שתף קטע נבחר

החל המירוץ: מי יהיה הנשיא הבא?

שלושה חברי כנסת - פרס, ריבלין ואביטל, והרב לאו לוטשים עיניים למשרה הרמה שאמורה להתפנות בחודשים הקרובים. החידה הגדולה: מה יורה הרב עובדיה לחברי הכנסת של ש"ס? ויש מי שאומר שזה הרגע לבטל את מוסד הנשיאות. תמונת מצב עדכנית במירוץ

כיסא הנשיא מתנדנד, המועמדים נערכים להתמודדות. אחרי חודשים ארוכים של הכנות וקמפיינים שקטים מאחורי הקלעים, הערב (ג') נפתח למעשה המירוץ לנשיאות המדינה. על קו הזינוק: חברי הכנסת ראובן ריבלין, קולט אביטל ושמעון פרס וגם הרב ישראל לאו.

 

ריבלין, אביטל ולאו פועלים בחודשים האחרונים באופן אינטנסיבי מאחורי הקלעים, בניסיון להשיג רוב במליאת הכנסת. שמעון פרס, שכבר נכווה בעבר, עדיין לא החליט כיצד לנהוג. עם זאת, היועץ האסטרטגי אייל ארד כבר התגייס לסייע לפרס, ומאחורי הקלעים נעשים מאמצים להגדיל את סיכוייו לנצח, אם יבחר להתמודד.

 

 

השלב האחרון במירוץ לנשיאות אמור להימשך כשלושה חודשים. על פי החוק, הנשיא הבא ייבחר בחודש מאי על ידי מליאת הכנסת, אולם עדיין לא ברור האם הבחירה תיעשה בבחירות חשאיות או בבחירות גלויות. פרס, שהוא המועמד המועדף בסקרים על רוב הציבור, מסרב להתחייב כי יתמודד, וסביבתו הקרובה משדרת מסרים כפולים. ההערכה היא כי אם סיעת קדימה תצליח לשנות את החוק, ולהביא להצבעה גלויה, הרי שפרס יתמודד.

 

מקורביו של המשנה לראש הממשלה אמרו היום, לאחר ההודעה על הגשת כתב האישום נגד קצב כי "הוא המועמד שכל עם ישראל רוצה. השאלה היא האם גם הוא עצמו רוצה ולפי שעה זה עדיין לא ברור. צריך ליצור מהלך שיביא רוב לבחירתו של פרס לנשיא".

 

באשר לקולט אביטל - יו"ר מפלגת העבודה, השר עמיר פרץ, התחייב בפניה כי העבודה תתמוך במועמדותה. לפי שעה, אביטל פועלת באינטנסיביות בכנסת בניסיון לעלות לסיבוב שני במירוץ, אם יהיה כזה. עם זאת, יצויין כי אם פרס יחליט להתמודד, הרי שאביטל תהיה בדילמה, לנוכח היחסים ארוכי השנים בין השניים.

 

אם יחליט נשיא המדינה להתפטר מתפקידו, יועברו סמכויותיו ליושבת ראש הכנסת, ח"כ דליה איציק. איציק תשמש למעשה כנשיא המדינה בפועל, עד לבחירתו של נשיא חדש. במערכת הפוליטית היו שהעריכו בחודשים האחרונים כי אם פרס יחליט לא להתמודד, יתכן שדליה איציק תצטרף למירוץ. לפי שעה, איציק מבהירה כי היא תומכת בשמעון פרס וכי אין בכוונתה להציג את מועמדותה, אולם שלושה חודשים הם הרבה זמן, ולדברי בכירים במערכת הפוליטית "אין לדעת מה יקרה בתקופה הזו".

 

המועמדים מחכים לש"ס

גם בעקבות המירוץ הקודם לנשיאות, שהוכרע בקרב צמוד, במערכת הפוליטי מודעים היטב לכוחה של ש"ס וממתינים למוצא-פיו של הרב עובדיה יוסף. השר יצחק כהן אמר כי אם וכאשר ש"ס תידרש לשאלה באיזה מן המועמדים לתמוך, "אין שום ספק כי זוהי החלטה השמורה למועצת החכמים והרב עובדיה יוסף העומד בראשה. כך היה בעבר וכך גם יהיה הפעם".

  

כזכור, במירוץ הקודם לנשיאות, כאשר משה קצב ושמעון פרס היו שני המועמדים המובילים, תמכה ש"ס לאורך כל הדרך בפרס, אולם יממה לפני ההכרעה הפכה ש"ס את עמדתה ותמכה לבסוף בקצב.

  

גורמים בש"ס אמרו כי "הנטייה היא לתמוך בפרס, אבל בש"ס יצטרכו לבדוק את הסיכויים של הרב לאו להיבחר ובהתאם תינתן ההחלטה. כלום לא סגור".

 

גורמים המקורבים לביתו של הרב עובדיה יוסף אמרו היום: "אם וכאשר שני המועמדים שיגיעו לבסוף לישורת האחרונה יהיו ריבלין ופרס, ש"ס תעמוד בדילמה רצינית. מצד אחד החברה החרדית זוכרת לפרס חסד נעורים מכיוון שבשנות ה-50 יחד עם דוד בן גוריון הוא היה זה אשר הציע את פשרת 'תורתם אומנותם', במסגרתה הוחלט כי תלמידי ישיבות יוכלו להצהיר בלשכות הגיוס על דיחוי השירות הצבאי בשל עיסוקם בלימוד התורה". מאז יש לפרס מערכת יחסים חמה ואוהדת עם החברה החרדית. עוד נאמר כי פרס מקפיד לבקר לפחות פעמיים בשנה את הרב עובדיה יוסף בביתו וקיימת ידידות והערכה גדולה בין השניים.

  

בנוגע לח"כ ריבלין אומר המקורב כי "הוא יותר קרוב לש"ס מבחינת האג'נדה הפוליטית שלו, גם מבחינה מדינית וגם מבחינה דתית. הוא אדם מסורתי ויש לו יחס חם ואוהב לעניינים הדתיים".

 

עם זאת, בש"ס נשמעו היום גם קולות הקוראים לוותר כליל על מוסד הנשיאות. השר יצחק כהן אמר כי "צריך למזג את תפקידיו למוסדות המדינה הקיימים. בדקתי מה תרם מוסד הנשיאות במשך כל שנות קיומו", אמר כהן, "ותרומתו כל כך קטנה שפשוט אפשר לוותר עליו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרס. רוצה הצבעה גלויה
צילום: רונן בוידק
צילום: גיל יוחנן
ריבלין. עובד קשה
צילום: גיל יוחנן
לאו. "המועמד החיצוני"
צילום: צביקה טישלר
צילום: ניב קלדרון
אביטל. העבודה תתמוך?
צילום: ניב קלדרון
מומלצים