שתף קטע נבחר

אולמרט במחווה לפלסטינים: נשחרר 250 אסירים

בתום הפסגה המרובעת בשארם א-שייח פנה אהוד אולמרט במסר של פיוס אל הרשות הפלסטינית והודיע כי בצעד של מחווה לאבו מאזן יניח בפני הממשלה בישיבתה הקרובה הצעה לשחרר 250 אסירי פתח ללא דם על הידיים. ראש הממשלה הוסיף כי הוא מאמין שאבו מאזן פועל לשחרורו של גלעד שליט אך ציין שגם יו"ר הרשות "ניצב מול איום החמאס ואטימותו". לאזרחים הפלסטינים הבהיר: "אין לנו רצון לשלוט בכם או יומרה לנהל את חייכם"

פסגת שארם א-שייח הסתיימה במסר של אופטימיות ותקווה לשיתוף פעולה. ראש הממשלה, אהוד אולמרט, פנה אמש (ב') ישירות אל העם הפלסטיני והבהיר כי לישראל אין כל כוונה להכתיב את אורח החיים ברשות. הוא חיזק את הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, הביע בפניו את רצונו לפעול יחד כדי לחתור לפתרון מדיני וקרא למנהיגים הערביים באזור לתמוך בו במאמציו להביא לחידוש המשא ומתן בין ישראל לרשות.

 

בנאומו בתום הפסגה המרובעת - בה לקחו חלק גם מלך ירדן עבדאללה והנשיא המצרי חוסני מובארק - התייחס אולמרט בין היתר לפרסום הקלטת בה נשמע גלעד שליט מדבר, לראשונה מאז נחטף לפני שנה. "אבו מאזן התחייב בפני כי יפעל לשחרורו של שליט", אמר ראש הממשלה. "אני מאמין כי כוונותיו כנות, אך גם הוא ניצב מול איום החמאס ואטימותו".

 

במטרה לחזק את אבו מאזן וכמחווה של רצון טוב גילה אולמרט בנאומו: "החלטתי היום כי בכוונתי להביא בפני הממשלה בישיבתה הקרובה, הצעה לשחרר 250 אסירים חברי הפתח שאין דם על ידיהם, תוך התחייבות שימנעו לעסוק שוב בטרור".כבר בשבוע שעבר דווח ב-ynet  פניה שנעשתה מצד הפתח לירושלים בבקשה לשחרר אסירים אולם בלשכת אולמרט הכחישו כי מתקיים משא ומתן בנושא זה.

 

"אני פונה למשפחות האסירים - אני מבין עד כמה אתם מתגעגעים ליקיריכם", המשיף אולמרט. "כמו שחשוב לכם להחזיר את הבנים הביתה, כך גם לנו. לא נחדל ולא נרפה עד שנשיבם אלינו. ארגוני הטרור מגלים אכזריות שוב ושוב. הם מנסים להפעיל מניפולציות דוגמה לזו שחווינו היום וזה לא ילך".

 

"מנהיגי האיזור, תנו לי את התמיכה, הסיוע והגיבוי"

בנוגע לשאיפתו להיות שותף לייצוב הרשות הפלסטינית אמר אולמרט: "בכוונתי למצות כל דרך על מנת לא להכזיב תקווה זו. אני אופטימי מטבעי ואני רואה גם סיכוי. נוצרה הזדמנות לקדם את התהליך המדיני באזור. הממשלה החדשה ברשות הפלסטינית - המכירה בזכות קיומה של ישראל, בפתרון של שתי מדינות ונכונה ליישם את ההסכמים שנחתמו עימה - היא ממשלה שבה אין חברים בארגון טרור. זו ממשלה שאנו מכירים בה. נפעל יחד ליישם את מפת הדרכים ולקדם את המטרות הניצבות מולנו.

 

"הודעתי לאבו מאזן שנעביר לממשלתו את כספי המסים ונחדש את שיתוף הפעולה בינינו", הוסיף אולמרט. "נחדש ונרחיב את יחסי המסחר בינינו ונוביל לרווחה כלכלית. תושבי יהודה ושומרון ירגישו כי הבחירה בדרך של שלום פותחת דרך לחיים שלווים וטובים יותר. נמשיך לספק לאוכלוסייה זו חשמל, מים, מזון ותרופות. אין לנו עניין להעניש אוכלוסייה זו. אני ער לתקופה הקשה שאתם (האזרחים, ר.ס) עוברים - לקשיים, למכאובים ולאתגרים. העמים שלנו למודי סבל וכאב מהעימותים ומהמלחמות שהיו בינינו".


אולמרט עם אבו מאזן בשארם. מסר של שיתוף פעולה (צילום: רויטרס)

 

במסר אל אזרחי הרשות הפלסטינית, שסבלו בחודש האחרון מאלימות קשה במסגרת המאבק בין הפלגים, אמר אולמרט: "אין לנו רצון לשלוט בכם או יומרה לנהל את חייכם. אין לנו כוונה להחליט בעבורכם. קרב היום שבו תוכלו לחיות במדינה שלכם לצד מדינת ישראל". ראש הממשלה הדגיש כי הוא נחוש להעניק תקווה לעמי האזור וכי התנאים לכך הבשילו, למרות האירועים הקשים האחרונים ברצועת עזה.

