שתף קטע נבחר

בריף הדולפינים חוששים מהזיהום: זה אסון

שוחרי בעלי החיים במפרץ אילת מעריכים שזיהום הביוב לא יגרום לתמותה מאסיבית מיידית של דגים, אך חוששים מנזק ארוך טווח למארג האקולוגי העדין ולשונית האלמוגים. ריף הדולפינים, שקרוב מאוד לאחד ממוקדי הזיהום, הפסיק את פעילותו. "זה קורה כל שנה בחגים", אומרים שם. "פינוי או שיחרור הדולפינים רק יפגע בהם. צריך להמתין, לעקוב ולקוות לטוב"

הזיהום הקשה במימי מפרץ אילת, כתוצאה מהזרמת הביוב לים, מדאיג מאוד את אנשי רשות הטבע והגנים ושאר העוסקים בנושא שימור חיות הבר באזור. כפעולה ראשונה, מיד לאחר שקיבלו הודעה על המקרה, פנו אנשי הרשות לגורמים האחראים במשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות כדי לוודא שעודפי הביוב שנמצאים במערכת שקרסה יישאבו ויופנו לאתרים מוסדרים ולא יוזרמו לים.

 

סימן השאלה המרכזי כעת הוא באשר להשפעה של הזיהום על המארג האקולוגי הימי העדין במפרץ. ההערכה היא כי הזיהום לא יגרום לתמותה מיידית מאסיבית של בעלי חיים, אולם החשש הוא מההשפעות ארוכות הטווח של המקרה. 

 

"אנו לא צופים שנראה דגים צפים מתים בים או תמותה מאסיבית של בעלי חיים", אמר הבוקר (שבת) ל-ynet גיא אלון, מנהל מחוז אילת ברשות הטבע והגנים. "המקרה אינו מורגש ברמה המיידית, ומדובר באירוע שההשפעה שלו היא בעיקר לטווח ארוך. שונית האלמוגים באילת נמצאת מזה מספר שנים בקצב גדילה איטי ונמוך, ומכה נוספת שכזו כמובן שלא מוסיפה לבריאותה, וגם מחלישה את בריאות הדגים".

 

אסון לדולפינים

את הפגיעה שצפויה לבעלי החיים הרבים שבמפרץ ככל הנראה כבר לא יהיה ניתן למנוע, אולם מה באשר לדולפינים במתחם ריף הדולפינים, שקרוב מאוד לנמל - שם היה אחד ממוקדי הזיהום?

 

"מדובר באסון לדולפינים. מבחינת זרמי הים, אנחנו הראשונים לספוג את הזיהום, וכרגע כל הפעילות במקום מושהית עד שנקבל אישור לכך שניתן להיכנס למים", אמרה מיה זילבר, דוברת הריף. זילבר אמרה כי בכל שנה בחגים קורסת מערכת הביוב. ".... זו בושה שחוזרת על עצמה מדי שנה. בשנה שעברה הדולפינים שחו בים כשחתיכות צואה צפות סביבם, וגם השנה ביוב זורם כאן כבר שעות רבות".

 

וטרינר הדולפינים בריף, ד"ר דן ברחנא, הסביר כי הדולפינים רגישים מאוד לזיהומים ולמחלות כתוצאה מהזיהום הימי. "במתחם הריף חיות שש נקבות ולצידן שלושה זכרים צעירים מתחת לגיל שנתיים. כולם דולפיני אף בקבוק מתת מין השייך לים השחור ולכן מכונים גם דולפינן הים השחור". הוא מציין. "בדומה לבני האדם, גורים רגישים יותר למחלות מאשר בוגרים. בדרך כלל, המערכת החיסונית של גורים חלשה יותר. בעוד שבוגרים נחשפים למחלות ומפתחים אליהן עמידות, הגורים חשופים יותר".
 


גורי הדולפינים רגישים לזיהומים (צילום: עומר ארמוזה)

 

אין פיתרון, רק להמתין ולבצע מעקב

לדברי ברחנא, למרות שלא ניתן למנוע את הגעת הזיהום למתחם הריף, יתבצע תהליך מעקב אחר בריאותם של הדולפינים. "כשמדובר במזהמים של מערכת העיכול במיוחד בשפכי ביוב המכילים צואה, הדבר מהווה סכנה ממשית לדולפינים גם בשתיית מי ים, בתפיסה ובאכילה של דגים הניזונים מהשפכים", מבהיר ברחנא. בריף התחילו בפעולות מניעה ראשוניות בעקבות הזיהום. "בין היתר, אנו נותנים ויטמינים במינון מוגבר לדולפינים שנחשדים בבעיות מעיים, מטפלים בהם גם תרופתית ומגבירים את הבדיקות הרפואיות כמו בדיקות דם וצואה". 

 

עוד הסביר ברחנא, כי מבחינת אספקת מזון ליונקים הבעיה אינה כה חמורה. "רוב התזונה שלהם מבוססת על דגים קפואים שעוברים בדיקות מחמירות ביותר. אך עם זאת, הדולפינים צדים דגים תוך כדי משחק בסביבתם הטבעית, והם עשויים לאכול גם דגים מזוהמים".

 

ברחנא הסביר כי אפשרות של העברת הדולפינים למקום אחר או שיחרורם עד התפזרות הזיהום אינה אפשרות ישימה. "ההעברה היא מסוכנת מאוד, יותר מכל זיהום, מאחר שיש למצוא עבורם מקום נקי. מדובר גם בתהליך מורכב מאוד מבחינה לוגיסטית - גם לבעל החיים עצמו".  

 

גם במרכז למחקר ולהצלה של יונקים ימיים (מחמל"י ) עוקבים בדאגה אחר הזיהום באילת ."בנוסף לדולפינים החיים בריף, ישנם דולפיני-בר ממין אנקולי הנפוצים בים האדום", הסביר אביעד שיינין, יושב ראש המרכז, וחוקר מהחוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה. "ככל הידוע לנו, ישנו דולפין צעיר בן שנה וחצי לערך שחי באזור החוף הצפוני בו קיים הזיהום".

 

שיינין ציין כי הדולפין הצעיר חשוף לזיהום שעשוי להוות סכנה לבריאותו. "... למרות שהזיהום לא מסוגל להרוג אותו, הוא עשוי להחליש את המערכת החיסונית שלו וכתוצאה מכך הדולפינים הצעירים עשויים לפתח וירוסים ומחלות אחרות".

 

שיניין הסביר כי באזורים מזוהמים לא ניתן לצפות בדולפינים רבים, מאחר שהם חשים במצב הים ועוזבים. "הדולפינים נמצאים בקצה מארג המזון, ולכן כל זיהום שמצטבר במערכת הימית - החל מרמת הפלנקטון, הדגים והתמנונים מהם ניזונים הדולפינים - בשילוב עם מים מזוהמים, אינם מוסיפים לבריאותם של היונקים הימיים".

 

במרכז אמרו כי ישתדלו לעקוב אחר ההתפתחויות וישמחו לקבל דיווחים אם נצפו פעילויות חריגות של דולפינים באילת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נבצע בדיקות ומעקבים. דולפין בריף
צילום: ד"ר דני ברחנא
חשש מפגיעה בשונית
מומלצים