שתף קטע נבחר

השר פרידמן: "אשמור על כבוד בתי המשפט"

פרופ' דניאל פרידמן לא נאם מעל בימת הכנסת, שם אושר בצהריים מינויו ברוב של 50 ח"כים, אך הביע תקווה שיצדיק את האמון שניתן בו. אחר כך כינס מסיבת עיתונאים, ובה הגיב למבקריו: "בכוונתי להמשיך בשיתוף פעולה מלא עם כל הגורמים במערכת המשפט והחוק, ולשמור על כבוד בתי המשפט"

דניאל פרידמן הושבע לתפקיד שר וענה למבקרים: הכנסת אישרה בצהריים (ד') את מינויו של פרופ' דניאל פרידמן לתפקיד שר המשפטים הבא של ישראל. המינוי אושר ברוב של 50 ח"כים בעד, מול 24 ח"כים שהתנגדו. ח"כ אחד נמנע. פרידמן הושבע במליאת הכנסת ולא נאם במהלך הארוע, אך אמר אחר כך: "בכוונתי להמשיך בשיתוף פעולה מלא עם כל הגורמים במערכת המשפט והחוק, לחזק את שלטון החוק, לשפר מה שטעון שיפור ולשמור על כבוד בתי המשפט".

 

"אני מקווה להצדיק את האמון שניתן בי", אמר. הוא התלוצץ ואמר ששמע טיעונים מדוע כדאי ולא כדאי לקבל את התפקיד, אך הנימוקים החזקים ביותר נגד קבלת התפקיד היו סידורי האבטחה. "בסופו של דבר החלטתי לקבל על עצמי את התפקיד. אני אסיר תודה על התמיכה הרחבה שקיבלתי בכנסת, גם ממי שהצביע בעד וגם אלה שהתנגדו וניגשו אלי אחר כך לברך אותי". אחרי ההשבעה, התיישב לראשונה במליאת הכנסת ותפס את מקומו ליד שרת החינוך, יולי תמיר. 

 

ח"כ יוסי ביילין (מרצ) התנגד למינוי: "פרידמן לא מצטרף לממשלה עקב היותו משפטן מעולה. הוא מקבל את התפקיד הזה בעיקר משום שבשנים האחרונות הוא אמר על מערכת המשפט מה שחושב עליה ראש הממשלה". ביילין הדגיש: "מדובר בראש ממשלה תחת חקירה פלילית שממנה שר משפטים לעומתי מובהק למערכת. אדם שביקר בחריפות שופטים, את היועץ המשפטי לממשלה, קרא לבית משפט לחוקה ומבקר את הביקורת השיפוטית. לא מדובר בשר שיש לו ביקורת על המערכת, אלא במי שאין לו אמון במערכת".

 

ח"כ מיכאל איתן (ליכוד) קרא לשר הטרי לכונן ועדת חקירה ממלכתית ל"ביעור השחיתות": "מה עושים בכנסת כאשר מבקשים צירוף של אדם ראוי לממשלה לא ראויה? מדברים בשבחו ומצביעים נגד צירופו. יש שנפסלים בגלל שיש להם אג'נדה ויש שמתמנים בגללה. פרופ' פרידמן מונה בגלל אג'נדה הכוללת רפורמה במינוי שופטים לבית המשפט וריסון האקטיבזם השיפוטי. אנו מאחלים לו הצלחה בביצוע הרפורמות הללו, תוך שמירה על כבודו, שלמותה ויעילותה של מערכת המשפט ואכיפת החוק בישראל".


ברכות מראש הממשלה לשר החדש (צילום: חיים צח)

 

ח"כ אברהם מיכאלי (ש"ס), שהצביע בעד המינוי, הסביר: "לדעתי, לשר המשפטים מותר להחזיק בדעה משלו והוא לא חייב תמיד לקבל את דעת שופטי בית המשפט העליון, עם כל הכבוד להם. האם שר הביטחון צריך לקבל את הדעה של הרמטכ"ל? שר המשפטים הוא שר מקצועי לכל דבר, והוא יכול להביע את עמדותיו - אפילו אם הן לא נוחות לכל מיני אנשים אחרים".

