שתף קטע נבחר

צילום: אבי אוחיון, לע"מ

מילואימניקים: ומה יקרה במלחמה הבאה?

עם פרסום הדו"ח החלקי של ועדת וינוגרד, נזכרו אנשי המילואים בכשלים שזיהו בזמן אמת: "המסקנות על היעדר תכנית פעולה ומשימות ברורות משקפות היטב את מה שקרה בשטח". גם העתיד מדאיג מבחינתם, בעיקר אם ההנהגה תתרכז במשחקי פוליטיקה במקום בתיקון הנזקים. "האם הימ"חים יהיו מוכנים בפעם הבאה? האם יהיו תוכניות פעולה מסודרות? אני חושש שלא", אמר סרן במילואים. פורום המשפחות השכולות: "קשה שלא לחשוב, להתייסר ולשאול: כמה חיים היו יכולים להינצל?"

חיילי המילואים היו מהראשונים שהקימו תנועת מחאה לאחר סיום המלחמה וקראו לבכירי המדינה לפנות את מקומם בעקבות שרשרת המחדלים. אמש (יום ב'), לאחר שצפו בפרסום מסקנות ועדת וינוגרד במסגרת הדו"ח החלקי, המשיכו חלקם להחזיק בעמדה כי על אולמרט ופרץ להתפטר, אחרים סברו כי מהלך שכזה אינו העיקר אבל על דבר אחד הסכימו כולם: יישום הלקחים במהירות האפשרית, אימוץ שיטות עבודה יסודיות יותר והגדרת משימות ברורה בטרם יציאה לפעולה - כל אלו דרושים על מנת להיות מוכנים למערכה הבאה.

 

טלטלת וינוגרד: כל הדיווחים, התגובות והפרשנויות

 

רס"ן במילואים ליאור אפלבוים, בן 43, קצין מתנדב בחטיבת אלכסנדרוני אשר לחם בשתי המלחמות בלבנון, אמר כי המבחן האמיתי של ועדת וינוגרד הוא ביישום המסקנות. "צר לי שהדו"ח פורסם שמונה חודשים לאחר המלחמה כי יש הרבה מאד לקחים שצריך ליישם ויש אינספור דו"חות שנכתבו בישראל ולא יושמו. אין לנו את הפריבילגיה של אינסוף זמן".

 

לדברי אפלבוים, דו"ח וינוגרד הצביע על מספר לקחים שיש הכרח ליישמם, בטרם תיקלע ישראל למערכה נוספת. "יש לעודד פתיחות מחשבתית, למנוע קיבעון ולנהל דיון פתוח בצבא תוך הקשבה לדרג הזוטר. לא תיתכן מדיניות של סתימת פיות, כשרמטכ"ל מציג תורת לחימה כלשהי בלי לבדוק אופציות אחרות. אנחנו חייבים תמיד לבדוק חלופות, לברר מה המחיר של ההחלטות, להפסיק לזלזל באויב וכמובן להימנע מהאויב החמור ביותר שלנו - שיטת 'הסמוך'". 

 

באשר למסקנות האישיות הנובעות מדו"ח וינוגרד ציין אפלבוים כי הוא "קרוע מבפנים". לדבריו, מאחר ויישום הלקחים חשוב מכל, יש להימנע בכל דרך ממהלך שיוביל לבחירות. "המחיר של התפטרות ראש הממשלה ושר הביטחון מתפקידם עלול להיות מערכת בחירות שתשתק את הכל לחצי שנה לפחות. מצד שני, השניים כשלו ויש מחיר אישי שהם צריכים לשלם. אם אכפת להם מהמדינה, עליהם לזוז מתפקידם ולאפשר חילופי שלטון ללא בחירות".


