שתף קטע נבחר

בג"ץ דחה העתירה, רוצחי החיילים ישובו לירדן

ארבעת המחבלים הירדנים שרצחו את פנחס לוי ויהודה ליפשיץ ז"ל לפני 17 שנה, ישובו לממלכה ההאשמית בימים הקרובים ועשויים להשתחרר בעוד כשנה וחצי. בג"ץ דחה אמש את העתירה נגד המהלך, בנימוק כי אין הוא מתערב בעניינים מדיניים. לצד זאת העביר ביקורת על הממשלה, שהותירה את קיצור העונש בידי הירדנים ולא נתנה לכך משקל במסגרת קבלת ההחלטה

העתירה שהוגשה בתחילת השבוע נגד העברתם לירדן של ארבעת האסירים שהורשעו ברצח פנחס לוי ויהודה ליפשיץ לפני 17 שנה - נדחתה אמש (ד') על ידי בג"ץ. עם דחיית העתירה ניתנה למעשה החותמת הסופית למחווה המדינית עליה הצהיר ראש הממשלה אהוד אולמרט בפסגת שארם א-שייח ושקיבלה ביום ראשון את אישור הממשלה. כבר היום יועברו ארבעת המחבלים לירדן, בגשר שייח' חוסיין שבעמק בית שאן.

 

הארבעה יבלו את הלילה האחרון בישראל בבית הכלא "הדרים" שבשרון. בשעת בוקר הם יארזו את החפצים שלהם וסמוך לשעה תשע - יילקחו ע"י סוהרי הליווי של יחידת "נחשון" מבית הכלא היישר למעבר הגבול.

 

במהלך הדיונים בבג"ץ שוב עלתה האפשרות כי למרות הסיכום המוקדם לפיו ימשיכו הארבעה לרצות את מאסרם בירדן, הם עשויים להשתחרר מן הכלא כבר בעוד כשנה וחצי באמצעות חנינה.

 

זה שנים שירדן מבקשת להביא לשחרורם של ארבעת הרוצחים ובפסגת שארם האחרונה הכריז ראש הממשלה אולמרט כי כמחווה לעבדאללה מלך ירדן הם יועברו לממלכה ההאשמית להמשך ריצוי עונשם. לאחר שהממשלה קיבלה ביום ראשון החלטה לפיה המחבלים השפוטים יועברו לירדן, פנו ארגון אלמגו"ר ושרה לוי, אמו של פנחס ז"ל, אל בג"ץ במטרה שיהפוך את ההחלטה. בעתירתם טענו בין היתר כי מחוות מדיניות תוך שימוש ברוצחים הינן פסולות.

 

שופטי בג"ץ - בראשות מרים נאור - נימקו את החלטתם בכך שאין הם מתערבים בהחלטות מדיניות והוסיפו שאין כל חריג באישור הממשלה להעביר את ארבעת הרוצחים לירדן. עם זאת, לצד דחיית העתירה הביעו השופטים מורת רוח מהמהלך.

 

"באי נחת אני מצטרף לדעתה של חברתי, השופטת נאור", כתב השופט אלייקים רובינשטיין. "אכן גישתה מבטאת המשך מדיניות של בית המשפט באשר לפרקטיקה רבת שנים, אם גם שנויה במחלוקת, של ממשלות ישראל שעניינה שחרור אסירים עברייני טרור - אם כעסקה לשחרור ישראלים ואם כמחווה".

 

השופט רובינשטיין הוסיף כי "דמעותיה של גברת לוי, אמו של פנחס לוי עליו השלום, שגם דיברה בשם משפחתו של יהודה ליפשיץ עליו השלום, היא גם דמעתנו. רוצחיהם של חיילי צה"ל אלה לא ירצו ככל הנראה מלוא עונשם". רובינשטיין גם ביקר את פרקליטות המדינה, שהייתה מעורפלת ולא פירטה בפני השופטים באופן מדוייק את המשך ריצוי העונש בירדן: "צרם מה שנאמר בתגובת המדינה כי העתירה היא ביקורת מדיניות המתחפשת לעניין משפטי. ודאי כשמדובר בעותרת גברת לוי, אין הדברים במקומם".