 

מהאקדמיה לממשלה

פרידמן נבחר להיות מחליפו הקבוע של חיים רמון. מלשכת ראש הממשלה נמסר כי על המינוי הוחלט בתום סדרת התייעצויות עם מספר משפטנים בכירים ובעלי מוניטין. ראש הממשלה ציין כי הוא רואה בפרופסור פרידמן האיש המתאים ביותר לכהונת שר המשפטים וכי פרידמן, משפטן בעל שיעור קומה עולמי, "ישקוד על המשך ביצור שלטון החוק במדינה, שיפור מערכת אכיפת החוק, חיזוק המאבק בפשיעה ובשחיתות, ייעול ושיפור השירות לאזרח וקיצור זמן ההמתנה במערכת המשפט". 


ברכות מהיו"ר, דליה איציק (צילום: חיים צח)

 

אישור המינוי של פרידמן נתקל בהתנגדות לא מבוטלת של גורמי משפט בכירים, אחרים מברכים.

 

מוקדם יותר היום התייחס למינויו שופט בית המשפט העליון לשעבר, מישאל חשין, שטען כי "פרידמן היה המבקר החריף ביותר של בית המשפט העליון. הוא השתמש בכל כלי הרס ומשחית. פצצות מכל הבא ליד. התקפות אישיות קשות גם תוך כדי ביזוי בית המשפט. כך חשב אהוד אולמרט להשקיט את המערכת? המאמין יאמין ומי שלא יאמין לא יאמין".

 

לעומתו משפטנים אחרים מברכים. ד"ר חיים משגב, עורך-דין ומרצה למשפט אומר: "הוועדה לבחירת שופטים עומדת לעבור ניעור רציני. מסורת דביקה וארוכת שנים, שהזכירה לא אחת התנהלות של מנזרים אפלים, עומדת להסתיים... שורה של אנשי משפט מן השורה הראשונה - עילויים בפני עצמם - עומדת לאייש את הכיסאות המיותמים בבית-המשפט העליון. למושג "חברים" שוב לא יהיה כל ערך מוסף. הסתיים גם עידן המינויים שנולדו במזנון של פרקליטות המדינה. אפשר כבר לומר בוודאות גמורה שמה שהיה כבר לא יהיה לעולם. ייתכן גם שהרכבה החוקתי של הוועדה לבחירת שופטים ישתנה מן הקצה אל הקצה. השקיפות תהיה בה יותר. כל אחד יוכל לקבל פרוטוקולים מהדיונים. ההתבטאויות תהיינה חשופות לביקורת ציבורית".

 

גם עו"ד יראון פסטינגר, המתמודד על ראשות לשכת עורכי הדין, מברך על המינוי ואומר: "אני מאוד אוהב את המינוי. המינוי הוא מינוי מצוין של אחד האנשים החשובים והמשפיעים בעולם המשפט שמביא השקפה ושינוי אידיאולוגיה הכרחיים למערכת המשפט, שיגאלו את המערכת מייסורי האקטיביזם השיפוטי של העשור האחרון".

 

פרידמן נודע כמי שביקר בשנים האחרונות את מערכת המשפט, את היועץ מזוז והפרקליט שנדר. פרידמן (71), דור שביעי בארץ, שימש בעבר דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב, הקים את הפקולטה למשפטים במכללה למינהל וזכה בשורה של פרסים יוקרתיים ובהם פרס ישראל למשפט. במשך שנים רבות עסק בהוראה בתחומי משפט מינהלי, דיני ביטוח ודיני חוזים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר המשפטים, דניאל פרידמן, בטקס ההשבעה
צילום: חיים צח
צילום: רויטרס
ביילין. לא בזכות היותו משפטן מעולה
צילום: רויטרס
צילום: דודי ועקנין
איתן. אדם ראוי בממשלה לא ראויה
צילום: דודי ועקנין
מומלצים