שתף קטע נבחר

הספרניות נושמות לרווחה

התיקון, יוזמה של הרב מלכיאור וכמה אנשי רוח, יגדיל משמעותית את התקציב המזערי שמקצה המדינה לנושא. אחרי שנים של דיווחים על סגירת ספריות, הספרנים וקהל הקוראים יכולים לנשום לרווחה

במהלך שש השנים הקרובות תגדיל הממשלה בהדרגתיות את תמיכתה המינורית עד כה בספריות העירוניות ברחבי הארץ בסכום של 66 מיליון שקל. הסיבה: תיקון לחוק הספריות שמבקש בימים אלה ח"כ מיכאל מלכיאור, יו"ר ועדת החינוך בכנסת, להעביר. ההצעה, שסוכמה בשיתוף עם נציגי האוצר, עברה קריאה טרומית ועתידה לעבור בקריאה ראשונה בתחילת השבוע הבא במסגרת שבוע הספר העברי.

 

יו"ר מרכז השלטון המקומי, עדי אלדר, התחייב כי הרשויות המקומיות הממנות כיום 92% מתקציבי הספריות, העומד על סכום של כ-151 מיליון שקל, לא יקצצו בשל כך בתקציבים המוקצים לספריות בתחומן. על רקע פרסומים לא מבוטלים על סגירת שעריהן של ספריות ברחבי הארץ בשל מצבן התקצובי העגום, מדובר בחמצן שיועיל להמשך קיומן של 1100 הספריות הפועלות ב-220 ישובים ברחבי ישראל. "חוק הספריות הציבוריות, שקיים משנת 1975, מעולם לא קבע באופן ברור את שיעור ההשתתפות של מנהל התרבות במשרד הממונה על הספריות שהוא כיום משרד המדע, התרבות והספורט", אומר ויקטור בן נעים, הממונה על מחלקת הספריות במנהל. "למרות שציפו מאתנו, על פי רוח החוק,להשתתף במחצית ההוצאות של הספריות הציבוריות, השתתפנו עד כה רק ב-10%. אז נכון בשנות השבעים תמך המנהל ב-40% מכלל ההוצאות אבל סייע לשבעים מוקדים בלבד. כיום אנחנו תומכים ב-220 מוקדים".

 

העוגה רק גדלה

באופן מפתיע שנת 2006 היא השנה הראשונה שבה החליטה מדינת ישראל לתמוך בספריות הציבוריות של תל אביב, חיפה ורמת גן. הסיבה לכך, לדברי בן נעים, קשורה במדיניות המשרד לסייע בראש ובראשונה לישובי הפריפריה ועיירות פיתוח. "בהדרגה הוספנו גם ישובים יותר ותיקים שלא היו להם ספריות ראויות כמו ראשון לציון, כפר סבא ונהריה. העוגה גדלה, גם אם מדובר באופן לא מספק. ההשתתפות שלנו עם הזמן כללה יותר ויותר ספריות וכיום אנחנו תומכים בכל הספריות העירוניות הקיימות". בן נעים מציין כי לעת עתה 34 ישובים ערביים ברחבי ישראל לא מקבלים סיוע ובכללם טורעאן ורהט, ישובים שאין בהם ספרייה כלל ועיקר. "אנחנו מודעים לבעיה ונמצאים בעיצומו של תהליך הקמת תשע ספריות בישובים ערביים ברחבי הארץ", מדגיש בן נעים.

