות הנכונות ולבדוק את התכניות. מפקד שמסוגל לעצב את בניין הכוח ואת יכולותיו על פי נסיון רב וידע עדכני ביותר.

 

אכן, מתבקש מפקד אווירי לצה"ל לבניינו ולהפעלתו במלחמה. לצערנו הרב, אין עדיין מפקד אווירי בעל שיעור קומה שיוכל להחליף את דן חלוץ. תכונותיו של הרמטכ"ל זוכות לשבחים ולקילוסין בימים האחרונים, עד שקשה להבין מדוע כה רבים שמחים על הסתלקותו. איך אמר אחד הפרשנים? "הרי מפרשיות כאלו אנחנו ניזונים". ובכן, כדאי לו לחדול מאכילת טרפה ולבחון ביושר את תוצאות פרשנותו.

 

דן חלוץ היה חייב להישאר בתפקידו כדי למלא את אחריותו כלפי עתידו של צה"ל, ולהכינו לקראת האתגרים המצפים לו. יש בצבא מפקדים רבים וטובים, עתירי ניסיון ובהירי מחשבה. המפקד הבא יתפקד היטב בבניין כוחות שאינם דרושים למלחמה, בזקיפת גוון של יחידות שכשלו במלחמה הזו, ואנו לא נוכל להבחין בכך עד לתחילת העימות הבא, לא עלינו. קשה עד מאוד לאתר מפקד בעל מכלול התכונות הדרושות לרמטכ"ל הבא. צר לי לומר זאת, הלוואי ואתבדה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים