שתף קטע נבחר

מקץ חרם של שנתיים: שליח אמריקני רשמי בדמשק

עוזרת מזכירת המדינה לענייני פליטים באה לדמשק לדון בגל של כמיליון פליטים עיראקים שמציף את סוריה. הרושם של האמריקנים היה חיובי, אמר לאחר הפגישה סגן שר החוץ פייסל מקדד. ביום רביעי יבקר בדמשק השליח האירופי חויאר סולאנה - גם הוא לאחר היעדרות של שנתיים

דיפלומטית אמריקנית בכירה, שליחה רשמית של ממשל בוש, קיימה היום (ב') פגישות בדמשק לראשונה מזה שנתיים. אלן סורבריי, עוזרת מזכירת המדינה האמריקנית לענייני פליטים והגירה, דנה עם עמיתיה בסוריה על גל של כמיליון פליטים עיראקים שמציפים את המדינה.

 

מדובר בביקור ראשון של נציג אמריקני רשמי בסוריה מאז ינואר 2005. בשנתיים שחלפו מאז הקפידה ארצות הברית לקיים מדיניות הדוקה של בידוד, בעיקר על רקע טענות אמריקנית שסוריה מעלימה עין - ולעיתים אף מסייעת - לפעילי טרור ולנשק לחדור משטחה לעיראק ובחזרה. ממשל בוש ביקש לבודד את סוריה - אחת ממדינות ציר הרשע לשיטתו של הנשיא בוש - גם בשל החשד למעורבותה ברצח ראש ממשלת לבנון לשעבר רפיק אל-חרירי והחסות שמעניקה דמשק לארגוני טרור פלסטיניים.

 

אבל מדיניות הבידוד הזו התרופפה בתקופה האחרונה, על רקע ההכרה בוושינגטון כי סוריה יכולה למלא תפקיד מרכזי בהרגעת האלימות הבין-עדתית המשתוללת בעיראק. בסוף השבוע השתתפו גם נציגים סוריים בוועידת בגדד, בה נטלו חלק נציגי מדינות האזור וחברות מועצת הביטחון של האו"ם בניסיון למצוא פיתרון למצב. במסגרת המפגש הכולל החליפו הצדדים דעות וסיכמו על מפגש בדרג גבוה יותר - של שרי חוץ - בחודש הבא.

 

"האופן בו סוריה מתמודדת עם משבר הפליטים שלה השאיר על ארצות הברית רושם חיובי, אבל כל הבעיות באזור הזה נובעות מאותו מקור", אמר סגן שר החוץ הסורי, פייסד מקדד, לעיתונאים לאחר הפגישות בדמשק. "הסברנו את העמדות שלנו על המצב הכולל והצורך לקיים דיאלוג רציני עם ארצות הברית על הנושאים האלה ואחרים", הוסיף מקדד. סורבריי לא דיברה עם העיתונאים.

 

כמיליון פליטים עיראקים שוהים בימים אלה בסוריה לאחר שנמלטו מאימת המלחמה בארצם. אלפים חוצים את הגבול בין המדינות מדי יום ומעוררים סימני שאלה כיצד יכולה המדינה, שממילא סובלת מבעיות כלכליות, להתמודד עם המצב ולהימנע ממשבר הומניטרי. ארה"ב הודיעה השבוע כי תאפשר לכ-7,000 פליטים עיראקים להשתקע בארצות הברית עד הסתיו. אשתקד היא איפשרה רק ל-202 פליטים להשתקע בארה"ב - וספגה ביקורת חריפה מצד מתנגדי המלחמה.

 

ביקור הנציגה האמריקנית מבשר ככל הנראה שינוי קל בעמדת הקהיליה הבינלאומית באשר למדיניות הבידוד שמופעלת נגד סוריה. השבוע צפוי לבקר בדמשק הממונה על יחסי החוץ של האיחוד האירופי, חויאר סולאנה - וגם עבורו מדובר בביקור ראשון לאחר שנתיים של חרם - מאז רצח חרירי בשנת 2005.

 

סולאנה יבוא לסוריה לאחר פגישות עם ההנהגה בלבנון. עוד לפני בואו לדמשק ביום רביעי יקיים סולאנה פגישות עם ההנהגה הסעודית בריאד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
רושם טוב. סורבריי בדמשק
צילום: איי פי
מומלצים