שתף קטע נבחר

צילום: ויז'ואל/פוטוס, איי פי

למה פורחות המסעדות העיראקיות בדמשק?

גלי ההגירה האדירים של פליטים עיראקיים לשתי המדינות השכנות אלינו, ירדן וסוריה, הופכות שכונות שלמות למושבות עיראקיות. לפי האומדנים, בסוריה יש כמיליון פליטים. בירדן עוד 750 אלף. השבוע המהגרים בסוריה נשמו לרווחה: הממשל בדמשק אישר תקנות שישאירו אותם במדינה תקופה נוספת. אלא שהסורים רוגזים: מחירי הנדל"ן קפצו, כך גם מחירים של מוצרי יסוד

ים של דם נשפך בשל היריבות בין הסונים לשיעים. כל יום מגיע הדיווח - בסוג של שגרה אפורה - על עוד פיגוע רווי הרוגים מאותה סיבה בעיראק. מעט מאוד שומעים על הסבל של היומיומי של התושבים עצמם, אלא שחלקם לא נשארו בארצם. 

 

אבו חיידר, פליט עיראקי שהיגר עם בני משפחתו לסוריה, מספר על החיים הבלתי אפשריים בשל המתח הדתי הפנים מוסלמי. "עקרתי מביתי בשכונת א-דורה, בעלת הרוב הסוני, בשל המגבלות וההטרדות שהטיל עלינו פלג דתי קיצוני", הוא מספר.

 

"נסעתי לסוריה יחד עם אחותי ומשפחתה. מאחר ובעלה סוני ומליציות שיעיות איימו לרצוח אם הוא לא יעזוב את ביתו בבצרה. הגעתי לסוריה מבלי שתיכננתי מה אעשה. השתקענו בדירת חדר בשכונת 'א-סידה זינב' בדרום דמשק. אחר כך פתחנו מסעדה קטנה למאכלים עיראקיים וכך אנו חיים מזה יותר משנתיים".

 

למה ג'רמאנא, מדרום לדמשק, הכפילה את מספר תושביה?

לפי אומדנים לא רשמיים מספר הפליטים העיראקיים בסוריה הוא כמיליון בני אדם; בירדן מספרם מוערך בכ-750 אלף. אך לא כל מי שמוגדר "פליט" עונה מייד לקריטריונים של חסר כל עם מקל ותרמיל קטן על הגב. לצד מרבית הפליטים חסרי הכל, מגיעים גם אנשי עסקים וסוחרים אמידים שיצאו מעיראק כשברשותם ממון רב. כמו כן, עזבו גם אנשי אקדמיה וגורמים בולטים נוספים מהחברה העיראקית המתפוררת.

 

כעת, לאחר שהמהגרים החדשים הפכו לתופעה חברתית שהשפיעה גם על הכלכלה, שואלים בארצות הקולטות, "מה אנחנו צריכים את כל זה?"  העיתון "אל-חייאת" הקדיש לטיפול בסוגייה מספר מאמרים השבוע, שבכולן השורה התחתונה ברורה: העיראקים יישארו אצלנו, כל עוד עיראק ממשיכה להתבוסס בביצה.

 

העיירה הקטנה ג'רמאנא היא עיירה קטנה וכמעט לא מוכרת מדרום לדמשק. אלא שהמהגרים העיראקים מאוד אוהבים את הישוב הקטן וגלי ההגירה למקום הכפילו את מספר התושבים שם. היום, מתוך 200,000 התושבים, 100,000 הם פליטים. "כשכף רגלך דורכת על אדמתה של ג'רמאנא, אתה כמעט ושוכח שאתה נמצא בסוריה. התושבים החדשים מספרים שהיא הפכה לעיר עיראקית עם עקירתם של אלפי המשפחות העיראקיות". סיפרה כתבת אל חייאת.

 

תושבי ג'רמאנא ומהגרים מישובים אחרים בסוריה נשמו השבוע לרווחה. הממשל בדמשק החליט לתקן מספר תקנות שמאפשרות למהגרים להישאר.

 

וכך, שכונות סוריות הופכות לרובעים עיראקיים. בג'רמאנא למשל, את "שכונת הורד" כבר מכנים "שכונת פלוג'ה" - רמז למקור מרבית המשפחות העיראקיות באזור. השכונה החדשה נהנת ממספר רב של מסעדות עיראקיות שמציעות מאכלים מארץ המקור. בדמשק עצמה הם מתרכזים במספר רובעים. כך גם בחלב, קאמישלי ובעיר חסכה - הסמוכות לגבול של סוריה עם צפון עיראק.

