שתף קטע נבחר

"באירופה הבטיחו: נשתף פעולה עם הרשות"

לקראת אישור ממשלת האחדות בפרלמנט הפלסטיני, נודע כי אבו מאזן והנייה קיבלו הבטחה משורת מדינות באירופה להכרה ושיתוף פעולה. דיפלומטים אירופאים אומרים: "בריטניה לא תנהל מגעים עם החמאס, אבל יש בממשלה גם שרים שאינם מהתנועה". שורת אירועים חגיגיים בעזה וברמאללה ייערכו היום כהקדמה להצבעת האמון בממשלה

מתחילים ברגל ימין? לאחר ההכרזה החגיגית על הקמת ממשלת האחדות הפלסטינית ולקראת אישורה בפרלמנט היום (שבת), מגלה אירופה סימנים חיוביים כלפי הרשות. דובר הממשלה, ד"ר ר'זי חמד, אמר אמש כי הנשיא הפלסטיני מחמוד עבאס (אבו מאזן) וראש הממשלה איסמעיל הנייה, קיבלו הבטחות ממדינות אירופיות לשיתוף פעולה עם ממשלת האחדות. בשיחה עם סוכנות הידיעות "מען" אמר חמד כי מדינות רבות מאירופה הודיעו על כוונתן לשתף פעולה ולהכיר בממשלה החדשה.

 

חמד אמר כי אבו מאזן הודיע להנייה שהמדינות בהן ביקר בסבב האחרון שלו - בין היתר נורבגיה, צרפת, גרמניה ובריטניה - הביעו את נכונותן לשתף פעולה עם ממשלת האחדות. עוד מסר חמד כי הנייה קיים מגעים עם מדינות אירופיות שאת זהותן לא מסר וגם מגעים אלו כללו סימנים חיוביים על כוונת אותן מדינות לשתף פעולה עם ממשלת האחדות ולפעול להסרת המצור המוטל על הרשות. שיתוף פעולה שכזה והכרה בממשלה, עשויים לסייע בהסרת המצור הכלכלי-פוליטי המוטל על הרשות למעלה משנה ושהביא למשבר עמוק בציבור.

 

גם מארצות הברית מתקבלים איתותים כי המגמה היא להשאיר פתח למגעים לא רשמיים עם שר האוצר בממשלת האחדות הפלסטינית, סלאם פיאד. גורמים אמריקנים רשמיים בעילום שם, הוסיפו אתמול כי החלטה זו תקפה גם אם ממשלת האחדות תסרב להכיר בישראל ולהפסיק את האלימות.

 

מוקדם יותר דווח בסוכנויות הידיעות כי גורמים דיפלומטים אירופיים אמרו שבריטניה מתכננת לקיים מגעים דיפלומטיים עם השרים בממשלת האחדות הפלסטינית שאינם מתנועת החמאס - זאת בניגוד לעמדת ישראל לפיה יתקיימו מגעים רק עם הנשיא אבו מאזן. דיפלומט אירופי בכיר אמר כי "בריטניה לא תנהל מגעים עם החמאס, אבל יש בממשלה גם שרים שאינם מהתנועה".

 

בתוך כך בירכה ממלכת בחריין על הקמת ממשלת האחדות וקראה לקהילה הבינלאומית ולקוורטט לשתף פעולה עימה ולסייע בהסרת המצור הכלכלי עליה. שר החוץ של בחריין, שייח חאליד בן אחמד אל כליפה, אמר כי "יש לאפשר לפלסטינים לחזור לחיים נורמלים ולהשיג שלום ויציבות".

 

היום, כאמור, תקבל הממשלה הפלסטינית החדשה את אמון הפרלמנט ותצא לדרכה באופן רשמי וחוקי. עוד לפני הדיון במועצה המחוקקת על הרכב הממשלה ועל מצעה, ייערך בצהריים בו-זמנית טקס מינוי בעזה וברמאללה במעמד נשיא הרשות אבו-מאזן.

 

בנאום מיוחד יפרוס אבו מאזן את הבסיס הפוליטי לפעילותה של ממשלת האחדות ולאחר מכן יעבור האירוע לבניין המועצה המחוקקת בעזה וברמאללה, שם ישאו חברי הפרלמנט נאומים כחלק מן הדיון על תוכנית הממשלה. בתום הדיונים תתבצע הצבעת האמון שצפויה לעבור ככל הנראה ללא מתנגדים.

 

לשמור או לנתק את הקשר עם אבו מאזן?

בתוך כך ממשיכים להישמע בישראל דעות שונות בנוגע לשיתוף הפעולה עם ממשלת האחדות ואבו מאזן. ביום חמישי בלילה אמר השר לעניינים אסטרטגיים, אביגדור ליברמן, כי "יש לנתק את היחסים עם אבו-מאזן לאלתר". בראיון ל-ynet קבע ליברמן כי היחסים עם אבו מאזן מוצו, וכי אין לישראל כל סיבה להמשיך ולשמר עמו את הקשר, מרגע הכרזת ממשלת האחדות הפלסטינית. עוד קרא ליברמן לממשלת חירום לאומית בישראל עם כל המפלגות הציוניות, על רקע הקמת ממשלת האחדות הפלסטינית.

 

בתגובה לדבריו של ליברמן אמרו אתמול מקורבים לראש הממשלה אהוד אולמרט, כי יש דווקא להקפיד ולשמור על הקשר עם נשיא הרשות, זאת מאחר ו"פתח ההידברות עם הפלסטינים הוא אבו-מאזן ומוסד הנשיאות". אותם מקורבים הסבירו: "זה לא נכון שאין לעבאס שליטה בממשלה הזאת. העובדה שחמאס הלך איתו לממשלת אחדות אומרת שהוא אינו חסר השפעה, כנראה שיש לו מה לתת. מה שצריך לעשות הוא לוודא שהדברים שיש לו לתת פועלים לטובתנו, ולטובת שני העמים. אין זה נכון לנתק ממנו את הקשרים בעת הזו".

 

עוד לפני ליברמן ומקורבי אולמרט, שהשמיעו דעות מנוגדות, הבהיר דובר משרד החוץ בירושלים מארק רגב, שמאחר והממשלה החדשה ברשות אינה עומדת בתנאי הקוורטט, "ישראל לא תוכל לשתף עמה פעולה. אנחנו מקווים שהקהילה הבינלאומית תעמוד על עקרונותיה ותסרב לשתף פעולה עם ממשלה שאומרת לא לשלום ולפיוס".


פורסם לראשונה 16/03/2007 20:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו מאזן. נערך לנאום חגיגי
צילום: איי פי
צילום: איי פי
הנייה. יזכה להכרה?
צילום: איי פי
צילום: גיל יוחנן
אולמרט. איך יימשך הקשר עם הרשות?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים