שתף קטע נבחר

המרד בגולני: ה"מנהיגים" נשלחו לחודשיים בכלא

11 חיילים שהוגדרו כמובילי המרד בשבוע שעבר נידונו ל-56 ימי מחבוש על ידי מפקד החטיבה. עשרות מחבריהם נדונו לעונשים קלים יותר. החיילים והוריהם התרעמו על חומרת העונש, והתחילו לדבר על המרד הבא. "אנחנו מאוד רוצים להישאר בגדוד, אבל לא ניתן שירמסו אותנו", אמר אחד החיילים

11 מחיילי גדוד 51 של חטיבת גולני שהובילו בשבוע שעבר את המרד ההמוני ביחידתם, ויצאו יחד עם עשרות מחבריהם ללא אישור מבסיס צאלים בדרום - נשלחו אתמול (ב') לכלא לתקופות מאסר של עד 56 יום. מספר חיילים נוספים רותקו לבסיס ויתר "המורדים" יישפטו בהמשך השבוע. בחטיבה הבטיחו כי לצד העונשים תימשך בדיקת טענות החיילים, אולם כבר הערב נשמעים קולות אחרים מצד החיילים והוריהם: "אם לא יהיה טיפול הולם בחיילים - שלא יתפלאו שיהיה עוד מרד והפעם החיילים לא יחזרו אחרי כמה שעות".

 

במרד ההמוני ביום חמישי שעבר לקחו חלק כ-90 חיילים, שמחו על פגיעה בזכויות שונות, כגון ביקורי רופא וזכויות הקשורות לתנאי שירות. כמו כן, טענו לנוקשות מצד המפקדים וחוסר רגישות מצד מפקד הגדוד החדש. אתמול עברה הפרשה לפסים משמעתיים. מפקד החטיבה, אלוף-משנה תמיר ידעי, שפט בדין משמעתי 15 מבין עשרות החיילים שיצאו מבסיס צאלים ללא אישור. מדובר בחיילים שהיו ממארגני המרד ואלה שהובילו את הבריחה ההמונית מהבסיס. מעבר לעבירת הנפקדות עליה נשפטו החיילים בגין יציאתם מן הבסיס למספר שעות, נשפטו חלק מן החיילים על עבירות נוספות - בהם אי קיום הוראות, נטישת משמרת ואחרות.

 

על אף שלאחר חזרתם של החיילים לבסיס, הודיעו בכירים בחטיבה כי אינם מתכוונים להחמיר עם החיילים, שלח המח"ט 11 מהם לכלא לתקופות מאסר של עד 56 יום. באשר לכמה אחרים הסתפק המח"ט בעונש של 28 ימי מחבוש, על פי חומרת העבירה. ארבעה חיילים נוספים נעשו בעונש ריתוק לתקופה של 35 יום.

 

גורמים בצה"ל ציינו כי העונשים ניתנו על פי "נורמות המשמעת הגבוהות הנהוגות בחטיבת גולני". עשרות חיילים נוספים שברחו מהבסיס בשבוע שעבר צפויים לעמוד אף הם לדין משמעתי בהמשך השבוע, במקביל לתרגיל של החטיבה שמתקיים בצאלים בהשתתפות מפקדים בכירים. נראה כי נגד יתר החיילים, כ-70 עד 80 במספר, יינקטו עונשים קלים יותר, כיוון שלא היו ממובילי המרד. עם זאת, טרם ברור אם החיילים שנשפטו לתקופות מחבוש ארוכות ישובו להיות לוחמים בגדוד, ונושא זה יישקל עם סיום ריצוי עונשם.

 

אצל החיילים והוריהם עלו תחושות קשות בעקבות העונשים שהטיל המח"ט. "מוזר שיש זמן להטיל עונשים, אבל אין זמן לטפל בבעיות", אמר אביו של אחד הלוחמים, שציין כי המרד היה צריך להדליק נורה אדומה בקרב המפקדים, ועליהם מוטלת האחריות לטפל בנושא.

 

אמש כבר נשמעו רמזים עבים כי אם לא יחול שינוי של ממש בגדוד והחיילים יחושו כי זכויותיהם מופרות - לא ירחק היום ממרד נוסף. האב, ששוחח עם בנו, ציין כי מצב רוחם של החיילים בגדוד עדיין שפוף. "אנחנו מאוד רוצים להישאר בגדוד בגולני", אמר אחד החיילים, שטרם נשפט, "אבל לא ניתן שירמסו אותנו. היינו מיואשים ואני מקווה שלא נחזור שוב למצב הזה".

 

במקביל, נמשך בחטיבה תהליך בדיקת נסיבות האירוע והטענות שהעלו החיילים. "העובדה כי אנו נמצאים בעיצומו של תרגיל חשוב, בו אנו מיישמים למעשה את לקחי המלחמה, מעכבת במעט את הבדיקה היסודית שאנו מבצעים", אמר גורם צבאי, "אולם אין כוונה שלא לקיים את מה שהובטח ולבדוק באופן מקיף כל טענה שהעלו החיילים בגדוד". הגורם ציין כי חיילים שבוחרים בדרך לא דרך כמו בריחה מהבסיס או מרד, צריכים לדעת שיענשו. "גם אם יש בעיות עם המג"ד, תמיד יש דרך לפנות למי שמעליו", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החיילים המורדים
צילום: ישראל יוסף
מומלצים