שתף קטע נבחר

השר פרידמן: למנות עורכי דין פרטיים כשופטים

שר המשפטים החדש, הפרופסור דניאל פרידמן, נכנס לתפקידו בטקס שנערך במשרד המשפטים והצהיר על רצונו בשינוי דרמטי: מינוי עורכי דין מהשוק הפרטי - "כאלו שמכירים את העולם מחיי המעשה" - כשופטים בבתי המשפט השונים. השרה היוצאת לבני: "התחושה שבמערכת המשפט תופרים תיקים זה לזה אינה נכונה". היועץ המשפטי מזוז: "גם באירוע חגיגי זה לא ניתן להתעלם מנסיבות חילופי השרים"

שר משפטים חדש - והצהרות על מדיניות חדשה. הפרופסור דניאל פרידמן נכנס היום (א') לתפקידו בטקס שנערך בנוכחות השרה היוצאת ציפי לבני, ופרס את משנתו בכמה תחומים אשר העיקרי שבהם הוא מינוי שופטים בכירים. "הייתי מאוד רוצה לשלב בכל הערכאות עורכי דין מהשוק הפרטי - האזרחי והפלילי. עורכי דין שמכירים את העולם מחיי המעשה - זה נראה לי חיוני", אמר השר הטרי.

 

עד כה היה מקובל כי לתפקיד השופטים בבתי המשפט המחוזיים והשלום מתמנים תובעים מהפרקליטות ואנשי אקדמיה, וכך גם לבית המשפט העליון. נדיר מאד להיתקל כיום במינויים של שופטים מהסקטור הפרטי ואת התמונה הזאת מתכוון פרידמן, על פי דבריו, לשנות עם כניסתו לתפקיד.

 

שרת החוץ ושרת המשפטים היוצאת, ציפי לבני, התייחסה להתבטאויות האחרונות ולהתקפות על מערכת המשפט, אשר עלו מדרגה עם ההחלטה על מינויו של פרידמן: "יש בחוץ ציבור שנמצא בתחושה שיש כאן שני מחנות. אחד מהם רוצה להרוס את בית המשפט העליון, ומחנה אחר שמרגיש שתופרים במערכת המשפט תיקים זה לזה. אנחנו מתחילים לקרוא פרשנויות בעניין הזה ואם זה היה נכון, היו רועדות אמות הסיפים. המשמעות היא חמורה וקשה. אפשר לחלוק בנושאים שונים לגופו של עניין ועדיין אנחנו צריכים לומר שבמדינת ישראל לא תופרים תיקים - לא בבניין הזה ולא בשום משרד אחר".

 

את דבריו פתח השר פרידמן בהלצה שאולי גם מרמזת על מה שצפוי לו בתפקיד: "לא כל כך קל לקבל את משרד המשפטים מידיה של לבני. ראשית, היא זכתה להצלחה ושנית היא נכנסה בשלום ויצאה בשלום". השר הוסיף כי הוא נמצא בשלבים ראשונים של פגישות עם ראשי מערכת המשפט והעלה מספר נושאים שברצונו לשנות: "הייתי רוצה לשדרג את מעמדם של בתי המשפט השלום והמחוזי שנושאים בנטל העיקרי של השירות לאזרח ובנושאים מסויימים לאפשר דיון בתיקים אחרים כדי להקל על העומס".


לבני, פרידמן ומזוז בטקס חילופי השרים (צילום: חיים צח)

 

פרידמן התייחס בדבריו לכך שיש לבחון את הנושא של בית הדין לפשיעה חמורה ומספר ההרכבים שידונו בפשעים חמורים. הוא הסביר גם כי יש להנהיג חקיקה בבית הדין המשמעתי לנבחרי ציבור אשר תקבע אמות מידה לענישה בתחום הפלילי.

 

פרקליט המדינה, ערן שנדר, אמר לשר הנכנס: "אתה מקבל משרד של איכפתניקים שכולם שותפים בו להכרה בשלטון החוק. אני מקווה שנוכל להצעיד קדימה את משרד המשפטים ולעמוד מול כל אלה המתקיפים אותו".

