שתף קטע נבחר

אל תפטרו - תתקדמו

הוא לא נכח בעצרת הכישלונרים מאחר שלא הציעה שום אלטרנטיבה, את כשלונות המלחמה הוא תולה לאו דווקא בממשלה הנוכחית, וכעת הוא מבקש לתת לאולמרט הזדמנות להמשיך את תהליך השלום. א.ב יהושע מתעקש שלא ליפול לפסימיות

מעצרת המחאה שנערכה ביום חמישי האחרון בכיכר רבין בתל אביב, נפקד הסופר א.ב יהושע. האיש, שביחד עם חבריו דוד גרוסמן ועמוס עוז, קרא בשבוע השלישי למלחמת לבנון להיענות מיידית להסכם הפסקת אש על פי תכנית שבע הנקודות של ראש ממשלת לבנון פואד סניורה, חושב שהגיע הזמן להפסיק לחטט בפצעים ולהתקדם קדימה במלוא המרץ.

 

הוא עדיין חושב שהמלחמה שפתחה ישראל בלבנון היתה צודקת, עדיין מאמין שהרחבת המלחמה בשטח מבלי להפעיל מגעים דיפלומטיים ומדיניים היתה שגויה, אבל מוכן לעבור על כל אלה לסדר היום ובלבד שממשלת ישראל תלחץ על הגז בכל הנוגע לתהליך השלום.

 

"הבעיה היתה, ועודנה, תהליך השלום", אומר יהושע בראיון ל-ynet, "לזה אני דואג וזה מה שעומד בראש מעייניי. עניין המשך כהונתו של אולמרט, כן או לא, צריך להיות מוכרע במפלגת 'קדימה' וזו אחת הסיבות שבגללן לא ראיתי לנכון להיות חלק מהעצרת בכיכר".

 


יהושע. "את התפטרותו של ראש הממשלה תקבע המערכת הפוליטית" 

 

במילים אחרות, יהושע אינו ממהר לגזור את דינו של ראש הממשלה, הוא מהלך בין הטיפות ומעדיף לאפשר לאולמרט ליהנות מן הספק. "ועדת וינוגרד נדרשה לבדוק כשלים, לא לפטר את ראש הממשלה", הוא אומר ומדגיש, "היתה לה האפשרות לומר את זה, והיא בחרה שלא לעשות כך. הועדה הצביעה על כשלים שדורשים תיקון, במיוחד בכל הנוגע לתפקוד הצבא. מעבר לכך, את האנרגיה צריך למקד בצעידה קדימה".

 

אפשר לפרש את דבריך כתמיכה בהמשך דרכו של אולמרט כראש ממשלה?

 

"אם ראש הממשלה לא יהיה מסוגל לצבור אמון ולהמשיך את תהליך השלום, הוא יהיה צריך להתפטר. אם לא יהיה לו אמון בציבור בכדי להמשיך ולהכריע הכרעות, הוא ייאלץ ללכת. אבל את זה תקבע המערכת הפוליטית. הקואליציה הזו התחייבה להמשיך קדימה, שיעמדו בהבטחות".

 

אולמרט אומר "אני קלקלתי, אני אתקן". אתה חושב שיש לו את היכולת?

 

"אני חושב שלא בזה הוא ייבחן. הרבה אנשים אחרים יכולים לתקן. התפקיד שלו הוא לעמוד בהתחייבויות. אני מקווה שהוא יצליח בזה".

 

שנים של טיוח

בצורה עקיפה, כך נדמה, הוא מנהל דיאלוג עם מארגני העצרת ואומר: "אנחנו יכולים להחליף שלטון דרך הצבעה ובחירות אבל רק דרך המבנה הדמוקרטי מבלי להסתכן בכאוס".

 

אתה חושב שעצרת המחאה היתה טעות?

 

"אני חושב שהיא לא הציעה אלטרנטיבה. כשאתה יוצא נגד משהו, אתה חייב שתהיה לך חלופה. העצרת הזו כינסה אנשים בעלי דעות סותרות, שאין להם ביניהם מכנה משותף רחב מספיק בשביל להפוך את המילים לפעולה.

לא ראיתי לנכון להיות חלק מאירוע שבו לוקחים חלק אנשים שהתנגדו ליציאה מעזה ומתנגדים נחרצות לתהליך השלום, שהוא בעיני הנקודה המרכזית. כשמאיר שלו דיבר בעצרת על הכיבוש, אנשים צעקו לו: בוז! אין לזה תוחלת ומעבר לכך, אם קראתם לאולמרט להתפטר, שזה לגיטימי לחלוטין, את מי אתם רואים במקומו?".