 


בספריות נושמים לרווחה

 

בנייר העמדה שהגיש מרכז המחקר והמידע של הכנסת בנושא הספריות הציבוריות, צוין כי בניגוד לחוק הספריות שבו נכתב במפורש כי גביית דמי מנוי בספריות העירוניות אסור, רבות הספריות הפועלות בישראל שגובות בכל זאת כסף ממנויים. לדברי בן נעים, היקף ההכנסות ממנויים נאמר בסכום של בין 10-12 מיליון שקל בשנה. "זה נכון שיש רק מיעוט ששומר על החוק אבל זה לא שהעלמנו עין, עד כה לא היה לנו נשק אמיתי להשתמש בו ולא היתה כל דרך לאכוף את החוק", הוא אומר, "הועיל והשתתפנו רק ב-10% מההוצאות עיקר הנטל נפל על הרשויות המקומיות שהחליטו בכדי לאזן במקצת את ההוצאות, לגבות תשלומים מהקוראים. מנהל תרבות קיצץ חלק מההקצבה לספריות שגבו דמי מנוי בניגוד לחוק, וזה מרביתן". במסגרת התיקון וההשתתפות המשמעותית יותר של מנהל תרבות בתקציבי הספריות, מקווה בן נעים שמשרד התרבות יוכל לדרוש לאכוף לחלוטין את החוק.

"מי שיגבה תשלומים בניגוד לחוק, יפסיד לגמרי את ההקצבה", הוא אומר מפורשות.

 

פני הספריות כפני הרשויות

אורלי און ממרכז ההדרכה לספריות, עמותה עצמאית שפועלת כגוף מקצועי המספק שירותים לספריות ולספרנים בישראל וכזכיין של משרד התרבות, מברכת על הגידול ההכרחי בתקצוב. "הספריות הצליחו לשרוד למרות הקיצוצים, מה שמורה על נחיצותן", היא אומרת, "במשך שנים המדינה התנערה מנושא הספריות והשאילה אותן לטיפול הרשויות המקומיות שנמצאות במצב איום. פועל יוצא של זה הוא שפני הספריות הן כפני הרשויות שבהן הן יושבות. במקומות שבהן ראש העיר לא מתעניין בנושא, כמו בירוחם, הספריה נסגרה. במקומות שבהם זהו נושא חשוב ומהותי לראש העיר, כמו בחולון, יש ספריה מפוארת. הגידול בתקציב יאפשר היערכות מחדש, הגדלת סניפים והגדלת הפעילות בהם, היקף רכישה גדול יותר. זה יפיח רוח חדשה בספריות וישנה את התמונה באופן דרמטי". כיום, כך על פי נתוני מנהל תרבות, יש כ-700 אלף מנויים בספריות המפוזרות ב-220 ישובים. אם כיום רוכשות הספריות כ-25% בלבד מכמות הספרים, התקליטורים ושאר המוצרים הנלווים המומלצים על ידי המחלקה לספריות במנהל תרבות בשל התקצוב הנמוך, הגידול בתקציב, מאמינים במשרד, יאזן את התמונה. "הספריות יקנו מספר רב יותר של עותקים שיאפשר למנויים גישה נוחה יותר גם לרבי המכר", אומר בן נעים, "אם היום ספריה ממוצעת קונה שני עותקים של 'הארי פוטר', הגידול יאפשר לה לקנות חמישה עותקים של הספר.

 

"זה משמעותי. זה גם יגדיל את היקף הפעילות השוטפת כמו מפגשים עם סופרים, שעות סיפור, הגדלת כוח אדם והארכת שעות הפעילות בספריות. כל זה נגזרת של הגידול בתקציב".

 

חבר הכנסת מלכיאור שעשה נפשות להצעת החוק, נושם היום לרווחה. "זהו הישג משמעותי ביותר שיציל את הספריות מקריסה", אמר מלכיאור, "זהו הישג גם לאנשי הרוח, לספרנים והסופרים שנאבקו יחד איתי להעלאת מצוקת הספריות הציבוריות לסדר היום הציבורי. עתה יוכלו הספריות הציבוריות לחדש את מאגרי הספרים ולפתח אמצעים טכנולוגיים שייעלו את העבודה מול הקוראים ולבטל את דמי השימוש לקוראים, הנגבים היום בניגוד לחוק בגלל המצוקה התקציבית".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלכיאור. הצליח להגיע לסיכום עם האוצר
צילום: גיל יוחנן
לאתר ההטבות
מומלצים