שתף קטע נבחר

בלומנטל במבחן בוזגלו: מגיעה חנינה?

פרופ' עמנואל גרוס תוקף את הפוליטיקאים ואישי הציבור, הקוראים לחון את הח"כית לשעבר: "לא מגיע לה יחס מועדף". השר לשעבר פורז: הנסיבות האישיות דורשות הקלה

במערכת הפוליטית ומחוץ לה הולכים ומתרבים הקולות הקוראים להקל בעונשה של נעמי בלומנטל, ולהמתיק את המאסר בפועל שנגזר עליה בעבודות שירות. הנשיא החמישי, יצחק נבון, פנה לממלאת-המקום, דליה איציק, בבקשה להקל בעונש. הח"כית לשעבר, שהורשעה בשוחד בחירות בפרשת "סיטי טאוור" וערעורה נדחה, עתידה לשבת בכלא שמונה חודשים. 

 

פרופסור עמנואל גרוס, מומחה למשפט באוניברסיטת חיפה, תקף בחריפות את אלו שמבקשים להעניק חנינה או להקל בעונשה של בלומנטל. "בית המשפט התרשם מהאופי החמור של העבירות ומהאדם שעבר אותן. השופטים לא התעלמו מהנסיבות האישיות, ודווקא משום כך בית המשפט לא הגזים בעונש המאסר בפועל, כפי שהוא היה יכול לעשות. בית המשפט אמר מצד אחד שמדובר בעבירות קשות, אבל מצד שני אין לה עבירות קודמות והיא פעלה למען המדינה הרבה שנים. בית המשפט התרשם שבגלל האופי החמור של העבירות צריך להתקיים מרכיב של עונש מאסר בפועל".

 

בנוסף העלו כמה אנשי ציבור טענות כי יש להקל בעונשה של חבר הכנסת לשעבר, מאחר ובעלה פרופ' מיכאל בלומנטל נפטר לפני כמה שבועות. על-כך אומר גרוס: "השאלה היא מה היה עושה בית המשפט אם הטרגדיה היתה קודם לפסק הדין ואני משוכנע שהוא לא היה משנה את פסק דינו. הכלל שצריך להנחות הוא שככל שהעבירות בעלות אופי יותר חמור היכולת להתחשב בנסיבות האישיות הולכת ופוחתת".

 

פרופ' גרוס סבור כי אם אדם אחר, שאינו איש ציבור, היה מבקש חנינה מסיבות דומות ספק אם הנשיא היה מאשר זאת. "מובן שיש גם מימד נוסף והוא השיוויון בפני החוק, זהו המבחן שצריך להיות. אני לא חושב שדווקא משום שהיא גברת בלומנטל, חברת הכנסת לשעבר, היא צריכה לזכות ביחס מועדף. אני לא אומר שההפך הוא הנכון. לו היתה מתרחשת טרגדיה במשפחתו של בוזגלו, אני לא מניח שהיו נאספים מספיק אנשים להגנתו".

 

על השאלה האם ממלאת מקום נשיא המדינה, דליה איציק, צריכה להתחשב באותם גורמים בהענקת חנינה לבלומנטל, הוא אומר: "הנשיא אינו ערכאת ערעור, זה לא הליך נכון וראוי. אין שום דבר שבית המשפט לא לקח בחשבון, עם כל הטרגדיה שבעניין שאירעה לבלומנטל, בית המשפט לא היה משנה מאומה"

 

פורז: היא נענשה מספיק

לעומת זאת סבור שר הפנים לשעבר, אברהם פורז, כי יש להקל בעונשה של בלומנטל. "צריך להקל בעונש בגלל הנסיבות האישיות. היא לא נמצאת יותר בחיים הפוליטיים, היא לא חברת כנסת והיא גם לא תוכל לחזור ולהיות חברת כנסת. דבר נוסף אחותה נפטרה לפני שנתיים, בעלה נפטר לפני עשרה ימים. אני חושב שבנסיבות האלה היא נענשה מספיק. על כל הטעויות שעשתה היא כמובן תשלם קנס ותרצה עבודות לציבור שירות וזה מספיק. בלומנטל כבר לא צעירה - היא בת 64. מאסר בפועל לפי דעתי זה בגדר התעמרות".

 

לדברי פורז, בלומנטל היא לא האדם היחיד שמועמד לקבלת חנינה. "מאות מקרים בשנה שמקבלים חנינה, אנשים פשוטים לגמרי ניחנים. מוסד החנינה הוא מוסד ידוע ומיועד לכולם. אני לא חושב שבגלל שהיא חברת כנסת אז היא צריכה להיות כזאת שלה לא יתנו לה חנינה. אני לא חושב שצריך להפלות לטובה, אבל גם לא להפלות לרעה. בישראל עונש של רוצחים מומתק לפעמים - למה על רוצחים אפשר להקל ונעמי בלומנטל צריכה לרצות את עונשה עד היום האחרון? מוסד החנינה בא לתקן משהו שהוא מלפנים משורת הדין לדעתי לא ידעו בזמן שניתן פסק הדין את מצבו של בעלה".

 

לאחרונה התאלמנה בלומנטל, ובראיון טלוויזיוני ביקש בנה בדמעות הקלה בעונש. הבקשה טרם הוגשה רשמית, ומי שצפויה להתמודד עמה היא ממלאת-מקום הנשיא - לאחר קבלת המלצתו של שר המשפטים, פרופ' דניאל פרידמן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
בלומנטל. 8 חודשי מאסר בפועל
צילום: עופר עמרם
צילום: צביקה טישלר
פרופ' גרוס. שוויון בפני החוק
צילום: צביקה טישלר
צילום: אלכס קולומויסקי
פורז. עבודות שירות יספיקו
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים