שתף קטע נבחר

37%: אולמרט צריך לבקש סליחה

כך עולה מהסקר השבועי של ynet ו"גשר". במקום השני: הרב עובדיה (אצל החרדים בועז יונה). עוד בדקנו: איזו תפילה מדברת אלינו במיוחד ומהו המאפיין העיקרי של יום-כיפור?

"נעילה" מדברת יותר אל הנשים - "כל נדרי" לגברים, המבוגרים מתחברים יותר לתפילות - הצעירים דווקא לצום, ועוד עולה כי ראש הממשלה אהוד אולמרט צריך להתייצב בבית הכנסת ולבקש סליחה מהציבור, יותר מכל אישיות ציבורית אחרת – כך עולה מהסקר השבועי של ynet יהדות ועמותת גשר לקראת יום הכיפורים.

 

הסקר נערך על ידי מכון "מותגים" בקרב 500 מרואיינים, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת דוברת העברית בישראל.

 

בתשובה לשאלה "מהי התפילה שהכי מדברת אליך ביום הכיפורים?" בחרו 30% מהמשתתפים בתפילת "נעילה" החותמת את הצום ו-27% אמרו כי "כל נדרי", שפותחת את תפילות היום, מדברת אליהם יותר. 9% בחרו ב"יזכור" בה מעלים המתפללים את זכר קרוביהם שנפטרו, חללי צה"ל, נרצחי פעולות האיבה והנספים בשואה, ו-7% ביכרו את קטע התפילה המפורסם "ונתנה תוקף". יתר הנשאלים סירבו להשיב.

 

מפילוח להגדרות דתיות עולה כי החרדים והדתיים מתחברים יותר ל"נעילה" (61% ו-48% בהתאמה), לעומת המסורתיים והחילוניים שמעדיפים את "כל נדרי" (40% ו-25%). נציין כי 42% מהחילונים לא השיבו לשאלה זו. ניתוח נוסף מגלה כי 31% מהנשים בחרו בתפילה החותמת את היום לעומת 26% שמעדיפות את התרת הנדרים שבתחילתו. בקרב הגברים נרשם יתרון זעום דווקא ל"כל נדרי" – 30% מול 29%. מגמה ברורה ניתן לזהות גם בפילוח לגילאים. בני 25 – 44 מעדיפים את "נעילה", כשהמבוגרים יותר, וגם הצעירים בגילאי 18 – 24 ביכרו את "כל נדרי".

 

מה מאפיין את היום הקדוש?

בחלקו השני של הסקר נשאלו המשתתפים מהו הדבר היהודי-ישראלי שמאפיין יותר מכל את היום הקדוש. 36% בחרו בצום, 31% בתפילה, 20% בשקט ברחובות ו-7% בזיכרון המהדהד ממלחמת יום הכיפורים.

 

גם בשאלה זו בולטת החלוקה בין הדתיים והחרדים, שרואים את ריבוי התפילות כמאפיין החשוב של היום (55% ו-66% בהתאמה), לעומת המסורתיים והחילוניים שציינו בעיקר את הצום (42% ו-38%). בחינת מין המשיבים מלמדת כי הנשים מתלבטות בין התפילה (36%) לצום (34%), בעוד הגברים מבכרים את האפשרות השנייה (40%). הצעירים בגילאי 18 – 44 סבורים שהצום עיקרי יותר ביום כיפור, וכמותם גם הנשאלים בגילאי 55 – 64. יתר הנשאלים (45 – 54 ו-65 ומעלה) נקבו ברובם בתפילה.

 

ומי יבקש סליחה מעם ישראל?

בשאלה השלישית התבקשו המרואיינים לבחור באדם אחד, מתוך רשימה נתונה, שלדעתם צריך להתייצב בבית הכנסת ולבקש סליחה מהציבור.

 

37% בחרו בראש הממשלה אהוד אולמרט, 24% ברב עובדיה יוסף, בעקבות דבריו על חללי צה"ל, ו-16% זוכרים בעיקר את בריחתו של מנכ"ל חברת חפציבה בועז יונה, שהשאיר משפחות רבות ללא הדירות שרכשו. פילוח להגדרות דתיות מלמד על תשובות דומות בקרב המגזרים השונים. עם זאת, ניכרת מצוקת האברכים במודיעין עילית, כשהחרדים מציבים את מנכ"ל חפציבה במקום השני לפני הרב עובדיה יוסף.

 

מנכ"לית גשר מפעלים חינוכיים, שושי בקר, אמרה: "מצד אחד ניתן לראות את חצי הכוס המלאה – כ-66% מהצבור מתחבר לתפילות ולאלמנטים המורשתיים ביום הכיפורים. מאידך, מדאיג לגלות שגדל בארץ דור צעיר שלא מכיר את התפילות ולא רואה את העוצמה והמשמעות של הפיוט והמסורת. המדינה כולה עומדת דום ביום הכיפורים, אך יש למלא בתוכן ובמשמעות יהודית ישראלית את המסגרת המאחדת".

 

בקר הביעה תקווה שבשנים הבאות ניתן יהיה לראות שינוי ועליה בחיבור אל המורשת והתרבות היהודית, ולמלא בתוכן את מועדי ישראל השונים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סליחה? אולמרט
צילום: אלכס קולומויסקי
התפילות, מדברות למבוגרים
צילום: ישראל ברדוגו
צילום: רינת מלכס
יום כיפור בת"א, 2006
צילום: רינת מלכס
בועז יונה. החרדים דורשים סליחה
באדיבות חדשות ערוץ 2
צילום: יואב פרידמן
בקר. חצי כוס מלאה
צילום: יואב פרידמן
מומלצים