שתף קטע נבחר

השרים לבני ודיכטר: שקצב יתפטר

בפעם הראשונה יוצאת קריאה של שר בכיר בממשלת ישראל להתפטרות הנשיא. השרה לבני קראה בצהריים לנשיא להתפטר מתפקידו. לדבריה, בהיבט המשפטי עומדת לקצב חזקת החפות, אולם נכון יותר שהמאבק על חפותו יתנהל שלא מתוך משכן הנשיא. השר דיכטר אחר הצהריים: "עד כאן. אדוני משה קצב, אל תתבצר בנבצרות".

שרת המשפטים בקריאה חריפה להתפטרות הנשיא קצב. השרה ציפי לבני קראה בהודעה שפירסמה בצהריים (יום ד') לנשיא המדינה משה קצב להתפטר מתפקידו. לבני (קדימה) קבעה כי "בהיבט המשפטי עומדת למשה קצב חזקת החפות, אולם במקרה זה, נוכח סוג האישומים חומרתם ועיתוי ההחלטה - נכון יותר שהמאבק על חפותו יתנהל שלא מתוך משכן נשיאי ישראל". בסיום דבריה, הבהירה: "ראוי שמשה קצב יתפטר".

 

השר לביטחון פנים, אבי דיכטר, הצטרף אחר הצהריים לדברי לבני וקרא לנשיא להתפטר לאלתר מתפקידו. "עד כאן. אדוני משה קצב, אל תתבצר בנבצרות", אמר דיכטר, והוסיף כי "המשמעות הציבורית מחייבת את הנשיא להתפטר ולנהל את מאבקו מחוץ למשכן הנשיאות".  

 

 

לבני היא הגורם הבכיר ביותר שהתבטא היום בפרשיית הנשיא קצב, רוב שרי הממשלה בחרו שלא להתייחס לסוגיית הדחתו של קצב ולשמור על דממת אלחוט. שרת המשפטים החלה כבר לפני יומיים בנאומה בכנס הרצליה להתבטא בעניין השחיתות הציבורית. 

 

במערכת הפוליטית מעריכים כי התייצבותה של לבני באופן פומבי והתייחסותה לנושאים רגישים הנוגעים לפרשיות שחיתות ופרשיות של מינהל תקין, נועדה לבדל ולהציב אותה בעמדה מוסרית יותר, במיוחד לנוכח החקירה הצפויה נגד ראש הממשלה אהוד אולמרט, יריבה מבית. בהתבטאותה היום מתייצבת לבני למעשה לצד מערכת החוק ומערכת המשפט, ומביעה את תמיכתה בהחלטה שקיבל היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז.

 

באווירה הציבורית הקיימת ההתייצבות הזו והגיבוי ששרת המשפטים מעניקה למערכת אכיפת החוק נועד למנוע את המשך הוויכוח הציבורי בצורך של הנשיא להתפטר, ולמעשה גם נועדה לדחוף את הנשיא להתפטר ולסיים את הפרשייה.

 

מה יאמר אולמרט?

ראש הממשלה עדיין לא התפנה לעסוק ישירות באפשרות של הגשת כתב אישום נגד הנשיא. עם זאת ייתכן שהערב בנאומו בכנס הרצליה יתייחס לסוגייה. בשלב זה נמנעים בלשכתו מלהוציא כל הודעה בנושא רגיש זה.

 

אמש אמרו בלשכת אולמרט שהוא מתכוון לתמוך במועמדותו של שמעון פרס לתפקיד הנשיא, במידה ואכן קצב יתפטר. במקביל פועל ראש הממשלה לעידוד החוק להצבעה גלויה על מינויו של נשיא בישראל. מדובר בהצעת חוק של חברי הכנסת יואל חסון (קדימה) ויורם מרציאנו (העבודה). הצעת חוק זו נועדה לסייע לבחירתו של שמעון פרס כדי להימנע מ"קומבינות" מאחורי הקלעים אשר מנעו ממנו בהתמודדות הקודמת מול קצב את הנצחון.

 

שרים בממשלה נמנעים בדרך כלל מלהתבטא בנושא קצב. עם זאת, שניים מהם - רפי איתן מהגמלאים וזאב בוים מקדימה קראו כבר לנשיא המדינה להשעות את עצמו. גם שרים אחרים סבורים כך, אך ממתינים לראות כיצד יתפתחו העניינים בנוגע לשימוע אותו מבקש קצב. כמו כן ממתינים רובם למסיבת העיתונאים הצפויה עם נשיא המדינה. 

 

בכנסת: החתימות נאספו

חברת הכנסת זהבה גלאון (מרצ) הצליחה עד לשעות הצהריים להחתים את חתימות הח"כים הדרושות לדיון בכנסת בהדחתו של נשיא המדינה. לשלב הראשון לתהליך הדחת נשיא המדינה היו נחוצות 20 חתימות. בשלב השני יש להשיג את תמיכתם של 90 חברי כנסת, בהצבעה במליאה. 

 

בין חברי הכנסת שחתמו כדי להביא את הנושא לדיון בכנסת: יורם מרציאנו, מתן וילנאי ושלי יחימוביץ' (העבודה), אביגדור יצחקי ורונית תירוש (קדימה), רן כהן, זהבה גלאון ואבשלום וילן (מרצ).

 

יו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט, ח"כ פרופ' מנחם בן ששון, הודיע כי יכנס את הוועדה לדיון בחוק יסוד: נשיא המדינה. הדיון יעסוק בנבצרות, בהעברת נשיא מכהונתו ובבחירת נשיא המדינה. לדברי בן ששון, "אני סבור כי יוזמת נבצרות צריכה להיות גם בידי הכנסת וכי יש לבחון בקפדנות ובביקורת את הצורך בתשעים חברי כנסת לשם הדחה. זהו חוק שנחקק בנסיבות אחרות ובתפיסה אחרת של מוסד נשיא מדינה".   

 

ומה הלאה? המשנה לראש הממשלה, השר שמעון פרס,החליט להתמודד בכל מקרה לנשיאות המדינה, כך אישרו בצהריים מקורביו. לפני כשבועיים פורסם לראשונה ב-ynet כי פרס צפוי להתמודד - גם אם ההצבעה תהיה חשאית והחוק לא ישונה. גורם בכיר במפלגת העבודה אמר כי "לפרס סיכוי לנצח בכל סוג של הצבעה לנוכח האווירה שנוצרה בגלל פרשיות הנשיא".

 

בהכנת הידיעה השתתפו רוני סופר ואפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבני. שיתפטר
צילום: איי אף פי
צילום: ניב קלדרון
גלאון. אספה את החתימות לדיון
צילום: ניב קלדרון
מומלצים