שתף קטע נבחר

שליש מחיילי המילואים: אנחנו פראיירים

סקר שנערך לפני מלחמת לבנון השנייה מגלה שרק 60 אחוזים מחיילי המילואים גאים לשרת במדים. 30 אחוזים סבורים כי מנצלים אותם לרעה. גורם צבאי אמר ל-ynet: "חייבים לעשות מעשה עם חיילי המילואים. ראינו עד כמה הם הקריבו מעצמם במלחמה"

מה חושבים חיילי המילואים על השירות במדים? רק 60 אחוזים מחיילי המילואים גאים לשרת במדים, למעלה מרבע מהמילואימניקים לא חשים תחושת שליחות, ואילו כשליש סבורים שמנצלים אותם לרעה. כך עולה מנתוני סקר שנערך עוד לפני מלחמת לבנון השנייה, שהוצג בפני מועצה ציבורית שעובדת על הכנת המלצות למערכת הביטחון בנושא שירות המילואים.

 

חוק המילואים החדש, שיעלה בקרוב לדיון בכנסת, אינו נושא עימו בשורה אמיתית לחיילי המילואים, זאת בעיקר נוכח העובדה שהמהפך הצפוי בהיקף ימי השירות ידחה עד למרס 2010. נכון לעכשיו יאלצו המילואימניקים להתאמן כמה ימים בשנה, זאת בנוסף לתעסוקה המבצעית אליה הם יקראו. על אף ההבטחות של בכירי מערכת הביטחון כי יש לתגמל את חיילי המילואים על שירותם, אין בחוק פירוט התגמולים לאלה הנושאים בנטל.

 

ל-ynet נודע כי קצין המילואים הראשי, תא"ל דני ון בירן, יזם את הקמתה של המועצה בה חברים כ-20 איש, כולם מוכרים בתחומם. לראש הוועדה מונה, ראש השב"כ לשעבר, יעקב פרי, חברים במועצה בין היתר מנכ"ל בית החולים איכילוב, פרופ' גבי ברבש, אלוף (מיל') יוסי פלד, אל"מ (מיל') אשי אליצור, המפיק חיים סלוצקי, השרים לשעבר יוסי שריד ועו"ד משה שחל וכן אנשי העסקים, נוחי דנקנר ועפרה שטראוס.

 

חברי המועצה קיימו לאחרונה דיון ראשון בו קבעו את יעדיהם והמטרות שהם רוצים להשיג. מנתונים שהוצגו בפניהם עולה כי בשלוש השנים האחרונות, מכלל אזרחי מדינת ישראל, רק קצת יותר מאחוז אחד מבצע שירות מילואים משמעותי (למעלה משמונה ימי מילואים בשנה), כך שלמעשה על כתפיהם מוטל כל הנטל.

 

בתוך חודשים ספורים צפויים חברי המועצה להגיש לצה"ל ולסגן שר הביטחון, ד"ר אפרים סנה, סדרה ארוכה של המלצות, החל מהשאלה כיצד משפרים את תנאי השירות של חיילי המילואים, דרך סיוע בחקיקה רלוונטית ועד נושא המודעות וחשיבות השירות במילואים.

 

"אם לא נתייחס למילואימניקים כראוי - נאבד אותם"

בפגישה הראשונה הוצגו בפני חברי המועצה שורה של נתונים, בעיקר על התחושות של חיילי המילואים, מתוך מחקרים שנערכו בצה"ל בשנים האחרונות. מנתונים שנאספו עוד לפני מלחמת לבנון השנייה עולה כי 30 אחוזים מהמשרתים במילואים סבורים כי מנצלים אותם לרעה, לעומת 34 אחוזים שחשבו כך בשנת 2000 ו-39 אחוזים בשנת 2003.

 

"חייבים לעשות מעשה עם חיילי המילואים. ראינו עד כמה הם הקריבו מעצמם במלחמה ואם לא נדע להתייחס אליהם בצורה ראויה - נאבד אותם", אמר ל-ynet גורם צבאי. "יש אמנם שיפור מסוים בתחושה של חייל המילואים, אבל זה עדיין לא מספיק. תפקיד הוועדה יהיה לתת כלים לצה"ל לשפר את התחושה. אסור שחייל מילואים יחוש מנוצל ושהוא מבצע את המשימות החשובות בהרגשה כזאת".

 

עוד מתברר כי היקף חיילי המילואים שחשים כי השירות הצבאי הוא שליחות נמצא במגמת ירידה. בשנת 2004 השיבו 73% מהחיילים כי הם מרגישים תחושה של שליחות בשירותם, בשנת 2005 סברו כך 78% מהמשרתים במילואים ואילו בשנת 2006 רק 67% סבורים כי השירות הוא שליחות.

 

עוד מתברר מהמחקרים כי חיילי מילואים רבים לא גאים כלל לספר על שירותם במדים: רק 62% אחוז מהם השיבו בשנת 2006 באופן חיובי על השאלה - נתון דומה לזה שהיה בשנת 2000, מה שמראה שאין שינוי לאורך השנים אצל חיילי המילואים. "כולנו תקווה שבגלל הניסיון הרב של חברי הוועדה נדע לצאת עם תובנות והמלצות כדי להעלות את המערך החשוב מדרגה. אנחנו צריכים אותם, המדינה צריכה אותם, ולכן חשוב לעסוק בזה", אמר הגורם הצבאי.

 

פורום החפ"שים, הפורום למען החיילים המשרתים במילואים, מסר בתגובה: "מוטב יהיה שיפסיקו לברבר ויתחילו לעשות. המשרתים שבעו מהבטחות ומוועדות 'מכובדות', שקמות להן תמיד לקראת 'יום ההוקרה', כדי שיהיה במה למלא את היום החלול הזה, מלא בנאומים יפים ואפס מעשים. הגיע הזמן לחוקק חוק מילואים הוגן, שיעגן בחוק את החובה לאמן, לצייד ולהגן אזרחית על המשרתים במילואים. אנו, יחד עם שאר ארגוני המילואים ושדולת המילואים בכנסת ומעט המילואימניקים שעוד משרתים, ניאבק על כך ללא פשרות".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילי מילואים במלחמת לבנון השנייה
צילום: דובר צה"ל
צילום: שלום בר טל
יעקב פרי. עומד בראש הוועדה
צילום: שלום בר טל
מומלצים