 

ובכל זאת ועדת וינוגרד אמרה את דברה חזק וברור. אנשים חושבים שמי שצריכים לשלם את המחיר, הם אלה שעמדו בראשי המערכות.

 

"המחדלים שהתגלו במהלך המלחמה הם ארוכי טווח ולא קשורים לששת החודשים בהם כיהנה הממשלה הזו. כל הנושא הזה מחייב בדיקה הרבה יותר מעמיקה מאשר לזרוק את כל העניין על המערכת הפוליטית העכשווית. צריך לבדוק את כל התהליכים שהובילו למלחמת לבנון השנייה, שמנעו מיגון של הצפון על חשבון יחידות שלמות שעסקו בהגנה על התנחלויות בעזה, שהובילו גם הם להרוגים ולאבדות כבדות. צריך לבדוק את חולשת הצבא שלא התאמן, חוסרים בציוד. כל זה לא קרה אך ורק באשמת הממשלה הנוכחית, זה שנים של טיוח. גם מלחמת יום כיפור פרצה בגלל קונספציה ארוכת טווח שטענה שהשטחים מגנים עלינו מפני התקפות פתע".

 

יש מקום להשוואה בין נקודת השבר שעמה נדרשה החברה הישראלית להתמודד אחרי יום כיפור למקום שבו אנו נמצאים היום?

 

"אני חושב שלא. אסור לשכוח שביום כיפור הסכנה היתה גדולה בהרבה, התוצאות המיידיות היו קשות והאבדות היו לאין שיעור נוראות יותר. בסופה של מלחמת לבנון השנייה צבא לבנון ירד מהדרום והכוח הבינלאומי נפרש על הגבול. זה לא שרצינו שטחים בלבנון, ביקשנו שקט. עם כל החולשות, הפגמים והמחדלים שהתגלו, אני חושב שהתוצאות הן לא רעות".

 

לא לשקוע במרה שחורה

יהושע מבקש להעביר מסר של אופטימיות זהירה או לפחות לא לשבור את המורל. אז נכון, עניין השחיתויות הפושה מעכיר את רוחו ומדאיג אותו מאוד, ובכל זאת הוא מבקש שלא תיפלו לפסימיות.

"עניין השחיתויות זה דבר איום ונורא ובזה צריכה לטפל המשטרה ואנשי החוק בכל המרץ", הוא אומר, "אבל עם כל זאת אסור לאבד אמון בעצם המבנה הדמוקרטי שלנו ובהחלטות שמתקבלות בפרלמנט. אם אין לנו אמון בשלטונות זה חמור מאוד".

 

אתה אופטימי?

 

"אני לא יכול להרשות לעצמי להיות פסימי. ראינו את האבידות האזרחיות במלחמה הזו, שאגב, אותם ועדת וינוגרד פשוט שכחה. במלחמה הבאה יהיו יותר אזרחים שיהרגו וצריך למנוע את זה בכל מחיר"

 

איך עושים את זה?

 

"הולכים קדימה. לא שוקעים במרה שחורה. מתמקדים בתהליך השלום עם הפלסטינים, ויותר חשוב ואפשרי, עם הסורים. בקרב הפלסטינים אני לא יודע אם יש לנו פרטנר אבל עם סוריה אני חושב שיש. הסכם עם סוריה ינטרל את האיום האיראני, יפסיק את פעילות החיזבאללה ויוציא מהאזור כמות אדירה של חומר נפץ. הפלסטינים הם לא איום קיומי אבל סוריה, איראן ועיראק הם יורה רותחת של טרור. זה מאד מסוכן לישראל".

 

אתה חושב שהסכם עם סוריה ריאלי יותר משלום עם הפלסטינים?

 

"כן. אני חושב שאיתם הסכמים הם הסכמים. אסור לשכוח את הסכם הפרדת הכוחות ברמת הגולן שנמשך כמעט 37 שנים. הם יכלו לעשות צרות אם הם רוצים, אבל הם בחרו לכבד אותו. סוריה היא ארץ חילונית, אני חושב שנוכל להגיע איתם להסכם כמו שהגענו עם המצרים. לגבי הפלסטינים אני חושב שעד שהם לא יצאו מהכאוס הפנימי שלהם, יהיה קשה לדבר איתם, אבל נוכל להגיע להסכמים חלקיים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. חייב להמשיך קדימה
צילום: גיל יוחנן
לאתר ההטבות
מומלצים