 

"אני רוצה לפנות במישרין למנהיגי מדינות ערב", אמר ראש הממשלה לעמיתיו לפסגה. "איננו יכולים להתעלם מהקריאות הכנות לנורמליזציה (של הרשות) עם ישראל. זהו הזמן שלכם לא להגיד 'אחר כך'. תנו לנו את התמיכה, הסיוע והגיבוי. זה לא קל. לכל אחד מכם יש את הביקורת המצפה לו מבית. עמיתי, אבו מאזן, ישמע ביקורת עם חזרתו לרמאללה. יריבי הפוליטיים לא יחסכו ממני ביקורת עם שובי לירושלים. ישאלו את כולנו 'למה?' והתשובה שלנו תהיה - למען עמינו, למען התקווה ולמען השלום. זו צריכה להיות התשובה של כולכם. אני פונה לכל המנהיגים - אל תמתינו להתפתחויות - נצלו אותן".

 

"בלווייתו של יצחק רבין אמר המלך חוסיין ז"ל - 'הבא נרים קולנו ולא נשקוט ובואו נאמר לאלו החיים בחשיכה, כאן אנו עומדים, זהו מחננו, מחנה השלום'. באותו מעמד אמרת אתה, מובארק, 'אנו חייבים להכפיל את המאמצים בשביל שלום צודק".

 

"עמיתי נשיא הרשות הפלסטינית", פנה אולמרט אל אבו מאזן שישב לצידו והאזין לדברים. "משאת נפשנו היתה ונותרה להגיע לשלום איתכם. אני מאמין כי גם אתה ומרבית עמך שותפים לכך. יחד נוכל להפוך את חלקת הארץ הזו למקום של שכנות ושלום למען הדורות הבאים".

 

אבו מאזן: "שותפי אולמרט, בידינו לבחור את הדרך בה נלך"

יו"ר הרשות הפלסטינית, שדיבר אחרי אולמרט, השיב לראש הממשלה הישראלי: "אזורנו על פרשת דרכים - או דרך השלום או דרך האלימות. בידינו לבחור את הדרך שבה נלך. אני פונה לשותפי אולמרט לפתוח במשא ומתן על פי לוח זמנים מוסכם למען הקמת מדינה פלסטינית עצמאית, שבירתה ירושלים המזרחית ושתחיה בשלום ובביטחון לצד שכנתה ישראל.


מנהיגי האיזור בפסגה בשארם. מסר אופטימי (צילום: משה מילנר, לע"מ) 

 

"יש לנו אחריות כלפי עמינו לממש את השאיפות של הרוב הגדול ולהביא לשלום כולל, שלום של קבע וסיום הסכסוך. חרף הפצעים של העם הפלסטיני ועקב שפיכת הדמים שהיתה בעזה, אני נחוש להמשיך ללא שהות וללא ייאוש".

 

נשיא מצרים, חוסני מובארק, אמר בהצהרת הסיכום: "שארם א-שייח היא סמל של שלום. היא ההוכחה שגם שלום שנראה רחוק ניתן להשגה באמצעות החלטות אמיצות. הפסגה הזו באה בעקבות פסגה קודמת שנערכה כאן לפני שנתיים. בזירה הישראלית והפלסטינית היו התפתחויות רבות מאז, אך גם ראינו קיפאון בתהליך השלום. מצרים עשתה כל מאמץ כדי לשבור את הקיפאון. קראתי לכנס את הפסגה הזו כדי לחדש את התקווה, שהרי זו שאיפה משותפת לפלסטינים, לישראלים ולעולם כולו.

 

"הגענו להבנה לגבי החוקיות הפלסטינית הלגיטימית ולגבי הצורך לחזק את אבו מאזן והרשות הפלסטינית בצורך להכיל את הסכנות ההומניטריות", אמר מובארק בעקבות האירועים האחרונים ברצועה. "הרגשתי שהחזרה לדו-שיח בין הזירות הפלסטיניות כדי להגיע למכנה משותף, הינו צורך דחוף. דרושה עמדה פלסטינית משותפת".

 

עבדאללה מלך ירדן עבדאללה דיבר גם הוא על הצורך המיידי בהוצאת התהליך המדיני בין ישראל לפלסטינים מקפאונו. "אני מתחייב להפעיל מחדש יוזמת שלום אמיתית", אמר מלך ירדן. "יש להתקדם על פי עיקרון של שתי מדינות - מדינה פלסטינית בגדה וברצועה, לצדה של ישראל. כדי להשיג מטרה זו, אין מנוס אלא לפתוח במשא ומתן רציני".


פורסם לראשונה 25/06/2007 20:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט ומובארק בשארם
צילום: משה מילנר, לע"מ
צילום: רויטרס
מובארק. דרושה עמדה משותפת
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
יו"ר הרשות, אבו מאזן, בשארם
צילום: רויטרס
מומלצים