שתף קטע נבחר

עופר-פדרמן רכשו 46% מבז"ן לפי 1.53 מיליארד ד'

הפרטת בית הזיקוק של חיפה הסתיימה בביקושי יתר של 23%. בז"ן כולה נמכרה תמורת 6.43 מיליארד שקלים. משפחת עופר ודיוויד פדרמן זכו בשליטה בבז"ן חיפה, שנה אחרי שהמדינה הלאימה את חלקה של החברה לישראל בבז"ן. לב לבייב פרש ברגע האחרון מהמירוץ על רכישת השליטה בבז"ן

רשות החברות הממשלתיות במשרד האוצר סיימה לפנות ערב (ב') את הפרטת בתי הזיקוק לנפט. הרשות הנפיקה היום 56% ממניות בית הזיקוק לנפט בחיפה (בז"ן) בבורסה לניירות ערך, בהנפקה הגדולה בתולדות המדינה. בסך הכל, קיבלה המדינה מציבור המשקיעים 6.43 מיליארד שקלים תמורת בית הזיקוק של חיפה.

 

החברה לישראל שבשליטת משפחת עופר והמפעלים הפטרוכימיים שבשליטת דיוויד פדרמן קנו 46% ממניות בית הזיקוק והפכו לבעלי השליטה החדשים בבז"ן חיפה. החברה לישראל תחזיק 36.8% מבית הזיקוק והפטרוכימיים יחזיקו 9.2%.

 

בז"ן נמכרה לפי שווי חברה של 1.531 מיליארד דולר, גבוה ב-50% מעל מחיר המינימום שקבעה המדינה להפרטה. 54% הנותרים נמכרו לציבור הרחב במחיר של 3.3 שקלים למניה באמצעות קרנות נאמנות, קופות גמל, בנקים, בתי השקעות וקרנות הון סיכון.

 

ההנפקה הסתיימה בביקושי יתר של 23%. ההפרטה התבצעה חצי שנה אחרי שהמדינה מכרה את בית הזיקוק באשדוד לחברת הדלק פז. 

 

 

השליטה בבית הזיקוק נמכרה למי שהיו שותפיה של המדינה בבתי הזיקוק לפני הפרטתם: החברה לישראל שבשליטת משפחת עופר, בשיתוף המפעלים הפטרוכימיים שבשליטת דיוויד פדרמן. לב לבייב, בעל השליטה בחברת אפריקה ישראל, החליט ברגע האחרון לפרוש מן המירוץ על רכישת השליטה בבז"ן חיפה שהונפקה היום. פרישתו של לבייב השאירה את קבוצת עופר-פדרמן (החברה לישראל והמפעלים הפטרוכימיים) לבדה. 

 

לדברי גורם בכיר בשוק ההון "הקבוצה שגיבשה החברה לישראל כוללת בתוכה כוחות חזקים מאוד בתעשיית האנרגיה, שבית הזיקוק הוא אינטרס אסטרטגי בשבילם, כולל מפעלי ים המלח וכן המפעלים הפטרוכימיים. נראה כי לב לבייב, שידע שהוא עומד מול קבוצה עם אינטרסים כה חזקים, החליט לסגת מן המכרז והשאיר את השטח פנוי לזכייתה של החברה לישראל יחד עם המפעלים הפטרוכימיים".

 

80% לחברה לישראל, 20% לפטרוכימיים

בהנפקה יכול היה להשתתף כל מי שרוכש מניות של בז"ן בבנק או בבית השקעות. את ההנפקה ניהלו חתמי בית ההשקעות פועלים אי.בי.איי, ואחר הצהריים הם פתחו את המעטפות שבהן הצעות המחיר למניות, ולפיהן נקבע מי זכה בכמה מבית הזיקוק, ובאיזה מחיר. 

 

קבוצת עופר-פדרמן גובשה אתמול  והיא מורכבת מהחברה לישראל שבשליטת משפחת עופר (80%) והמפעלים הפטרוכימיים שבשליטת פדרמן אחזקות (שבבעלות דיוויד פדרמן) וגימא השקעות (שבבעלות יעקב גוטנשטיין ואלכס פסל).

 

משרד רואי החשבון פאהן קנה ושות' Grant Thornton, ליוו את בז"ן בתהליך ההנפקה.   

 

"ההליך המוצלח שהתבצע היום משלים את הרפורמה במשק הדלק", אומר שר האוצר, אברהם הירשזון, "החל עידן התחרות הפרטית בתחום הזיקוק לטובת המשק ואזרחי המדינה. אני מברך את קבוצת המפעלים הפטרוכימיים והחברה לישראל על השקעתם זו במשק הישראלי בהיקף כספי יוצא מן הכלל".

 

"השלמנו היום את המהלך הכלכלי המורכב ביותר בתולדות המדינה", מוסיף מנהל רשות החברות הממשלתיות, איל גבאי, "אנו שמחים, כי מבנה ההנפקה הייחודי השיג את מטרותיו, השאת התמורה למדינה יחד עם הפרטה באמצעות שוק ההון, שהביאה לתמחור תחרותי של הנכס ולמעורבות מאסיבית ברכישתו מצד משקיעים מוסדיים, משקיעים זרים והציבור הרחב".

 

בשבוע שעבר הונפקו 44% מבית הזיקוק במכרז סגור למשקיעים מוסדיים. במכרז זה נקבע מחיר מינימום למניית בז"ן -2.7 שקלים למנייה, המשקף לחברה שווי של 1.28 מיליארד שקלים. בעקבות ההנפקה שהתבצעה היום, יעלה המחיר שיצטרכו המשקיעים המוסדיים לשלם למחיר שנקבע היום. היום נמכרו, כאמור, 12% נוספים מבית הזיקוק לציבור הרחב.

 

ההון העצמי של בז"ן מגיע ל-469 מיליון שקלים, תזרים המזומנים הסתכם אשתקד ב-698 מיליון שקלים והמאזן עומד על 9.1 מיליארד שקלים.

 

עד לפני כשנה נמצאו שני בתי הזיקוק בבעלות של המדינה, שהחזיקה ב-74%, ושל החברה לישראל שהחזיקה 26%. בתחילת 2006 הולאם חלקה של החברה לישראל תמורת כחצי מיליארד שקלים. באוגוסט 2006, בעיצומה של מלחמת לבנון, נמכר בית הזיקוק באשדוד לחברת הדלק פז תמורת 3.25 מיליארד שקל. חברות הדלק הגדולות - פז, דלק,דור אלון וסונול- אינן יכולות לרכוש יותר מ-4.9% ממניות בז"ן חיפה, כדי למנוע מהן להשתלט על משק הדלק.


פורסם לראשונה 19/02/2007 14:27

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בתי הזיקוק בחיפה: חזרו לסמי עופר
צילום: אלעד גרשגורן
צילום: סיון פרג'
סמי עופר: חזר לבתי הזיקוק
צילום: סיון פרג'
דיוויד פדרמן: נכנס לבית הזיקוק
מומלצים