"נסראללה צריך לחשוש מישראל" (צילום: דובר צה"ל)

 

רס"ן במיל' תומר בוהדנה, מפקד פלוגה בגדוד 890 שנפצע קשה במלחמה והתפרסם בזכות התמונה בה הוא נראה מסמן V בדרכו אל בית החולים, סבור כי "אין אחריות בלי סמכות ואין סמכות בלי קבלת אחריות". לדבריו, ההנהגה הנוכחית חייבת כעת להסיק את המסקנות ולפרוש מתפקידה כדי לאפשר הפקת לקחים ראויה.

 

"הנהגה שמאבדת את הלגיטימיות שלה - וזה נכון בכל מקום: מפעל, חברה, צבא והנהגה מדינית - מאבדת את הסמכות והתוקף המוסרי להחליט החלטות כבדות משקל שמשליכות על החיים שלנו", הסביר בוהדנה. "לציבור אין אמון בראש הממשלה ובשר הביטחון. הם לא מסוגלים ליישם את תיקון הכשלים שנחשפו היום במלואם על ידי ועדת וינוגרד".

 

בוהדנה מעוניין גם לשלוח מסר למזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה: "אני חושב שהיום, לאחר פרסום הדו"ח, נסראללה צריך לחשוש מכך שישראל היא מדינה חזקה עם דמוקרטיה מפוארת שמפיקה לקחים ומיישמת אותם כדי להשתפר. אין לי ספק שכל הליקויים שציינה הוועדה יתוקנו במלואם, ושנסראללה יודע היום שבעימות הבא יהיה לו קשה ביותר ליישם את מה שהוא ניסה לעשות במלחמה האחרונה".


רס"ן בוהדנה. על ההנהגה לפרוש - כדי להפיק לקחים (צילום: אלעד גרשגורן)

 

רס"ן רועי פשחור, מ"פ בחטיבת אלכסנדרוני, אמר כי דו"ח הביניים לא משאיר למקבלי ההחלטות במהלך המלחמה יותר מדי ברירות: "השאלה היא האם מי שצריך להסיק את המסקנות יסיק - זאת שאלת מיליון הדולר". לדבריו, אילו ראש הממשלה ושר הביטחון היו מודים מיד לאחר המלחמה בטעויות שנעשו, היחס כלפיהם היה שונה. "50 אחוז מתיקון טעות זו ההבנה שטעית. הבעיה היא שכולם עסוקים בלהצדיק את עצמם, לא לוקחים אחריות ולא מנסים ללמוד מטעויות. כבר מזמן היינו צריכים להפיק לקחים ולטפל במה שנעשה בדרום, לפני שגם שם יהיה מאוחר".

 

פשחור דחה את הטענות הנשמעות בהנהגה, לפיהן הצבא הוא הנושא היחיד באחריות לתוצאות המלחמה. "נוח לכולם להסתתר מאחורי הטענות כלפי הרמטכ"ל, אבל זה לא רציני", אמר. "זה כמו שהמנכ"ל ומועצת המנהלים יבואו בטענות למנהל תפעול על תפקוד ליקויי המפעל. אם המנכ"ל מקבל כל מה שמנהל התפעול עושה ולא בודק וחושב פעמיים, אז יש בעיה חמורה".

 

"חוסר ההחלטיות היה לכל אורך הדרך"

מ"פ גדוד לוגיסטיקה, דוד יהב, אמר כי הדו"ח החלקי חשף באופן מלא ויסודי את הליקויים במלחמה אך לא חידש דבר. "הדו"ח שיקף את מה שידענו כל הזמן, לשמחתי ולדאבוני. כל האמת יצאה לאור היום. להבנתי הדו"ח קובע בצורה הברורה והבוטה ביותר שההנהגה צריכה להתחלף".