 

מחירי הנדל"ן קפצו

"בני נרצח ואחר כך אלמונים איימו לרצוח את בני השני. התכוונו לעבור לאזור הכפרי השקט בצפון עיראק, אולם אחי שיכנע אותי להגיע לסוריה כדי שבה אוכל להגיש בקשה דרך האו"ם להשתקע במדינה זרה כפליט. כך בחרתי לעשות ואני ממתין לתשובה", סיפר אבו מתי לכתבת העיתון על נסיבות עקירתו מעיראק. אנו חוששים לשוב לעיראק אפילו כדי למכור את בתינו, את הרהיטים ואת המכונית, או אפילו להשכיר את הבית", הוסיפה אשתו.

 

ואכן הנוכחות העיראקית המוגברת בסוריה למשל מביאה לזינוק במחירי הנדל"ן באזורים שונים במדינה. מצב זה מביא לכך שסורים רבים זועמים על הפליטים העיראקיים, משום שהם עצמם מתקשים לממן את מחירי הנדל"ן שזינקו. "האזרח הסורי מתקשה להשיג עתה דירה לשכירות, זאת לאחר שמחירה של דירה מרוהטת עלה ממחיר של 300 דולר לכ-500 דולר. זהו סכום גבוה עבור האזרח הסורי הממוצע". סיפר סולימאן וורור.

 

בתוך כך זינקו גם מוצרי מזון בסיסיים והדלק בסוריה, ואלה מביאים גם לתגובות מעורבות בחברה הסורית כלפי העולים החדשים. אומדנים רשמיים בסוריה מספרים כי הביקוש למזות לחימום זינק ב-17 אחוזים, וכן הביקוש ללחם מסובסד זינק ב-15 אחוזים.

 

בנוסף מחיר לשל מוצרי המזון הבסיסיים הוכפל פי שלושה ובכל הקשור לנדל"ן - בחלק מהאזורים הוכפלו המחירים עד פי שישה. "בואם של עיראקים רבים כל כך השפיע על יוקר המחייה. מחירי מוצרי המזון וההוצאות על דיור עלו". לדבריו, שכנו העיראקי שגר בסמיכות אליו פתח חנות מכולת לידו והוריד את מחזור המכירות שלו בכמחצית. "אני מתנגד לכך שהעיראקים יישארו תקופה ארוכה בארץ מכיוון ששהות קבע תביא לסבל רב לתושבים", סיפר סורי אחר, עומאר שקרא. "רבים מהם ובמיוחד בעלי האמצעים החלו לרכוש חנויות ומסעדות פאר, וכן משרדי נסיעות בזמן שהעניים שלהם החלו לעבוד בשורה של מקצועות".

 

חששות בממלכה ההאשמית 

בירדן החששות גדולים מבסוריה. בשבוע האחרון דווח כי בקרוב יחל "המכון למדעים יישומיים" (fafo)

מכון שמקום מושבו באוסלו - במחקר שיטתי שמטרתו לאמוד את מספרם של הפליטים העיראקיים בירדן. המטרה: לאמוד את היקפם ואת הבעיות שירדן צפויה להתמודד איתן בעתיד. למרות שהנתונים הרשמיים מדבירם על 250 אלף פליטים, האומדנים מדברים על מספר גדול פי שלושה.

 

ירדן נאלצה לפתוח את שעריה בפני הפליטים העיראקיים ואף נקטה כלפיהם במתינות וברוחב לב, אולם יחס זה השתנה לאחר הפיגועים במלונות ברבת עמון ומאז החלו השלטונות הירדנים לגרש את כל מי שלא מחזיק באישור שהייה חוקי בירדן. שם חוששים כי התשתיות במדינה ומשאבי הטבע המצומצמים מאוד שלה לא יאפשרו לשאת את הנטל הכבד של גלי הפליטים שהגיעו. בשל כך הולכות ומתרבות התלונות בירדן, במיוחד בקרב שכבת הביניים, על עליית יוקר המחייה וכן עליית מחירי הדיור.

 

בדומה לסוריה, גם בירדן הריכוזים הדמוגרפים של הפליטים העיראקיים הביאו לשינוי שמותיהם באופן לא רשמי של מספר אזורים. כך, למשל, נהגי המוניות בבירה הירדנית כבר מכנים שכונות בשמות כמו : "כאזמיה", "אעזמיה" ועוד - בהתאם למקום מוצאם של אותם תושבים עיראקיים.

 

במסגרת זאת הביע אחד הבכירים הירדנים השבוע מורת רוח בפני הלחצים הגוברים מבחוץ על ירדן לשכן את הפליטים בשטחה ואמר בלגלוג: "לא נותר לנו אלא להחליף את שמה של הממלכה מ'ממלכת ירדן ההאשמית ל'ממלכת הפליטים'".

 

נתקלתם בדיווח מעניין על העולם הערבי? אתם מוזמנים לשתף אותנו באמצעות האימייל האדום .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
יצאו מעיראק. נקלטו בסוריה
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
מחנה פליטים עיראקיים בירדן
צילום: רויטרס
מומלצים