שתף קטע נבחר

מי היא קבוצת עופר-פדרמן?

החברה לישראל שבשליטת משפחת עופר היא אחת מקבוצות האחזקות הגדולות במשק, ומחזיקה גם בצים ובכימיקלים לישראל. למרבה האירוניה, מדובר בפעם השניה שהחברה לישראל נכנסת לבתי הזיקוק, שנה לאחר שהמדינה הלאימה את חלקה. תני גולדשטיין עשה להם פרופיל

בית הזיקוק לנפט בחיפה נמכר בהנפקה פתוחה בבורסה, בלא מכרז סגור. כל דיכפין יכל לרכוש היום מניות של בית הזיקוק, ואלפי אזרחים אכן עשו זאת, באמצעות בתי ההשקעות והבנקים. ואולם, חלק גדול ממניות בז"ן נמכרו לקבוצה שהתגבשה אתמול במיוחד לצורך רכישת השליטה בבית הזיקוק. כתב ynet, תני גולדשטיין, בדק את פרופיל הקבוצה.

 

הקבוצה כוללת את החברה לישראל, המחזיקה 80% ממנה, ואת המפעלים הפטרוכימיים המחזיקים 20%.החברה לישראל נמצאת בשליטה (55%) של משפחת עופר. איש העסקים סמי עופר מחזיק 48% מהחברה באמצעות חברת 'מילניום השקעות' ו-3% נוספים באמצעות חברת הספנות שלו, עופר ספנות. בנו, עידן עופר, מחזיק כ-3%. נוספים. בנק לאומי מחזיק 18% מהמניות.

 

משפחת עופר, ממשפחות בעלי העסקים המובילות במשק, עשתה את הונה הראשוני מעסקי ספנות בישראל ובחו"ל. במקביל, קנתה המשפחה גם נדל"ן בישראל ובמזרח אירופה. ואולם, את עיקר הונה עשתה המשפחה בשנות ה-90' כשרכשה מאיש העסקים ארווין איזנברג את החברה לישראל. החברה מחזיקה בשליטה במפעל השבבים טאואר, במפעלי כימיקלים לישראל הכוללים גם את מפעלי ים המלח, ואת חברת הספנות צים.

 

עם הפרטת בנק המזרחי, רכשו האחים יולי וסמי עופר גם חלק מהשליטה בבנק, וכיום הם מחזיקים 13% ממנו. בנוסף, מחזיק סמי עופר בחברות הייטק וכן באחזקות בזכיינית הטלוויזיה רשת.

 

למרבה האירוניה, אין זו הפעם הראשונה שהחברה לישראל נכנסת לבית הזיקוק. החברה החזיקה עד לפני שנה 26% מבז"ן, יחד עם המדינה שהחזיקה ב-74% הנותרים. לקראת הפרטת בית הזיקוק, הלאימה המדינה את חלקה של החברה לישראל תמורת חצי מיליארד שקלים. 

 

מהלך ההלאמה עורר ביקורת ציבורית נוקבת, כיוון שרבים, ובכלל זה התנועה לאיכות השלטון, טענו כי החברה הייתה צריכה להחזיר למדינה את חלקה בלא תמורה, כיוון שחברת בז"ן קיימת מתוקף זיכיון מנדטורי, שפג בשנת 2003. התנועה עתרה לערכאות נגד העסקה, אך הפסידה בהן. סמי עופר התלבט בהתחלה אם לחזור לבית הזיקוק, אך תוך זמן קצר הגיע למסקנה ש"היה לנו טוב שם, אז צריך לחזור". 

 

כך או כך, הסכום שקיבלה החברה מהממשלה לפני שנה מתגמד ליד הסכום שבו רכשה את בית הזיקוק היום. אם נכונות ההערכות שהחברה רכשה כ-30% ממניות בז"ן חיפה לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר, הרי שהיא השקיעה היום בכניסה מחדש לבית הזיקוק פי 4 לפחות מהפיצוי שקיבלה על יציאתה מבז"ן לפני שנה, והפסידה בדרך את בז"ן אשדוד.

 

לבייב יצא, פדרמן נכנס

יחד עם החברה לישראל ירכשו את השליטה בבז"ן המפעלים הפטרוכימיים שבשליטת איש העסקים דיויד פדרמן. בית הזיקוק הוא רכישה טובה למפעלים הפטרוכימיים, הסמוכים אליו, משתמשים בחומרים שבית הזיקוק מזקק ומחזיקים, יחד עם בז"ן עצמה, גם במפעל כרמל אולפינים, יצרנית הפולימרים הגדולה בארץ ואחד הלקוחות המרכזיים של חומרי הגלם שבז"ן מזקקת.

 

עד אתמול התנהל מירוץ צמוד בין החברה לישראל, בין חברת אפריקה ישראל שבשליטת המיליארדר לב לבייב ובין קבוצה שכללה את הפטרוכימיים וכן את איש העסקים מאיר שמיר. שמיר פרש לאחר שהבין שלא יוכל להרשות לעצמו גם לרכוש את בז"ן וגם לממש את תוכניתו ולהשתלט על 20% מתנובה. בעקבות פרישתו של שמיר, חברה החברה לישראל לפדרמן. עם החיבור בין פדרמן לעופר, הבין לבייב, כנראה, שלא יצליח לעמוד בתחרות עם הקבוצה המשותפת, המחזיקה כמויות גדולות של הון נזיל ורואה בבתי הזיקוק נכס אסטרטגי להשקעה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סיון פרג'
סמי עופר: חוזר לבתי הזיקוק
צילום: סיון פרג'
דיוויד פדרמן: השותף שהפך לבעלים
מומלצים