 

סרן במיל' חננאל שגיא, מ"פ גדוד צמ"ה (ציוד מכני הנדסי) שפעל בגזרה המרכזית במלחמה, טען כי דו"ח הביניים חשף היום את הליקוי הגדול ביותר שהיה במלחמה בלבנון - אי הבהירות. "מסקנות הוועדה על היעדר תכנית פעולה ומשימות ברורות, משקפות היטב את מה שקרה בשטח", הסביר. "הדבר הראשון ששאלתי כשהגעתי לשטח במלחמה הוא מה המטרה? זה מה שלמדנו בבה"ד 1. אלא שחוסר ההחלטיות - שירדה מהרמטכ"ל לדרגים בשטח - היה לכל אורך הדרך".

 

שגיא מטיל ספק בכך שהמסקנות הנובעות מהדו"ח אכן ייושמו בשטח. "אנחנו יודעים היטב להקים ועדות ולהפיק לקחים, אבל עד ליישומם בשטח המרחק גדול. השאלה שלי היא האם בעוד שנה הלקחים יופקו? האם הימ"חים יהיו מוכנים בפעם הבאה כשנצטרך אותם? האם יהיו תוכניות פעולה מסודרות? אני חושש שלא".


מחאת המילואים. המטרות שהוצבו לא היו ניתון ליישום (צילום: ניב קלדרון)

 

מוטי מערבי, רס"ל במיל' בפלוגת המילואים של אהוד גולדווסר ואלדד רגב, נזכר באירוע החטיפה ומציין כי מסקנות הוועדה בנוגע אליו היו ידועות מראש: "הדברים היו ברורים מאליהם. ברור שהמטרות שהציב ראש הממשלה לא היו ניתנות ליישום. כל אחד ידע היטב שלא נחזיר את החטופים במלחמה, אלא שהיא נועדה להפעיל לחץ בינלאומי לשחרורם. הבעיה היא קבלת ההחלטות במהלכה".

 

מערבי סבור כי החלק החשוב במסקנות הוועדה הוא הפרק העוסק בזמן שחלף מאז הנסיגה בלבנון בשנת 2000. "הרקע המשמעותי לחטיפה הוא מדיניות ההכלה (חוסר ההתמודדות באופן ישיר עם האיום מצפון) שהוועדה נתנה עליה את הדעת. אילו היינו פועלים כשנדלקו הנורות האדומות, ייתכן וכל זה לא היה קורה", הוא מסכם. 

      

בתוך כך, התכנס בעקבות פרסום הדו"ח פורום המשפחות השכולות בבית משפחתו של רפנאל מוסקאל ז"ל במזכרת בתיה וקרא לאולמרט ולחברי ממשלתו להתפטר. משה מוסקאל, אביו של רפנאל, אמר: "זהו יום עצוב לעם ישראל ולנו. ועדת וינוגרד נתנה חותמת למה שאנו זועקים כבר תקופה ארוכה, על כך שהממשלה כשלה. אני מציע לאולמרט שלא יגרור אותנו ביום חמישי לכיכר רבין. אולמרט - נכשלת!".

   

בהודעה מיוחדת שפרסם פורום המשפחות נאמר: "אנו לא יכולים שלא לחשוב, להתייסר לשוב ולשאול: כמה חיים היו יכולים להינצל. כמה אנשים היו יכולים להלך בינינו היום. אנו נמצאים ביום בו עלה המסך על ראש הממשלה החובבן וחסר הרחמים ביותר שידעה ישראל מעודה אנו מזועזעים לחשוב כי חבורת האנשים שנכשלו באופן חמור ביותר, לדברי ועדת החקירה, אלה האנשים שניהלו את חיינו ושלחו את בנינו אל מותם".


פורסם לראשונה 30/04/2007 22:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליאור אפלבאום
ליאור אפלבוים. "לעודד פתיחות מחשבתית"
צילום: ליאור אפלבאום
צילום: ליאור אפלבאום
רועי פשחור. "כולם עסוקים בהצדקה עצמית"
צילום: ליאור אפלבאום
מוטי מערבי. "מטרות לא ישימות"
צילום: ניב קלדרון
פורום המשפחות השכולות
צילום: מיטל צור
מומלצים