שתף קטע נבחר

 

אולמרט יוועד עם אבו מאזן, ייתכן שברמאללה

ראש הממשלה ונשיא הרשות הפלסטינית ייפגשו ביום ראשון לדון בשורת נושאים - בהם שחרור גלעד שליט ודחיית רשימת האסירים על ידי ישראל. הפגישה הקודמת נערכה בירושלים, ומכיוון שאולמרט מתעקש על הדדיות, עשויה להתקבל היום החלטה על קיום פגישה בשטח הרשות. בפגישה יסכמו השניים גם על מתווה השיחות הדו-שבועיות ביניהם

מנסים להניע תהליך. ראש הממשלה אהוד אולמרט ייפגש ביום ראשון הקרוב עם נשיא הרשות הפלסטינית, אבו-מאזן. מיקום הפגישה ייקבע רק היום (יום ו') וייתכן שהיא תיערך ברמאללה בשם עקרון ההדדיות - לאחר שהפגישה הקודמת בין השניים התקיימה בירושלים. ראש הממשלה הצהיר בעבר כי בכוונתו לעמוד על עקרון ההדדיות בהקשרים אלה. השניים צפויים לדון בנושאים הנוגעים למרקם החיים בין ישראל לרשות אולם מבלי להיכנס לסוגיות הפליטים, התביעה לחזרה לגבולות 1967 וענייני ירושלים.

 

הפגישה תתקיים על רקע העיכוב המתמשך בשחרור גלעד שליט, לאחר שישראל דחתה השבוע את רשימת האסירים הפלסטינים שהגיש החמאס. אולמרט צפוי לשוב ולהדגיש את חשיבות הפעלת הלחץ על החמאס להפחית את דרישותיו באשר לשחרור אסירים רוצחי ישראלים. כמו כן יתבע שוב מיו"ר הרשות הפלסטינית ליטול אחריות ולזרז את הליכי שחרורו של החייל הישראלי החטוף המוחזק בידי החמאס מאז חודש יוני.

 

בפגישה ידונו שני האישים גם בתביעה הישראלית להפסקת ירי רקטות הקסאם והמשך הטרור הפלסטיני. אולמרט מתכוון להמשיך ולתבוע מיו"ר הרשות הפלסטינית לפעול לדיכוי פעולות הטרור ובמקביל לעצור את המשך הברחות אמצעי הלחימה ממצרים אל תוך רצועת עזה. נושא חשוב נוסף מבחינתו של אולמרט הוא הצורך בעצירת ההתעצמות הצבאית של החמאס, המאיימת על היציבות סביב רצועת עזה.

 

בלשכת ראש הממשלה בירושלים אמרו אמש שהאמריקנים לא היו מעורבים בהכנות למפגש עם אבו-מאזן ביום ראשון. עם זאת ממשיך אולמרט לשמור את האמריקנים בתמונה, בניסיון למצוא מוצא מהקיפאון המדיני אליו נקלעו הצדדים לאחר הקמת ממשלת האחדות הלאומית הפלסטינית בראשות איסמעיל הנייה. במסגרת זאת צפויה מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, להגיע שוב לאזור בחודש מאי הקרוב.

 

עם המבט קדימה: נערכים לפגישות דו-שבועיות

בנוסף לסוגיות ההומניטאריות בהן ידונו המנהיגים, הם צפויים לנסות ולסכם על מתווה לשיחות הדו-שבועיות ביניהם, כפי שסוכם בפגישותיהם של השניים עם מזכירת המדינה האמריקנית לפני הפסח. במסגרת פגישות אלו יעלו בין היתר הנושאים הבאים ביחסי ישראל עם המדינה הפלסטינית שבדרך: הביטחון ההדדי, יחסי המשפט בין שתי המדינות, יחסי המסחר, המיסוי ועוד.

 

בנושא הביטחון צפויים השניים לדון בסוגיית אבטחת הגבול בין שתי המדינות, עומק השטח המפורז, הכוחות אשר יוחזקו בסמוך לגבולות, דרכי התקשורת בין הצדדים ועוד. בנושא המשפט יעלו בין היתר יחסי ההסגרה, העמדת אזרחי המדינה השכנה לדין ועוד. נושא המסחר ידרוש התייחסות בכל הנוגע לדרכי העברת הסחורות בין המדינות, המיסוי והעברת התשלומים. כמו כן יידונו נושאים דוגמת אפשרות העסקת עובדים וחברות בין המדינות.

 

בפגישה אשר תיערך ביום ראשון יקבע כאמור רק המתווה לדיונים בכל הנושאים הללו. בין הפגישות הדו-שבועיות בין אולמרט לאבו-מאזן יעבדו צוותים מקצועיים משני הצדדים על התכנים ועיבוד ההחלטות אשר יתקבלו במפגשי הפסגה.

 

במקביל יימשך המאמץ לבחון את אפשרות מימוש היוזמה הסעודית, בתיווך אמריקני. ראש הממשלה אולמרט אינו דוחה על הסף אפשרות לכנס ועידת פסגה עם המדינות הערביות המתונות, אם וכאשר יזומן למפגש כזה. כמו כן הזמין אולמרט בפומבי את מנהיגי ערב המתונים לישראל, כדי לבחון דרכים להתקדם בתהליך המדיני. אולמרט נחוש עם זאת שהמסגרת לכל המגעים הללו תהיה מפת הדרכים, ושהיוזמה הסעודית בלא התביעה לזכות השיבה תהיה חלק אחד ממנה.

פורסם לראשונה 12/04/2007 23:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. נוסע לרמאללה?
צילום: דודי ועקנין
אבו מאזן. ייתבע לטפל בחמאס
צילום: איי פי
צילום: נועם רותם
שליט במוקד הפגישה
צילום: נועם רותם
מומלצים