 

הדרך הנכונה, לדברי רובינשטיין, היתה שהממשלה - אם היא סבורה שיש מקום לקצר את עונשם על הרוצחים - תכריז על כך בפה מלא ותבקש מנשיאת המדינה בפועל דליה איציק, לקצוב את העונש. רק לאחר מכן, הסביר, הייתה צריכה לומר כי מדובר בשיקול מדיני במקום להשתמש בחוקים אחרים שלא נועדו לכך.

 

"קו ישיר בין המלחמה בלבנון לשחרור המחבלים"

בסוף פסק הדין כתבה נשיאת בית המשפט העליון, דורית בייניש: "אף אני חשתי את כאבה של גברת לוי אשר דיברה בשמה ובשם המשפחות השכולות". היא הביעה תקווה כי ייעשה מאמץ במישור המדיני למנוע את שחרורם של האסירים גם מעבר לשנה וחצי.

 

ארגון נפגעי הטרור אלמגו"ר מסר בתגובה כי ביקורת שופטי בג"ץ על העסקה מלווה בזעם מצטבר אצל המשפחות השכולות: "קו ישיר עובר מהתנהגות אולמרט במלחמת לבנון אל הקומבינה לשחרור המחבלים במסווה של העברתם לירדן. הכל כדי לייצר ספינים מדיניים".

 

בעקבות החלטת בג"ץ לא הורגשו גילויי שמחה חריגים בקרב האסירים הביטחוניים בכלא "הדרים" וגם ארבעת האסירים הירדנים שההחלטה נגעה להם אישית לא הראו גילויי שמחה ושמרו על קור רוח, למרות הבשורה כי הם עוזבים את הכלא הישראלי.

 

החלטת בג"ץ ניתנה לאחר שבית המשפט הורה השבוע למדינה להגיש תשובות מפורטות לעתירה התובעת לבטל את העברת האסירים הירדנים לריצוי עונשם בממלכה ההאשמית. המדינה טענה בדיון כי אין בסמכות בית המשפט העליון להתערב בהחלטה מדינית של הממשלה, אך בג"ץ סירב לדחות את העתירה על הסף - ודרש את תשובת המדינה.

 

ההצעה לשחרור האסירים הירדנים הובאה לאישור הממשלה בעקבות בקשת בית המלוכה הירדני. האסירים שעניינים נדון, רצחו שני חיילי צה"ל לפני כ-17 שנים. בשבעה בנובמבר 1990 חדרו שלושה מסתננים מהגבול הירדני - סאלם יוסף סאלאמה אבו-ג'לון, ח'אלד עבד אל-ריזק אבו-ג'לון ואמין עבד אל-כרים אל-סנעא לישראל ונתקלו בכוח צבאי של צה"ל. במהלך ההיתקלות נהרג סרן יהודה ליפשיץ ז"ל. הם נעצרו יום לאחר מכן ונשפטו למאסר עולם מיום מעצרם, כאשר עונשם לא נקצב.

 

האסיר הירדני הרביעי הוא סולטאן טהה מוחמד עג'לוני, שחדר לישראל חמישה ימים מאוחר יותר, ב-13 בנובמבר. עג'לוני חדר למוצב של צה"ל ורצח את סמל ראשון פנחס לוי ז"ל. גם עג'לוני, שהיה קטין בעת הפיגוע, נידון למאסר עולם ועונשו לא נקצב.

 

נילי ליפשיץ, אמו של רב-סרן במילואים יהודה ליפשיץ ז"ל, הגיבה בזעם בעבר על העברת האסירים האפשרית לירדן: "המדינה צריכה לקחת בחשבון שאם יעבירו אותם לירדן, המסר שיקבלו חיילים יהיה שאסור ללכת לחילות השדה ואסור ללכת למילואים".

 

איתי, אחיו של יהודה ליפשיץ, אמר כי "המשפחות מרגישות כאילו ירו בנו כדור שמסתובב בתוך הלב".


פורסם לראשונה 04/07/2007 21:43

 

בהכנת הידיעה השתתף רענן בן צור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יהודה ליפשיץ ז"ל
צילום רפרודוקציה
צילום: ניב קלדרון
רובינשטיין. ביקורת על הממשלה
צילום: ניב קלדרון
בייניש. מזדהה עם כאב המשפחות
צילום: חיים צח
מומלצים