שתף קטע נבחר

"הפכנו את מפלת הפתח להזדמנות לשלום"

ראש הממשלה אולמרט הבטיח בנאומו בפסגת שארם לשחרר 250 אסירי פתח, קרא למנהיגי האיזור לחזק את אבו מאזן ולסייע בחידוש תהליך השלום, ובכך השלים את מהלך החייאת הגזרה המדינית בו החל לפני שבוע בוושינגטון. כעת, אומרים אנשיו, נמצא הכדור במגרש של אבו מאזן: "ראש הממשלה הוכיח את רצינותו, עכשיו חובת ההוכחה על הנשיא הפלסטיני. הוא צריך להראות שהוא עשוי מחומר של מנהיג"

עם נאום עמוס במסרים של שלום ושיתוף פעולה עם מנהיגי האזור ובראשם נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן, חזר ראש הממשלה שבע רצון ארצה מפסגת שארם א-שייח. "בתוך שמונה ימים הצליח אהוד אולמרט להפוך את מפלת הפתח בעזה לסיפור של הזדמנות לדיאלוג לשלום. ארצות הברית עומדת מאחוריו, כל הקווארטט מאחוריו, ועכשיו גם המדינות הערביות המתונות", אמר גורם בפמליית ראש הממשלה, עם שובו ממצרים.

 

שחרור אסירים: כיצד קובעים מי חוזר הביתה?

 

למרות הבעת שביעות הרצון יש להדגיש כי מדובר בפסגה הצהרתית בלבד, שלא פרצה שום דרך לפתרונות מעשיים לבעית הטרור החמאסי בעזה. כמו כן יש לזכור שפסגות קודמות הניבו הצהרות דומות, אך בחלק מהמקרים ההצהרות לא תורגמו למעשים, וביניהן גם שלושה מפגשי פסגה בשארם א-שייח עצמה.

 

פסגת שארם אתמול, במסגרתה הודיע אולמרט כי יניח בפני הממשלה בישיבתה הקרובה הצעה לשחרר 250 אסירי פתח כמחווה של רצון טוב כלפי אבו מאזן, אינה מנותקת מביקורו בשבוע שעבר בוושינגטון. בפגישותיו עם הנשיא ג'ורג' בוש טווה ראש הממשלה הישראלי את הקונספציה כי יש לנצל את ההזדמנות של מפלת הפתח בעזה, ולהופכה למבוא לדיאלוג מדיני.

 

הפסגה אמש הייתה אם כן מחווה לאישור תחילתו של תהליך זה כלפי מדינות הקהילה הבינלאומית. אבל היה בה גם מסר פנימי של כל אחד מארבעת האישים - אולמרט, אבו מאזן, המלך עבדאללה והנשיא מובארק - כלפי עמו שלו. אולמרט בתביעתו למלחמה בטרור, מובארק ועבדאללה בקריאתם לאחדות ערבית ואבו-מאזן בהציגו תביעות פלסטיניות מישראל.

 

אולמרט נתן בידי מחמוד עבאס נדוניה להביא לעמו, שעבר את אחת התקופות הקשות בהיסטוריה. הוא הביא איתו לשארם א-שייח הפתעה - ההצהרה על שחרור 250 אסירי הפתח. מחוות נוספות, כמו היענות למתן השריוניות והאפודים לפתח והכוונה להקל על חיי האוכלוסייה ביהודה ובשומרון באמצעות פתיחת מחסומים, רק חיזקו את תחושת שלושת המנהגים הערביים שנועדו עימו, שכוונותיו רציניות. לכך יש להוסיף את המחוות עליהן דיווח סאיב עריקאת, על כך שאולמרט נכון להגיע להסכם חסינות למבוקשי פתח בגדה, ונסיגה לקווי ה-28 בספטמבר 2000, יום עלייתו של שרון להר הבית, בערי הגדה.


