שתף קטע נבחר

אירופה וארה"ב: אמצו את עקרונות הקוורטט

אירופה וארה"ב אינן ממהרות להשתתף בחגיגות כינונה של ממשלת האחדות הפלסטינית. בהודעה שפרסמה גרמניה, נשיאת האיחוד האירופי, נאמר שאירופה "מוכנה לחדש את הסיוע לממשלה פלסטינית לגיטימית שתאמץ מצע שישקף את עקרונות הקוורטט". ארה"ב מוטרדת מכך שמצע הממשלה החדשה תומך בהמשך ההתנגדות

תגובה בינלאומית צוננת לממשלה הפלסטינית החדשה: הממשלה הפלסטינית החדשה תלתה תקוות גדולות באירופה, אבל מתברר שהדרך להסרת המצור הבינלאומי עדיין ארוכה משחשבו. נשיאות האיחוד האירופי, גרמניה, הבהירה שאירופה "מוכנה לשתף פעולה ולחדש את הסיוע לממשלה פלסטינית לגיטימית שתאמץ מצע שישקף את עקרונות הקוורטט". ארה"ב קבעה שמצע הממשלה מנוגד לעקרונות הקוורטט. נושא הקמתה של הממשלה הפלסטינית יועלה הבוקר (יום א') לדיון בישיבת הממשלה.

 

דוברת מחלקת המדינה בוושינגטון, ננסי בק, אמרה כי "מצע ממשלת האחדות המתייחס לזכות ההתנגדות - מטריד ומנוגד לעקרונות הקוורטט בנוגע להתנערות מאלימות. נאומו של ראש הממשלה הנייה במועצה המחוקקת היה מאכזב, לא עמד בתנאי הקוורטט ונעדרו ממנו עקרונות השלום". היא קראה לממשלת האחדות להתנער מטרור, להכיר בישראל ולכבד את הסכמי השלום.

  

בהודעה של גרמניה נאמר ש"האיחוד האירופי יבחן בזהירות את המצע ואת פעולות הממשלה החדשה ושריה. נשיאות האיחוד מברכת על הקמתה של ממשלת אחדות פלסטינית, בעקבות הסכם מכה שנחתם ב-8 בפברואר במכה".  

 

דיפלומטים באיחוד האירופי אמרו, כי שר החוץ הגרמני פרנק וולטר-שטיינמאיר והממונה על קשרי החוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה, ייפגשו ביום שני בוושינגטון עם מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, וידונו כיצד להגיב להתפתחויות האחרונות ברשות.

 

ברשות הפלסטינית קיוו שהאיחוד האירופי יסיר את החרם. ראש הממשלה הפלסטיני, איסמעיל הנייה, אמר מוקדם יותר לכתבים בעזה: "אנחנו ממתינים להודעה של האיחוד האירופי על הסרת החרם המדיני והכלכלי על הממשלה ועל העם הפלסטיני".

 

מנגד, בישראל ניהלו במשך כל סוף השבוע קרב מדיני, במאמץ להשאיר את הסנקציות על ממשלת האחדות, עד שהממשלה הפלסטינית תקבל את עקרונות הקוורטט - הכרה בישראל, התנערות מטרור וקבלת הסכמים קודמים. שרת החוץ, ציפי לבני, בילתה את סוף השבוע בסדרת שיחות טלפוניות לעמיתיה באירופה. בין היתר שוחחה עם שר החוץ הגרמני פרנק וולטר-שטיינמאיר, עם הממונה על קשרי החוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה, עם שרת החוץ הבריטית, מרגרט בקט, ועם שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב.

 

נורווגיה חידשה את המגעים 

לבני הבהירה בשיחות הטלפון את המסר הישראלי: ישראל מתייחסת לממשלה הפלסטינית החדשה כמכלול ואינה מבחינה בין חמאס לפתח בתוך אותה ממשלה. "כסף שיעבור לפתח יגיע לחמאס", אמרה לבני לעמיתיה. גם בלשכת ראש הממשלה פעלו בסוף השבוע בעניין הקמת ממשלת האחדות הפלסטינית מול לשכות מקבילות ברחבי העולם. בין היתר, נערכו שיחות בוושינגטון ובבירות אירופה, כמו גם לשותפים אחרים בקוורטט. 



 

אבל לא כולם השתכנעו. ממשלת נורווגיה היתה הראשונה להודיע על חידוש שיתוף הפעולה עם ממשלת האחדות חמאס-פתח. שר החוץ הנורווגי, יונאס גאר סטורה, פרסם הודעה ובה נאמר ש"נורווגיה מקדמת בברכה את הקמת ממשלת האחדות הפלסטינית".

 

הוא ציין שהממשלה הפלסטינית נוקטת צעדים כדי לעמוד בדרישות הבינלאומיות, "ולכן נורווגיה תחדש את היחסים המדיניים והכלכליים עם הממשלה הפלסטינית". נורווגיה איננה חברה באיחוד האירופי, אך גם באיחוד האירופי, יש קולות שקוראים להסרת המצור - ובראשם אירלנד וספרד. 

 

צרפת הזמינה את שר החוץ החדש, זיאד אבו-עמרו. שרת החוץ הבריטית, מרגרט בקט, אמרה בהודעה רשמית: "אני מברכת על מאמציו המתמשכים של הנשיא עבאס לפיוס פנים-פלסטיני, שהובילו להסכם על כינון ממשלת אחדות. נשפוט את הממשלה לפי מעשיה ונגיב בהתאם. בריטניה הבהירה שתהיה מוכנה לשתף פעולה עם ממשלה המבוססת על עקרונות הקוורטט. נמשיך לתמוך בעם הפלסטיני באמצעות מימון המנגנון הבינלאומי. אני מברכת על המגעים הנמשכים בין ראש הממשלה אולמרט לנשיא עבאס ומקווה שממשלת האחדות תתמוך בקידום התהליך הזה".


פורסם לראשונה 17/03/2007 20:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
הנייה נשבע אמונים
צילום: איי אף פי
תלו תקווה. הנייה ואבו מאזן
צילום: איי פי
חיוכים בפגישת הנייה ודחלאן
צילום: איי אף פי
מומלצים