שתף קטע נבחר

מזוז נגד פרידמן: מה בוער לך לשנות?

היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, תוקף בחריפות את הצעתו של שר המשפטים, דניאל פרידמן, לשנות את הרכב הוועדה לבחירת יועץ משפטי: "מדוע הבהילות בשינוי בעת הזאת - ללא תיאום, בדיקה ודיון ציבורי?" לדעת מזוז, שינוי בעיתוי הנוכחי של שחיתות שלטונית גואה, מעביר מסר שלילי

עימות בצמרת משרד המשפטים: הקרב בין שר המשפטים, דניאל פרידמן, ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, עולה מדרגה הערב (יום ה'). לאחר ששר המשפטים הגיש הבוקר הצעה לממשלה לשנות את הרכב הוועדה לבחירת היועץ המשפטי לממשלה, קורא מזוז לממשלה לא לאשר את ההצעה. הבוקר דווח ב"ידיעות אחרונות" כי פרידמן מציע למנות שר משפטים לשעבר או יועץ משפטי בדימוס ליו"ר הוועדה במקום שופט עליון בדימוס.

 

 

היועץ מזוז מפרסם הערב הודעה בת 40 עמודים לקראת ישיבת הממשלה שתדון בהרכב ועדת האיתור. לדבריו, "קיימת בעייתיות רבה גם בעיתוי היוזמה לשינוי המוצע. הגברת המעורבות הפוליטית בהליך מינוי היועץ המשפטי לממשלה, דווקא במציאות של שחיתות שלטונית גואה, ושל חקירות נגד אנשי ציבור, מעבירה מסר ציבורי מאוד שלילי מצד הממשלה לציבור, גם אם השיקולים הם אחרים"

 

מזוז מתנגד נחרצות לשינוי המלצות ועדת שמגר, שהוקמה לאחר פרשת בר-און חברון. אז מונה רוני בר-און, היום שר הפנים, למשרת היועץ המשפטי לממשלה, במסגרת מה שנחשד כדיל פוליטי. "הצעות השינוי נוגדות חזיתית את התפיסה שביסוד המלצות ועדת שמגר".

 

הוא תמה: "עולה אפוא השאלה: מדוע לשנות? מה קרה מאז החלטת הממשלה שמצדיק היום שינוי? ומדוע הבהילות בשינוי בעת הזאת - ללא תיאום, בדיקה ודיון ציבורי? גם אם סבור שר המשפטים שנדרשת בחינה מחודשת של הנוהל שנקבע, האם לא מתבקש בנסיבות כאלה לקיים הליך חשיבה מסודר, או לפנות לוועדת שמגר לקבלת עמדתה? האם זה המסר לוועדות ציבוריות שהממשלה ממנה"

 

יועץ משפטי איננו "פקיד ממשלתי"

מזוז עוקץ את פרידמן, שאמר לאחרונה שמזוז הוא עובד ציבור: "אני מוצא לנכון להוסיף כי היועץ המשפטי לממשלה אינו 'פקיד ממשלתי'. הוא ראש התביעה הכללית - האמורה לפעול מתוך אי-תלות מוחלטת בממשלה. הוא מופקד על אכיפת החוק, על שמירת חוקיות פעילות הממשלה, ועל הגנת האינטרס הציבורי - ומכאן ההכרח, כלשון ועדת שמגר, באי-תלותו ברשויות השלטון. זהו גם הטעם לשיתוף הרשויות השונות בהליך המינוי, תוך הותרת החלטת המינוי הסופית בידי הממשלה". 

 

הוא חוזר להחלטת הממשלה לעניין הליכי מינוי היועץ המשפטי לממשלה, שבה אימצה את המלצות ועדת שמגר. וכך כותב לחברי הממשלה: "מדובר בוועדה מקצועית נכבדה ובכירה ביותר, אשר מלבד נשיא בית המשפט העליון (בדימוס), מאיר שמגר, כיהנו בה כחברים שלושה שרי משפטים לשעבר - חיים צדוק ז"ל, פרופ' דוד ליבאי ועו"ד משה נסים, וכן פרופ' רות גביזון".

 

לטענת מזוז, "ועדת שמגר גיבשה את המלצותיה לאחר עבודה מקיפה ויסודית, במסגרתה גם שמעה עמדות מעשרות עדים, והמלצותיה אושרו פה-אחד על-ידי הממשלה אשר גם בירכה בהחלטתה את הוועדה 'על עבודתה המעמיקה ועל תרומתה החשובה לשלטון החוק בישראל'".

  

 

מזוז מונה לפני כשנתיים לתפקידו וגבר על יתר המועמדים דווקא בגלל הרכב הוועדה. לו היה הרכב פוליטי בוועדה, ספק אם היה מתמנה. בראש ועדת האיתור עומד כיום שופט עליון בדימוס, שמונה על-ידי נשיא בית המשפט העליון. בוועדה חברים שורה של משפטנים בכירים, בכללם שר משפטים לשעבר ו/או יועץ משפטי לממשלה. פרידמן כאמור רוצה להפוך את הקערה על פיה ורוצה למנות שר משפטים או יועץ משפטי לשעבר לעמוד בראש הוועדה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזוז מתנגד
צילום: גיל יוחנן
צילום: יואב גלאי
להצעה שפרידמן העלה
צילום: יואב גלאי
מומלצים