ארבעת המנהיגים. פסגה אופטימית (צילום: משה מילנר, לע"מ)

 

"ראש הממשלה במחוותיו הוכיח כוונות רציניות לקדם דיאלוג עם אבו מאזן", אומר גורם מדיני ישראלי בשארם א-שייח. "עם זאת, גם בשיחות בתוך החדרים הסגורים ובוודאי בשיחות בארבע עיניים, הוא תבע מאבו-מאזן הוכחות לרצינותו. רצינות למלחמה בטרור, רצינות בכוונתו לקיים דיאלוג מדיני עם ישראל, רצינות בכוונתו להנהיג את העם הפלסטיני לדיאלוג לשלום", אמר.

 

"אבו מאזן צריך להוכיח האם הוא בנוי מחומר של מנהיג"

ראש הממשלה אולמרט הגיע לשארם א-שייח מוכן עם נאום המחוות ובראשן שחרור האסירים. למרות הכחשות קודמות, התכוון אולמרט להפתיע את עמיתיו לפסגה, כמו גם את יריביו מבית, חברו לקואליציה אביגדור ליברמן והאופוזיציה בראשות נתניהו. בדרך פיזרו אנשיו מסרים מטעים כאשר דחו מכל וכול עד ערב לפני הפיסגה כל כוונה לשחרר אסירים לידי אבו-מאזן. אולמרט היה נחוש לשמר זאת כהפתעה, כדי להוכיח שחיזוק אבו-מאזן הוא אכן מטרה שהציב מולו.

 

לאחר הפיסגה בשארם, כך מבהירים גורמים בירושלים, מתחילה הדרך האמיתית. "ראש הממשלה הוכיח רצינותו, עכשיו חובת ההוכחה על אבו-מאזן. ראשית הוא צריך לעמוד בשלושת תנאי הקהילה הבינלאומית, קרי הכרה בישראל, עמידה בהסכמים קודמים איתה וחזרה מדרך הטרור. כמו כן הוא חייב להילחם בטרור כדי לזכות במחוות נוספות. זאת בדרך להשגת אותו אופק מדיני, עליו דיבר ראש הממשלה בנאומו, ועליו שוחח עם הנשיא בוש בשבוע שעבר.

 

"חזון שתי המדינות לשני העמים, על פי מפת הדרכים מבית מדרשו של נשיא ארצות הברית, הוא האופק שראש הממשלה מציב כיעד. בינתיים מדובר ברעיון, שמילויו בתוכן הוא פועל יוצא של עמידת אבו-מאזן וממשלתו החדשה ביעדים שהציבו ישראל, מצרים, ירדן והקהילה הבינלאומית בפניו", אמרו הגורמים המדיניים.

 

"אבו מאזן יצטרך להלחם בטרור, לא לחזור לשיתוף פעולה עם החמאס ולהמשיך בדיאלוג שוטף עם ישראל, כדי לזכות בהמשך חיזוקו. חיזוק זה יבוא לידי ביטוי בהכרה בו, בהעברת כספי המיסים, שחרור אסירים, פתיחת מחסומים וחיזוק כוחות הביטחון שבראשותו, על פי הצעות הגנראל קית' דייטון".

 

אבו מאזן שב מפסגת קהיר קרוע בין שניים: מצד אחד תביעת אולמרט והקהילה הבינלאומית למלחמה בטרור. מאידך גיסא, קריאתו של נשיא מצרים לאחדות בין הפלגים הפלסטינים. אבו מאזן, כך אמר איש המשלחת הישראלית, צריך להוכיח עכשיו ממה הוא עשוי - האם הוא בנוי מחומר של מנהיג, אם לאו - "ועל כך נלמד בדרך הארוכה שעוד לפניו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט ומובארק. גייס את תמיכת המנהיגים
צילום: משה מילנר, לע"מ
עם אבו מאזן. הנשיא הפלסטיני במבחן
צילום: רויטרס
מומלצים