 

היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בירך את פרידמן והוסיף: "גם באירוע חגיגי זה לא ניתן להתעלם מנסיבות חילופי השרים. אומר רק שבמשרד נמצא צוות חדור תחושת שליחות ותפקידים חשובים ורגישים, צוות שיעזור לשר בביצוע שלטון החוק. חשוב לומר נוכח הגל העכור השוטף את הציבור בישראל, כי המערכת אמנם לא חפה מטעויות אך פועלת בשם שלטון החוק ולא משיקולים זרים".

 

מחר יעמוד השר פרידמן בפני ועדת השרים לענייני חקיקה בפעם הראשונה ויתפוס את מקומו כיו"ר הוועדה. ביום שלישי הוא צפוי להפגש עם נשיאת בית המשפט העליון, דורית בייניש - עליה העביר ביקורת לא-פעם - ולאחר מכן ככל הנראה תיפול ההחלטה לגבי מינויו של מנכ"ל משרד המשפטים. השם הדומיננטי כעת של השופט בדימוס בועז אוקון, מנהל בתי המשפט לשעבר.

 

המינוי והסערה

דניאל פרידמן (71), דור שביעי בארץ, שימש בעבר דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב, הקים את הפקולטה למשפטים במכללה למינהל וזכה בשורה של פרסים יוקרתיים ובהם פרס ישראל למשפט. במשך שנים רבות עסק בהוראה בתחומי משפט מינהלי, דיני ביטוח ודיני חוזים.

 

מינויו של הפרופסור פרידמן אושר בשבוע שעבר בישיבת ממשלה מיוחדת, בעוד ראש הממשלה אולמרט מנסה לצנן במעט את החששות במערכת המשפטית מחד ואת הביקורת הציבורית על המינוי מנגד. אולמרט אמר עם המינוי כי "כהונתו של פרופסור פרידמן תבטיח את כבודו ומעמדו של בית המשפט העליון".

 

המבקר החריף ביותר למינוי היה השופט העליון בדימוס מישאל חשין, שתקף במילים קשות את "מי שיעז להרים יד על ביתי", בכוונו לבית המשפט העליון ולאיום כביכול שפרידמן מהווה על ראשיו. חשין הבטיח ש"יגדע את ידו" של מי שמאיים על ביתו.

 

בניסיון לשדר אווירת עבודה עניינית, נפגש פרידמן בשבוע שעבר עם היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז. בפגישתם אמר פרידמן: "אינני רואה בהתבטאות של חשין איום" והוסיף כי בכוונתו לקבל החלטות ענייניות ו"לא לזעזע את המערכת".

 

פרופ' דניאל פרידמן התפרסם בשנים האחרונות כמבקר חריף של מערכת המשפט בישראל והעומדים בראשה, שופטי העליון. "ההרכב של בית המשפט העליון רחוק כבר היום מלעורר התפעלות, ולאחר פרישתו של הנשיא ברק הוא יהפוך לבית המשפט העליון החלש ביותר בתולדות המדינה", אמר פרידמן ערב פרישתו של אהרון ברק מכס הנשיא.

 

בחוגים משפטיים מסוימים נחשב מינויו של פרידמן למינוי "לעומתי", שבאמצעותו מנסה ראש הממשלה אולמרט לזעזע את המערכת ואולי אף לפגוע בה. בשדרת המשפטנים הבכירים והוותיקים בארץ, בולט פרידמן כדעתן ובעל חשיבה מקורית ואמיצה, שלא היסס לצאת חוצץ נגד נורמות שנוהגות במערכת המשפטית זה שנים רבות. בשנים האחרונות הוא מתח ביקורת על השיטה שבה נבחרים שופטי בית-המשפט העליון בכלל, והנשיא בפרט. פרידמן גם התנגד לדרך מינויה של נשיאת העליון דורית בייניש והוביל את המאבק לבחירתה של פרופ' נילי כהן לבית-המשפט העליון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפרופסור דניאל פרידמן בטקס ההשבעה בכנסת
צילום: חיים צח
צילום: תומריקו
השר הקודם רמון וממלאת המקום לבני
צילום: תומריקו
מומלצים